Kdo so Madžari, ki so okupirali Ljubljano

Hokej 5. Maj. 202212:54 > 16:271 komentar
Delite:
Foto: Uroš Skaza

Dan za počitek, nato pa derbi za prvo mesto na turnirju. Takšen je dnevni red slovenske hokejske reprezentance, ki se bo jutri udarila z Madžari. Tako risi kot vzhodni sosedi so v prvih dveh dneh zabeležili dve zmagi in so na vrhu lestvice. Petkov obračun bo vroč, a ne zgolj na ledeni ploskvi, temveč tudi na tribuni.

Ste v zadnjih dneh v slovenski prestolnici v središču mesta in na poti do hale Tivoli opazili povečano število ljudi v navijaških opravah? Gre za madžarske navijače, ki so v velikem številu prišli spodbujat svojo hokejsko reprezentanco na svetovno prvenstvo divizije I, skupine A. Na torkovi tekmi proti Južni Koreji jih je bilo na tribunah okoli 300, proti Litvi se je njihovo število vsaj podvojilo, skupaj jih je po nekaterih informacijah v Ljubljani približno kar 800.

Ta številka bi se na dan tekme skupaj z dnevnimi obiskovalci iz vzhodne sosede (od Budimpešte do Ljubljane je približno štiri ure vožnje z avtomobilom) lahko še povišala in morda presegla celo tisočico. Zagotovo velik zalogaj za slovenske privržence hokeja, ki, roko na srce, proti Litvi in Romuniji niso blesteli niti po navijaškem vzdušju niti po številčnosti.

Foto: Uroš Skaza

Iz različnih koncev, a vsi imajo radi hokej

Če se lahko res zgodi, da bi madžarski privrženci jutri zvečer pod Rožnikom preglasili slovensko množico, pa navijači iz dežele golaža in segedina pravijo, da pričakujejo tesen in izenačen obračun na ledeni ploskvi. A da tekma ne bo ključna za preboj med elito, saj tja peljeta prvi dve mesti.

Po podatkih spletnega trgovca z vstopnicami Eventima je hala za jutrišnjo tekmo že razprodana, saj kart za nakup na njihovi spletni strani ni več na voljo. Po informacijah s Hokejske zveze Slovenije se sicer lahko še zgodi, da bo nekaj vstopnic sproščenih v prodajo, a ni nujno, da do tega pride. Prav tako pa ne razpolagajo s podatkom, kolikšen delež od prodanih so kupili madžarski navijači.

Po koncu sredine tekme z Litvo, ki so jo Madžari tesno dobili z 2:1, smo se na ploščadi pred dvorano pogovarjali s skupino navijačev, ki so ponosno nosili drese z napisom Magyarország. V Ljubljano so prišli z osebnim avtomobilom, prihajajo iz različnih mest, spoznali pa so se na tekmah Fehervarja v ligi ICE.

V Slovenijo so se pripeljali že v ponedeljek, ostali pa bodo vse do nedelje, ko upajo, da bodo lahko proslavljali vrnitev madžarske reprezentance med elito. Najstarejši med njimi, Alex, ki zdaj sicer živi v Berlinu, je bil po tekmi z Južno Korejo prepričan, da bo Madžarska premagala tudi Slovenijo, po tesnem uspehu proti Litvi pa je spremenil mnenje. “Naši hokejisti niso igrali najbolje, a je bilo dovolj za tri točke. Na koncu je vseeno, kdo v petek zmaga, saj bosta obe ekipi napredovali med najboljše. Razlika do ostalih tekmecev na turnirju je prevelika.”

Nekaj navijaških utrinkov s tekme Madžarska – Litva je zbral Sportklubov fotograf Uroš Skaza:

O napredovanju ne bo odločala medsebojna tekma

Drugačnega mnenja je Sandor iz Debrecena, ki je prepričan, da bodo Madžari rise ugnali z 2:1. S še bolj drzno napovedjo pa je postregel Istvan iz Ferencvaroša, češ da bo petkova tekma vzhodnim sosedom pripadla z rezultatom 3:0.

“Če smo iskreni, je Slovenija najboljša ekipa na tem tekmovanju. Upam, da nam končno uspe zmagati proti vam na uradni tekmi, a bo zelo težko. Na koncu pa je pomembno le, kdo bo na prvih dveh mestih,” pa pravi David iz Budimpešte.

Četverica, ki je bila po zaslugi napitkov iz hmelja zelo razigrana, je za nas ocenila tudi, kakšne so cene v Ljubljani. “Pivo in pokovka v dvorani staneta podobno kot pri nas, medtem ko je cena hrane v restavracijah v središču mesta veliko višja. Morda gre za turistične ’pasti’, nekje je celo primerljivo z Nemčijo,” je dejal Alex. “Vstopnice in hrana pred dvorano so dražje kot v Szekesfehervarju, je pa zato apartmajska nastanitev cenejša kot v Budimpešti. Na koncu se vse skupaj zelo izenači,” pa je dodal David.

Upajo, da bodo jutri dobili pravi navijaški obračun tudi na tribunah in se ne bo ponovila zgodba iz preteklih dni, ko so Madžari za dobro vzdušje v dvorani skrbeli tudi na tekmah Slovenije, sploh proti Romuniji.

Drugi del fotogalerije (Foto: Uroš Skaza)

Komentari

Vaš komentar