Razkrita skrivnost za novo slovensko uničenje Poljske

slovenija poljska četrtfinale prenos v živo eurobasket dončić
Luka Dončić. Foto: FIBA

Slovenija se bo danes ob 20.30 v četrtfinalu EuroBasketa še 15. v zgodovini pomerila s Poljsko. Tehtnica je močno na strani slovenskih košarkarjev, ki so tudi tokrat veliki favoriti. Ključ do zmage se skriva v fizični igri, je pred tekmo za Sportklub v pogovoru dejal Goran Jagodnik, ki poljsko košarko odlično pozna.

Nekdanji standarden član slovenske košarkarske reprezentance Goran Jagodnik je na Poljskem preživel eno najlepših obdobij svoje igralske kariere. Od leta 2002 do 2006 je bil ključen del zasedbe Prokoma, danes poznanim pod imenom Arka Gdynia, s katerim so takrat sprožili pravo evforijo. Dve leti so nastopali tudi v elitni Evroligi.

“Meni je Poljska ostala v lepem spominu. V štirih letih smo bili trikrat državni prvaki. Postali smo prva poljska ekipa, ki se je uvrstila v top 16 Evrolige. Bilo je veliko uspehov, dobrih tekem in evforije,” se časov pri Prokomu spominja Jagodnik, ki je nato za pol sezone nosil še dres Anwil Wloclaweka.

Identiteta poljske košarke se do danes bistveno ni spremenila, pravi: “Poljska liga je zelo fizična, nimajo pa takšnih virtuozov kot mi, a če se jim dovoli igrati, znajo igrati. Ni jih za podcenjevati, a moramo se zavedati svojih kvalitet. Če bomo šli v tekmo kot proti Nemčiji in Franciji, ne bi smelo biti večjih težav.”

Slovenija poljska tekma v živo četrtfinale eurobasket
Mateusz Ponitka v povprečju na tekmo daje 13,2 točke in 6,3 asistence. Foto: FIBA

Skrivnost v odgovoru na fizično igro

Kot je dejal že slovenski selektor Aleksander Sekulić, izstopata predvsem dva košarkarja, Mateusz Ponitka in A. J. Slaughter. “Ostali niso ekstra, sicer znajo igrati, a niso kakšen višji nivo Evrolige. Individualna kvaliteta je na naši strani, moramo samo igrati čvrsto. Imajo pa veliko željo, tudi fizično so dobri, njihova liga se precej igra na moč, osebne napake niso dosojene tako hitro. Borili se bodo in iskali svoje priložnosti, a če jim bomo fizično odgovorili, nimajo možnosti.”

Recept za zmago proti Poljski dobro pozna, saj se je z njimi na EuroBasketih pomeril dvakrat in obakrat slavil. “Leta 2007 smo jih v Alicanteju premagali v skupini. Na koncu je bilo 20 točk razlike, a je bila težka tekma, zelo fizična. Ko smo se jim fizično zoperstavili je bila na koncu razlika mislim da 72:52 oziroma nekje tukaj. Enako je bilo dve leti pozneje na Poljskem, ko so bili domačini. Začeli so dobro, do polčasa smo jih ujeli, na koncu je bila znova velika razlika v našo korist. Kot sem rekel, fizično se jim moramo postaviti po robu, ker druge stvari so vse na naši strani.”

Goran Jagodnik za Slovenijo proti Poljski:

Alicante, 4. september 2007 – EP 2007, 2. krog prvega dela predtekmovanja: 70:52

Lodž, 14. september 2009 – 2. krog drugega dela EP 2009: 76:60

slovenija poljska četrtfinale
Goran Jagodnik je v slovenskem dresu vpisal 75 uradnih nastopov, kar ga uvršča na 5. mesto večne lestvice. Foto: FIBA

V pričakovanju zanesljive zmage

V četrtfinalu evropskega prvenstva so Poljaki nazadnje zaigrali pred 25 leti v Španiji. Še daljšo brado ima uvrstitev med štiri najboljše. Zadnjič so se v polfinale evropskega prvenstva uvrstili leta 1967, ko so naposled osvojili bronasto medaljo.

Edina neznanka na strani Slovenije je porazdelitev minut. Po poškodbi Zorana Dragića bo Sekulić primoran v spremembe, za kakšno dodatno minuti se ponujata predvsem Klemen Prepelič in Jaka Blažič.

“Prepelič morda ni imel takšne minutaže kot v prejšnjih akcijah in se mu zdaj odpira prostor. Čeprav vsi vemo, da je bolj napadalno usmerjen, Zoran pa ima bolj obrambno kvaliteto. Prepelič je vrhunski napadalec, obramba mu ni boljša stran, bomo pa zato v napadu bolj nevarni. Predvsem si bosta morala minute porazdeliti Blažič in Prepelič, verjamem pa, da bosta tudi Žiga Samar in Aleksej Nikolić dobila kakšno minuto več na tem položaju, tukaj mislim bolj obrambne naloge. V napadu pa vemo, da se vse vrti okoli dveh igralcev.”

Jagodnik pričakuje zanesljivo zmago. “Vse druga bi bilo veliko presenečenje. Je le ena tekma, a imamo precej večjo individualno kvaliteto. S čvrstino bo iz četrtine v četrtino in minute v minuto razlika naraščala. Kot poznam mentaliteto Poljakov, je tudi to na naši strani.”

Slovenija je Poljsko na 14 dosedanjih medsebojnih dvobojih kar 13-krat ugnala, nazadnje lani v kvalifikacijah za olimpijske igre, ko je bilo v Kaunasu kar 113:77 za slovensko izbrano vrsto.

Komentari

Vaš komentar