Dončićeva Slovenija je drugačna Slovenija

Slovenija poljska prenos četrtfinale eurobasket
Luka Dončić. Foto: Fiba

Tako dominantnega košarkarja, kot je Luka Dončić, slovenska košarkarska reprezentanca v svoji zgodovini še ni imela. Zato je zanašanje na prvega zvezdnik razumljivo. Odpira pa vprašanje vlog ostalih.

“Nimajo zvenečih imen, so pa dobra ekipa. Ni razloga, da bi jih podcenjevali, pa čeprav se je v javnosti ustvarilo prepričanja, da nas čaka lahko delo,” je po zmagi nad Belgijo (88:72) ugotavljal slovenski selektor Aleksander Sekulić, ki je po udarnem začetku in neprepričljivem nadaljevanju na prelom čakal vse do zadnje četrtine. Nato je prevladala individualna kakovost, ki je ob strnjenih obrambnih vrstah vendarle prišla bolj do izraza. “Od začetka je bil pristop pravi. Treba pa je priznati, da so Belgijci znali najti luknje v naši obrambi. Gre pa našim košarkarjem čestitati za odigrano v zadnjem delu,” je nadaljeval Sekulić.

To je bila obenem tudi nova tekma z izstopajočim Dončićem. Prvi zvezdnik reprezentance, ki je tudi magnet za številne nemške ljubitelje košarke, je še na tretji zaporedni tekmi presegel mejo 30 točk. To je na evropskih prvenstvih nazadnje uspelo legendarnemu Grku Nikosu Galisu (1987). Proti Belgiji je 23-letni Ljubljančan 35 točk nadgradil s po petimi skoki in prav toliko asistencami.

Foto: Fiba

”Če ste morda mislili, da nas čaka lahko delo, jaz zanesljivo nisem. Belgijci so nam kot fizično čvrsta ekipa povzročali kar nekaj težav. Pomembno pa je, da smo na koncu skupaj stopili tudi kot ekipa. No, že pred tem smo. Stalno smo skupaj in se spodbujamo,” je vtise zbiral Luka Dončić, ki se je včeraj prebil tudi na osmo mesto večne lestvice strelcev na uradnih reprezentančnih tekmah, pa čeprav je igral le na 29 tekmah, Boris Gorenc in Marko Milić, pred katera je v soboto skočil, pa krepko preko 50.

Je pa tekma z Belgijo prinesla tudi kar nekaj igralnem sekvenc, v katerih je Slovenija delovala kot Dallas Mavericks – žoga v rokah Dončića, ki išče položaj za met z razdalje ali pa poskuša iz ravnotežja vreči svojega branilca, preostala četverica pa dokaj statično spremlja dogajanje. Takšne igre slovenska reprezentanca doslej še ni gojila.

In kako na to gledajo soigralci? “To je naš slog igre. Luka zna odlično poiskati proste igralce. Igra je učinkovita. Moramo pa tudi vsi ostali odigrati svojo vlogo,” je po tekmi z Belgijo dejal Jaka Blažič, ki je prikimal tezi, da je višina zmage malce zavajajoča. “Igra ni bila na želeni ravni. A pomembna sta zmaga in mir, ki smo si ga kupili,” je dejal blejski Ljubljančan.

“Zmagujemo. To šteje,” pa se je na vprašanje o Dončićevi središčni vlogi odzval Mike Tobey. “On je izjemen talent. Okrog takšnega igralca moraš graditi ekipo,” je dodal Američan v reprezentanci, medtem ko pa je Edo Murić osvetlil tudi drugo plat. “Ni lahko biti Luka. Vsak dan moraš biti najboljši. Vsi od tebe pričakujejo nerealne poteze. Na koncu je vendarle človek iz mesa in krvi. Lahko rečemo, da je z drugega planeta,” se je v soigralčevo kožo postavil Murić.

“Toda Luka ne bo dovolj,” pa ob tem opozarja kapetan Goran Dragić. Tudi on je bil v določenih trenutkih sobotne tekme, ko je žogo v roke vzel Dončić, povsem izoliran. “Prišle bodo tudi tekme, ko bom zadeval. Brez skrbi,” je pomežiknil kapetan.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!