Luka Dončić ne želi slediti dvojici iz zvezdniškega terceta

Foto: FIBA

Potem ko je Italija že v osmini finala presenetljivo izločila Srbijo z Nikolo Jokićem, domača Nemčija pa je v naslednji tekmovalni fazi v torek zvečer domov poslala Grčijo z Giannisom Antetokounmpom, bodo danes v Berlinu oči košarkarske javnosti uprte v Slovenijo. Ta mora za uvrstitev v polfinale premagati Poljsko (20.30), Luka Dončić pa po tem scenariju ne bi sledil preostalima članoma zvezdniškega terceta EuroBasketa 2022.

Luka Dončić je v torek zvečer vnovič stisnil zobe in opravil trening pred četrtfinalom. Izpustil je le zaključno tradicionalno metanje s sredine igrišča. Lažje poškodovani gleženj je medtem hladil z ledom, malo zatem pa odkorakal proti avtobusu. “Luka? V igri na treningu ni bilo videti, da bi imel kaj težav. Ko je zdrav ali malo poškodovan. Vedno je isti. Zanj me ne skrbi,” je, medtem ko Dončić ni bil predviden za pogovor s sedmo silo, dejal njegov soigralec Jaka Blažič. Strah, ki se je torej razširil med slovenske košarkarske navdušence ob novici o lažji poškodbi gležnja, je odveč. Najboljši strelec, skakalec in podajalec slovenske reprezentance bo v sredo zvečer (20.30) vnovič stopil pod koše.

Nikola Jokić je že doma. Proti Atenam bo poletel tudi Giannis Antetokounmpo. Od velike zvezdniške trojice na EuroBasketu torej ostaja le še Dončić. In z njim Slovenija, ki je skupaj s Srbijo in Grčijo na vseh lestvicah favoritov evropskega prvenstva zasedala vrh. Prav karta presenečenja bo ob izjemno agresivni obrambi najbolj realni adut Poljakov. Bolj oprijemljivi argumenti so na slovenski strani, začenši z individualno kakovostjo, ki jo v prvi vrsti poosebljata Goran Dragić in Dončić. A staro košarkarsko pravilo uči, da je treba kakovost vedno uveljaviti na igrišču. “Favoriti vedno ne zmagujejo vedno,” je v luči tekme s Slovenijo večkrat poudaril prvi poljski adut A. J. Slaughter.

Vlatko Čančar. Foto: Fiba

Prav zaradi tega so v slovenskem taboru pred tekmo, ki lahko prinese še četrto uvrstitev v polfinale velikih članskih tekmovanj, bolj kot o lastni kakovosti govorili o poljskih orožjih. “Ponitka in Slaughter sta odlična posameznika, na katera moramo biti pozorni. Tu je tudi visoki Aleksander Balcerowski. Spominjajo na tisto Poljsko, ki smo jo premagali v olimpijskih kvalifikacijah. Zato bo znova pomembno, da narekujemo ritem tekme. Ne smemo ponavljati napak iz osmine finala, ko smo bili proti Belgijcem sprva premalo osredotočeni,” razmišlja krilni center s kilometrino iz lige NBA Vlatko Čančar.

Slovenska enajsterica (dvanajsti Zoran Dragić je s poškodbo že končan EP) se bo v zadnji četrtfinalni tekmi s Poljsko, ki je bila na štirinajstih medsebojnih tekmah doslej boljša le enkrat, pomerila ob 20.30. Še pred tem se bosta za tretjo polfinalno vstopnico udarili Francija in Italija (v tem paru gre iskati tudi  morebitnega naslednjega tekmeca čete Aleksandra Sekulića). Boj za kolajne pa sta si že v torek zagotovili izbrani vrsti Španije in Nemčije.