Če bo treba, bodo Beljak potolkli že v štirih tekmah

Hokej 10. Mar 20229:01 0 komentarjev
Foto: Uroš Skaza

Hokejski privrženci ljubljanske Olimpije bi si težko želeli boljši začetek četrtfinalne serije v ligi ICE. Po sinočnji zmagi v Beljaku (6:4) so naredili prvi korak na poti k napredovanju, a se zmaji zavedajo, da je do tja še dolga pot. So pa z odlično predstavo na Koroškem pripravili najlepše vabilo za jutrišnji dvoboj v Tivoliju.

Ko je včeraj v beljaški mestni dvorani padel prvi plošček, je bilo jasno, da bo to večer Ljubljančanov. Že v prvem napadu so povedli, in čeprav so domači izenačili že po 10 sekundah, hokejistov v zelenih to ni zmedlo. Nadaljevali so svojo igro, v kateri so bili ves čas korak pred tekmecem. Ob koncu odličnih 40 minut so vodili že s 5:2.

Le nadaljevati to zmagovalno igro

“Pričakovali smo takšno tekmo, veliko smo se pogovarjali o tem. Beljak je hokejsko mesto, vzdušje v dvorani je bilo peklensko. To smo videli že pred ogrevanjem. To nam je dalo dodatno motivacijo, ki je njim mogoče ni. Odlično smo začeli, prva menjava, prvi strel in gol. Videli smo, da se da. Da če gremo do konca, jih bomo zlomili. Na koncu smo to izpeljali, kot je treba,” je po zmagi dejal nasmejani Aleksandar Magovac.

Foto: Uroš Skaza

Za branilca Olimpije je bila največja razlika v hitrosti drsanja in reakcij. “Ta igra nas krasi, igramo jo že celo sezono. Ko dobro drsamo in smo prvi pri ploščku, igramo dobro. In po navadi zmagujemo. Če se bomo tega držali, ne bodo mogli držati koraka z nami. Zdaj moramo mirnih glav naprej in se dobro pripraviti za petkovo tekmo,” je še dejal 31-letni Gorenjec, ki v Ljubljani igra drugo sezono. Zaveda se, da bo Beljak v petek še bolj željan pokazati, da je boljša ekipa, “a jih moramo potolči, če bo treba, že v štirih tekmah”.

Prišli po zmago in jo odnesli

Kljub manjšemu padcu v zadnji tretjini je nasmejan pred osiromašeno slovensko sedmo silo stopil tudi trener Olimpije Mitja Šivic. Priznal je, da je tudi sam na klopi doživljal čustvene vzpone in padce. “Rekli smo, da bomo prišli sem po zmago, ne samo poizkušati. In res smo se borili, bili ves čas ‘na prstih’. Ko potegnemo črto, smo bili res boljši tekmec. Zato zaslužena prva zmaga.”

Foto: Uroš Skaza

Za glavno prednost njegovih varovancev je poudaril pripravljenost in ostrino: “Mislim, da se oni ne želijo preveč igrati z nami. Vedeli smo, od kje prihajajo njihove nevarnosti. Ob penalty-kilingu smo spet fantastično opravili nalogo, imeli tudi nekaj sreče. Ampak moraš si jo zaslužiti. Zdelo se mi je, da smo bili veliko bolje pripravljeni na tekmo kot oni, veliko bolj ostri. To se je posebej videlo v prvih dveh tretjinah, v tretji pa so na power-playu dobili moment.”

Naj bo lanski finale DP dobra lekcija

A časa in prostora za evforijo ni, že jutri bo v Tivoliju druga tekma: “Fantom v garderobi sem dejal, če se spomnijo lanske končnice v državnem prvenstvu. Eni so bili že pri Olimpiji, drugi so bili še pri Jesenicah. Takrat je šla serija naprej in nazaj, razlog pa je bil, da se je ena ali druga ekipa ob zmagi samo za malenkost sprostila. Upam, da so se oboji iz tega veliko naučili, da bomo dobro pripravljeni. Kar se tiče navijačev, je zdaj čas, da napolnijo Tivoli, so glasni in da dokažemo, do kam sega Slovenija.”

Gostujoča udeležba je bila že sinoči kar solidna, borba zmajev je navdušila dobrih 50 ljubljanskih navijačev, ki so na trenutke preglasili domačo množico, ob koncu pa so si jasno dali duška. Predsednik Olimpije Miha Butara, ki smo ga pred tekmo srečali pred dvorano, je za nedeljo že pred zmago napovedal dva ali tri navijaške avtobuse iz slovenske prestolnice.

Fotogalerija s prve tekme v Beljaku:

Foto: Uroš Skaza
Foto: Uroš Skaza
Foto: Uroš Skaza
Foto: Uroš Skaza
Foto: Uroš Skaza
V Tivoliju gre pričakovati še bolj borbeno in fizično tekmo. Foto: Uroš Skaza
Foto: Uroš Skaza
Foto: Uroš Skaza
Foto: Uroš Skaza
Foto: Uroš Skaza
Foto: Uroš Skaza

Deset minut se je zavleklo v večji del tekme

Po zaključku srečanja smo za izjavo prosili še Marcela Rodmana. Nekdanji dolgoletni slovenski reprezentant pri Beljaku opravlja vlogo pomočnika glavnega trenerja Roba Dauma. Opozoril je, da ga Olimpija ni presenetila.

“Zaradi odnosa, borbe in energije, vsega, kar so pripravljeni pustiti na ledu, so toliko tekem skozi sezono zmagali. In tudi tokrat so jo. Mislil pa sem, da bomo mi pokazali več. Pričakoval sem, da bo prvih deset minut pripadlo Olimpiji, ampak ni bilo samo deset minut, ampak večji del tekme. Vse do izida 5:1, ko so se malce potegnili nazaj.” Ob vprašanju, kaj je naredilo največjo razliko, pa si je dolgoletni član Jesenic vzel nekaj več časa za premislek.

Marcel Rodman. Foto: Uroš Skaza

Popraviti je treba ogromno stvari

“Naredili smo veliko napak. Ali je to stvar volje … Oni so bili bolj agresivni po celem igrišču. Tako v naši kot srednji tretjini. Izgubili smo veliko ploščkov, oni so dali gole v ključnih trenutkih. Tudi mi smo imeli igro petim proti trem, pa nismo zadeli. Njim je ob enaki situaciji, čeprav se nismo branili slabo, uspelo dati gol. Vse se je nalagalo in dokler ni bilo 5:1 za njih, ko so malce stopili nazaj, nismo mogli zares dihati. Potem pa je bilo prepozno.”

Ali bo Beljak gradil igro iz zadnjega dela tekme, ko se je 32 sekund pred koncem približal le na gol zaostanka? “To je bil odraz rezultata in trenutne situacije. V prvih dveh minutah tretje tretjine je Olimpija dvakrat zadela okvir gola, takrat bi lahko bilo že 7:2. Več stvari moramo popraviti, ne le graditi iz zadnjih petih minut. To je bila samo slika, ko je bilo že vse odločeno, oni pa so tekmo želeli le pripeljati do konca,” je opozoril Rodman.

Vse je še odprto

Za konec se je dotaknil še izbora tekmeca, Beljak je minuli petek izbiral kot drugi z lestvice. »Nisem bil zraven, ko se je odločalo. Smo se pa že prej pogovarjali o tem. Bilo je cel kup možnosti. Imeli smo srečo, da smo lahko izbirali. Obenem pa so bili vsi možni nasprotniki po rezultatih zelo izenačeni z nami. Kogarkoli bi izbrali, bi bilo težko. To smo vedeli. Ampak nihče v eni tekmi ne zmaga serije na štiri zmage, vse je odprto. Vse je še možno in tako bomo tudi začeli naslednji dan in naslednjo tekmo,” se je v prihodnost optimistično zazrl starejši od bratov Rodman.

Nova priložnost za obe strani se ponuja že jutri, ko se serija za drugi dvoboj seli v Tivoli. Tekma pod Rožnikom se bo začela ob 19.45.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!