Gašper Krošelj zaklenil vrata, Slovenci prek gostiteljev na vrh

Hokej 1. Maj 202421:43 > 21:43 1 komentar
slovenska hokejska reprezentanca Slovenija Italija
FOTO: IIHF/Vanna Antonello

Slovenska hokejska reprezentanca je na tretji tekmi svetovnega prvenstva divizije I, skupine A prišla še do druge zmage. Risi so tokrat pred razprodano dvorano v Bolzanu z 2:0 ugnali gostitelje Italijane in po zaslugi šokantnega poraza Madžarov proti Romunom skočili na vrh lestvice turnirja.

Po uvodnem porazu proti Korejcem (2:4) so slovenski hokejisti pravi obraz pokazali že v torek, ko so s 6:1 ugnali Romune, novo odlično predstavo pa so prikazali tudi danes, ko so z zmago nad domačini (2:0) naredili velik korak k vrnitvi med elito.

S šestimi osvojenimi točkami so se risi na vrhu lestvice izenačili z Madžari, ki so danes presenetljivo izgubili proti Romunom (1:2). Veliki junak Slovenije je bil Gašper Krošelj, ki je ustavil vseh 30 strelov modro-belih in razžalostil glasne domače navijače. Na drugi strani sta se med strelce vpisala Rok Tičar in Anže Kuralt.

“Vedeli smo, da se bodo Italijani po včerajšnji slabi tekmi želeli pokazati pred domačimi navijači. In začetek oziroma prva tretjina je bil ključ do naše zmage. Bili smo pravi, imeli smo več priložnosti in dosegli en gol. V drugi so reagirali, prišli na led močnejši in veliko drsali. Ampak fantje so dobro delali majhne stvari, veliko strelov so blokirali, se borili in zdržali pritisk. Tekmo smo nato pametno pripeljali do konca in zasluženo zmagali,” je dogajanje na Južnem Tirolskem povzel selektor Edo Terglav.

Odličen uvod

Slovenija je tekmo proti zahodnim sosedom odprla bolje, z več energije in s pobudo v igri. Pošteno je nadstreljala gostitelje in si priigrala kar nekaj zrelih priložnosti, eno od njih pa je izkoristila v 16. minuti, ko je zadel Rok Tičar. Po nevarnem strelu Aljoše Crnovića in odbitku italijanskega vratarja Damiana Clare je podal izza gola, ploščica pa se je odbila od drsalke domačega branilca in končala v mreži. To je bil kljub italijanskemu pritisku pred prvim odmorom izid prve tretjine.

Gostitelji turnirja so v drugi tretjini vzpostavili ravnotežje na ledeni ploskvi in večkrat nevarno zapretili Gašperju Krošlju, ki je drugi dan zapored dobil priložnost v slovenskih vratih. Tudi risi so imeli svoje priložnosti, a jih je Clara uspešno ustavljal. Ker se mreži v drugem delu nista zatresli, je tudi po 40 minutah na semaforju pisalo 1:0 za Slovence.

slovenska hokejska reprezentanca Slovenija Italija
FOTO: IIHF/Vanna Antonello

Risi so prednost podvojili v 45. minuti, ko so se najprej ubranili ob veliki priložnosti Daniela Catenaccija, v akciji na drugi strani pa je okrog gola sijajno zadrsal Blaž Tomaževič in nato na oddaljenejši vratnici še lepše našel osamljenega Anžeta Kuralta. 32-letni Kranjčan je dosegel prvi gol na tem prvenstvu.

Sledil je silovit pritisk domačih, ki so z vseh strani obstreljevali Krošlja, a se izkušeni 37-letnik ni pustil premagati, res je zbral nekaj čudovitih obramb. Italija je v zaključku poskusila s pol minute odmora in igro brez vratarja že dve minuti in pol pred zaključno sireno, a se jim ta poteza ni obrestovala.

slovenska hokejska reprezentanca Slovenija Italija
FOTO: IIHF/Vanna Antonello

Že pred tekmo risov je za veliko presenečenje poskrbela Romunija, ki je z 2:1 ugnala Madžarsko in ji prizadejala prvi poraz na turnirju. Sosednji obračun Japonske in Koreje je s 4:3 pripadel prvi. Na lestvici imajo zdaj Slovenci in Madžari po šest točk, sledi Italija s petimi. Po prostem četrtku čakata Slovenijo še zadnji tekmi na SP. V petek se bo ob 16. uri pomerila z Japonsko, v soboto pa ob 19.30 še z Madžarsko.

SP v hokeju na ledu, divizija I (skupina A)

Madžarska – Romunija 1:2 (0:0, 0:0, 1:2)

Japonska – Južna Koreja 4:3 (0:1, 2:1, 2:1)

Slovenija – Italija 2:0 (1:0, 0:0, 1:0)

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje