Pričakovan cilj dosežen, a zdaj se začenja zares

Hokej 5. Maj 20229:00 0 komentarjev
Romuni so na prvih dveh tekmah turnirja v Ljubljani prejeli kar 13 zadetkov. Foto: Aleš Fevžer

Dve tekmi v dveh dneh. Dve zmagi, maksimalnih šest točk in vrh lestvice na domačem svetovnem prvenstvu. Slovenski hokejski reprezentanci je uspel pričakovan uvod na turnirju, ki vodi med elito svetovnega hokeja. A glavni akterji se zavedajo, da najtežja obračuna šele prihajata.

Kdor si je sinoči ogledal le prvo tretjino tekme med Slovenijo in Romunijo, nato pa izvedel le končni rezultat, verjetno ni mogel verjeti. Risi namreč v prvih 20 minutah niso navdušili, podobno kot proti Litvi v zadnjem delu tekme so nastopili v krču. Izid na semaforju je kazal 1:1, jasno pa je bilo, da mora četa Matjaža Kopitarja nekaj spremeniti.

To je gostiteljem prvenstva tudi uspelo, v naslednjih 40 minutah so v napadu igrali enostavneje in agresivneje, števec golov pa se je ustavil šele pri številki 9. Romuni so ostali pri enem.

Peterica kar do 17 točk

“Treba je biti potrpežljiv, igra se 60 minut. Enostavno nam niso mogli konkurirati celo tekmo. V prvi tretjini so se dobro borili in drsali, imeli energijo tudi za napad. Nato smo mi stopili na plin, bili pred golom bolj lačni zadetka. Sledi tekma, ki smo jo vsi pričakovali. Danes se dobro spočijemo, proti Madžarom pa moramo prikazati najboljšo igro na turnirju in upravičiti vlogo favorita,” je sinoči razmišljal kapetan Mitja Robar.

Foto: Aleš Fevžer

Skupaj s soigralci je lahko spremljal šov prve peterke. Branilca Blaž Gregorc in Klemen Pretnar sta prispevala vsak po dve podaji, še učinkovitejši pa so bili napadalci. Miha Verlič je dosegel tri gole, Jan Urbas je vpisal kar pet asistenc, dva gola in tri asistence pa je dodal Žiga Jeglič, ki je bil izbran tudi za igralca tekme.

Včasih intenzivna igra manj izčrpa

Trojica napadalcev, soigralcev pri nemškem Fischtown Pinguins, kjer se jih je prijel vzdevek Karawanken-Express, je dokazala svojo kakovost in uigranost. “Začetek je bil okej, po prvem golu pa smo nehali igrati. Morali smo se usesti, sprostiti glave in zadihati. V drugo tretjino smo vstopili drugače. Če igraš pravi hokej, je včasih treba dati manj energije. Po drugi tretjini sem se počutil bolj spočit kot po prvi. Več igre s ploščkom je dobre za telo. Tako je treba nadaljevati,” je dejal 34-letni Gorenjec.

Foto: Uroš Skaza

Gost Sportklubovega intervjuja minulo nedeljo je z dobrimi predstavami razkril, da je poškodba rame bolj kot ne preteklost. V petek proti Madžarski pričakuje povsem drugačno tekmo. “Super je, da smo se v napadu sprostili, da nismo bili preveč v krču. Upam, da nam to uspe prenesti tudi na naslednjo tekmo, bo pa to povsem drugačen hokej. Pričakujemo težko tekmo, šlo bo na nož.”

Kdo je strelec, sploh ni pomembno

Za preslikavo klubskega stanja iz Bremerhavna (trojica je zasedla prva tri mesta po številu točk po rednem delu sezone) skrbi tudi Jan Urbas. Sinoči je vpisal kar pet podaj, oba z Jegličem imata po 6 točk na vrhu najboljših igralcev turnirja. Verlič je zaenkrat pri štirih.

Foto: Aleš Fevžer

“Rezultat prve tretjine ni bil idealen, saj smo delali napake. Romuni so dobro drsali, a smo se zavedali naše kvalitete. Mislim, da so se utrudili, mi pa smo nadaljevali z našo igro in zasluženo zmagali. Zagotovo je uigranost našega napada iz Nemčije velik plus. A na koncu je vseeno, kdo da gol ali podajo. Važne so le tri točke, k čemur stremimo vsako tekmo. Tudi naš napad bo skušal pomagati, da dosežemo cilj, ki smo si ga zadali pred prvenstvom,” je 33-letnik kratko in jedrnato predstavil svoje misli.

Slovenci imajo danes prost dan, že jutri pa jih čaka derbi z Madžarsko za prvo mesto tekmovanja. Obe ekipi sta po dveh tekmah še stoodstotni.

Najboljši strelci turnirja (po sredinih tekmah):

1. Žiga Jeglič (Slovenija)  –  6 točk (2 gola in 4 podaje)

2. Jan Urbas (Slovenija)  –  6 točk (6 podaj)

3. Miha Verlič (Slovenija)  –  4 točke (4 goli)

4. Csanad Erdely (Madžarska)  –  4 točke (3 goli in 1 podaja)

5. Janos Hari (Madžarska)  –  3 točke (1 gol in 2 podaji)

6. Luka Maver (Slovenija)  –  3 točke (1 gol in 2 podaji)

7. Ken Ograjenšek (Slovenija)  –  3 točke (1 gol in 2 podaji)