Bosna prizemljila mlačno Slovenijo

Foto: F. Z./N1

Po zmagah nad Litvo in Madžarsko je slovenski košarkarski reprezentanci na EuroBasketu 2022 v Kölnu prvi poraz prizadejala Bosna in Hercegovina (93:97).

Sprva je bil nerešljiva uganka Džanan Musa, nato še  John Robertson. Bosna in Hercegovina je ob tem skozi tekmo uveljavila premoč v skoku, Slovenija pa nikakor ni poskrbela za obrambne prilagoditve. Na koncu tudi ni bilo pravega vlečnega konja in BiH je prišla do zaslužene zmage, ki za Slovenijo resda ni usoden, a je razkril, da tudi složnost v reprezentanci ni tako bleščeča.

”Nismo bili dovolj agresivni. Posledično so tekmeci zadevali in dobili krila. Bili so močni tudi v napadalnem skoku. Ne smemo bežati pred odgovornostjo. Verjetno smo tudi mi storili kakšno napako. Razočaranje je sicer veliko, a vedeti je treba, da ima tudi Bosna zelo kakovostno ekipo, ki se je dobro pripravila in odigrala ekipno ter zelo energetsko,” je po tekmi z glavo zmajeval Aleksander Sekulić, ki se je v svojih taktičnih manevrih večkrat zapletal. ”Bosni gredo čestitke za zmago. Odločilne so bile njihove trojke in napadalni skok. To nas je stalo zmage,” pa je v prvem odzivu dejal Vlatko Čančar.

Slab večer se je napovedoval že kmalu po prvem sodniškem metu. Da si, za razliko od tekme z Madžarsko, proti Bosni ne morejo obetati tako lahkega dela in privilegija taktiziranja, so Slovenci poudarjali že v soboto zvečer. Vseeno je bilo odprtje z rezultatom 8:0 presenetljivo, tako da je moral Aleksander Sekulić peterko že zelo kmalu okrepiti z Goranom Dragićem. Ta je v napadalnem delu poskrbel za zasuk, ki so ga oplemenitili še boljši obrambni nastavki. Tako je Slovenija po delnem rezultatu 12:2 prvič na tekmi povedla (12:10). Kljub nekaj dobrim sekvencam, v katerih se je izkazal Vlatko Čančar, in pozneje tudi vodstvu z rezultatom 52:44 se evropskim prvakom ni uspelo trajneje odlepiti.

Foto: F. Z./N1

Deloma zaradi izjemnega Džanana Muse, ki se je nekajkrat dodobra poigral s slovensko obrambo in že do polčasa dosegel 16 točk, deloma pa tudi zaradi dejstva, da Luka Dončić nikakor ni prišel so svoje igre. Na osrednji odmor so odšli Slovenci s tremi točkami prednosti (52:49), nato v delu tretje četrtine le našli igralski ritem, a malo pred zaključkom tega dela tekme povsem popustili v skoku, zapravili nekaj zglednih napadov za povečanje prednosti in tako v zadnjih deset minut po trojki Adina Vrabca vstopili le s točko naskoka (73:72).

Foto: F. Z./N1

Še bolj raztresen je bil slovenski vstop v zadnjo četrtino, ko na slovenski strani ni bilo zaznati prave napadalne ideje, medtem ko pa so tekmeci nevarno lahko prihajali do zaključkov, krepili pa so tudi premoč pod košem. Po trojki Muse je BiH šest minut pred koncem vodila s 83:79, a sta ekspresno odgovorila G. Dragić in po lepi podaji Dončića še Mike Tobey. Ob naslednjem izzivu tekmeca pa slovenskega odgovora ni bilo več. Predvsem ne v obrambi, kjer je slovenska igra povsem razpadla. Bosna je zdržala pritisk in Slovencem prizadejala prvi poraz na EP.

Slovence po dnevu očitka v torek čaka tekma z domačo Nemčija, ki je pred tem v pravem košarkarskem trilerju po dveh podaljških premagala Litvo, od Kölna pa se bodo nato v sredo poslovili v tekmi s Francijo.

Slovenija :  BiH 97:93

Dvorana Lanxess, gledalcev 13.000, sodniki: Baldini (Italija), Kozlovskis (Latvija), Mitrovski (Severna Makedonija).
Slovenija: G. Dragić 20 (2:4), Prepelič 12 (2:2), Tobey 11 (1:1), Blažič 5 (1:2), Z. Dragić 7, Čančar 22 (5:5), Dončić 16 (0:1).
BiH: Nurkić 12 (5:5), Roberson 23 (2:2), Atić 12 (2:2), Halilović 13 (1:2), Gegić 6 (1:1), Musa 22 (5:5), Lazić 2, Vrabac 7.
Prosti meti: Slovenija 9:12, BiH 16:17.
Met za dve točki: Slovenija 27:49, BiH 18:41.
Met za tri točke: Slovenija 10:32 (Čančar 3, Prepelič 2, G. Dragić 2, Tobey, Blažič, Z. Dragić), BiH 15:30 (Roberson 7, Musa 3, Atić 2, Nurkić, Vrabac, Gegić).
Skoki: Slovenija 38 (19 + 19), BiH 45 (27 + 18).
Osebne napake: Slovenija 21, BiH 19.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje