Izgubili odločilno tekmo, a so zmagovalci sezone

Hokej 23. Mar 202213:00 0 komentarjev
Foto: Uroš Skaza

Niti največji optimisti po vrnitvi Olimpije v razširjeno avstrijsko hokejsko prvenstvo niso verjeli, da bi se Ljubljančani že v prvi sezoni lahko uvrstili v končnico. A zmajem je uspelo, na prvi stopnički izločilnih bojev pa so namučili drugo najboljšo ekipo po rednem delu, Beljak.

Ni veliko manjkalo, pa bi zmaji presenetili koroške orle. Tudi na odločilni, sedmi tekmi niso bili nadigrani, še več, v beljaški mestni hali so sinoči domače celo nadstreljali. A plošček ni želel v mrežo, prvič v seriji je odlično predstavo prikazal tudi vratar modro-belih Tomi Karhunen. Nekdanji igralec v ligi KHL. Predvsem po zaslugi Finca je Beljak zadnjo tekmo dobil s 4:1, a rezultat ni realen pokazatelj dogajanja na ledu.

Plošček ni želel v gol

“Bili smo dobri, tako fizično kot psihično. Oni so svoje priložnosti izkoristili, mi pa ne. V prvi tretjini smo bili zadovoljni, da smo bili v zaostanku le enega gola. Iskreno smo verjeli v preobrat, a imeli šest minut izključitev. Pri golu smo bili postavljeni malce drugače, kot smo bili zmenjeni. V zadnji tretjini smo pritiskali, a na žalost ni šlo v gol,” je o predstavi varovancev brez obžalovanj dejal trener Olimpije Mitja Šivic.

Foto: Uroš Skaza

Več od vseh pričakovanj

“Vsi so nam pripisovali boj za zadnje mesto, marsikje sem prebral, da bomo ’kanta’ za nabijanje. Fantje so dokazali nasprotno, že po rednem delu so prehiteli sedem, osem ekip. Skeptiki in negativci bodo rekli, da samo zaradi dobrega starta, a pozabljajo, da smo bili na zadnjih 16 tekmah rednega dela petdesetodstotni. V tej ligi smo za prvo leto naredili zelo lepo in dobro zgodbo. Na predstave v končnici so lahko fantje iskreno ponosni, sploh proti Beljaku, ki se je pred sezono močno okrepil in so eni od favoritov za končno slavje. Vrnili smo se po zaostanku z 1:3 v zmagah, tokrat smo sicer izgubili, a generalno gledano smo zmagovalci sezone,” pa se je gorenjski strateg dotaknil vrnitve v najmočnejšo ligo v regiji. Ob koncu tekme se je zahvalil več kot stotim glasnim navijačem, ki so svoje ljubljence podpirali na bližnjem gostovanju.

Foto: Uroš Skaza

Največ zamudili na tretji tekmi

Šivica je presenetilo, da Beljak na odločilnih tekmah niti minute ni odigral z igralcem manj (vse od začetka zadnje tretjine pete tekme), a se s tem ni želel obremenjevati. Katere tekme pa mu je najbolj žal?

“Verjetno imam največ obžalovanj v celi seriji na tretjo tekmo, ko smo na gostovanju vodili s 4:2, pa so tekmeci obrnili rezultat. Tista tekma me najbolj boli, verjetno bolj kot četrta v Ljubljani, ko smo jih nadigrali, a plošček ni šel v gol. A fantje so dokazali, da so se skeptiki motili. Vedo, da so na pravi poti.”

Foto: Uroš Skaza

Če imajo radi sebe in Olimpijo, ne bo težav

A sezone za Ljubljančane vendarle ni konec. Čaka jih še finale državnega prvenstva s Triglavom, v katerem so izraziti favoriti. Datum in format zadnjega klubskega dogajanja v Sloveniji v tej sezoni še ni znan, odvisen je od tega, kako uspešni bodo Kranjčani v končnici IHL.

“To bo preizkušnja predvsem za igralce. S trenerjem je isto kot s profesorjem in študenti. Če ti ne poslušajo, tudi kakovosten profesor ni dovolj. Dve nalogi pred sezono sta bili dani: pokal in državno prvenstvo. Prvi je osvojen, DP pa moramo nujno zvoziti do konca. Treba se bo spočiti in odigrati resno. Brez tega se stvari lahko zalomijo. Gre za vprašanje volje in motivacije igralcev. A če so ponosni na številko in ime ter grb na dresu, bodo oddelali, kot je treba,” pravi Šivic. O naslednji sezoni še ne razmišlja, želi pa igralcem dolgo poletje s kvalitetnimi individualnimi pripravami.

Foto: Uroš Skaza

Odločilni dejavnik: izkušnje

O razlogih za odločilni poraz je spregovoril tudi kapetan Žiga Pance: “Ni šlo za strahospoštovanje. Nismo točno vedeli, kaj naj pričakujem. Vedeli smo, da bodo prileteli tako kot na ostalih tekmah, a do zdaj smo jih ustavili. Malce smo bili v krču, bili blizu, a znižali na 1:2. Enostavno ni bil naš strelski dan.”

“Nismo imeli kaj izgubiti, šli smo na vse ali nič. Celotna ekipa je borbala do konca, do sirene. Nimamo si kaj očitati. Poraz pa boli. Drugače je, če te tekmec povozi v štirih ali petih tekmah. Mi pa smo bili blizu, se vrnili po 1:3 v zmagah proti ekipi, kot je Beljak, a na koncu izgubili” je dejal ljubljanski napadalec in za glavno prednost Beljačanov izpostavil izkušnje njihovih ključnih članov.

“Na napakah se učimo, vse to je treba prenesti v naslednjo sezono kot izkušnje in izkoristiti kot motivacijo, da naslednje leto pridemo dlje.”

Foto: Uroš Skaza

Prestali medsezonsko krizo

Razočaranje med zmaji je ogromno, pred finalom državnega prvenstva bodo dobili nekaj dni počitka. Ob pogledu na celotno sezono pa je kapetan ponosen na svoje soigralce. “Začetek je bil fenomenalen, težko bi si želeli boljšega. Vse, kar smo se dogovorili, je uspevalo. Imeli smo tudi malce sreče, a ta spremlja hrabre. Garali smo vsako tekmo, mentalno pa je bilo težje decembra in na začetku januarja ob poškodbah in kaznih. To vpliva na igralce, tudi če nočeš, nastane blokada. Šli smo čez to, prišli med najboljšo šesterico in iz tega vidika dali maksimum. Več, kot se je pričakovalo pred sezono. Zato lahko samo čestitam soigralcem.”

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!