Na ledu boljši kot lani, a začetek je slabši. Zakaj?

Hokej 26. Sep 20226:16 0 komentarjev
Foto: Aleš Fevžer

Po sanjski lanski sezoni, ko so bili hokejisti Olimpije takoj po vrnitvi v razširjeno avstrijsko prvenstvo hit tekmovanja in so se na veliko presenečenje direktno uvrstili v končnico, je bilo jasno, da bo takšne dosežke težko ponoviti. Tekmeci se v novi sezoni na Ljubljančane temeljito pripravljajo, a zmaji še naprej ostajajo osredotočeni le nase.

Najboljše hokejsko tekmovanje v regiji se je lani po štirih letih premora vrnilo v Ljubljano. V nekdanji ligi EBEL je Olimpija, ki so ji številni ljubitelji in poznavalci hokeja, tudi pri nas, napovedovali boj za predzadnje mesto na lestvici, pripravila najprijetnejše presenečenje v sezoni.

Zmaji so po udarnem začetku skoraj dva meseca vztrajali na vrhu lestvice, po pričakovanem padcu okrog novega leta pa so v hudem boju prišli do neposredne uvrstitve v končnico. Tam so po ogorčeni borbi in seriji, polni preobratov, šele po sedmih tekmah četrtfinala izpadli proti beljaškemu VSV-ju.

Rak rana: powerplay

Danes, približno pol leta zatem, se postavlja vprašanje, kakšni so pogoji, da Olimpija tudi v letošnji sezoni kroji vrh lige ICE. Začetek s porazom v Bolzanu (1:4) ni bil preveč obetaven, a so zeleno-beli že na gostovanju v Fehervarju pokazali drugačen obraz in s poznim golom prišli do prvih treh točk (3:2). V izenačenem boju za zmago so bili tudi sinoči proti hokejistom iz Celovca, a so napake tekmo odločile v korist KAC-a.

“Odločale so malenkosti, tekmeci so bili v dvobojih malce boljši. Ne smemo si privoščiti napak ob koncu in začetkih tretjin. To sta bili dve prelomnici, ki sta nas kaznovali. Nato plošček ni želel v gol. Poskušali smo po najboljših močeh, a nam je morda zmanjkalo malo športne sreče. Popraviti bomo morali igro z igralcem več. Priložnosti so bile, tako da je zmanjkala samo končna poteza,” je o srečanju dejal strelec drugega ljubljanskega gola Nik Simšič.

Foto: Aleš Fevžer

Šteje tudi način poraza

Neuspešne igre ob številčni prednosti – Olimpija ni izkoristila niti ene od petih kazni tekmeca – se je dotaknil tudi trener Mitja Šivic. “Že proti Fehervarju smo imeli veliko zrelih priložnosti, pa nismo zadeli. Tudi tokrat smo ustvarili momentum, gol je visel v zraku. Čutilo se je, da je bil blizu. Na powerplay gledam tako – če tekmece premagujemo v dvobojih in smo bolj borbeni od njih – sem zadovoljen. Bo pa treba počasi doseči kakšen gol.”

Šivic je bil kljub porazu zadovoljen: “Vztrajali smo do konca, tudi v zadnji tretjini smo poskušali in imeli priložnosti. Obenem smo zadeli še štiri vratnice. Srečali smo se z zelo disciplinirano ekipo, zato nismo imeli veliko protinapadov. Goli v prvih in zadnjih tekmah se morajo zgoditi čim bolj poredko. Vesel sem načina, kako so se fantje borili do konca. Pustili so srce na ledu, bilo je zelo izenačeno. Iz takšnih tekem se moramo veliko naučiti.”

Foto: Aleš Fevžer

Idealna izbira za ‘underdoge’

Prav gorenjski strateg je bil lani eden izmed ključnih kamenčkov v mozaiku, da je Olimpija prišla do četrtfinala. Po odličnem delu v Lyonu in na Jesenicah je tudi v Ljubljani dokazal, da je prava izbira za klub, ki po finančnem merilu kljub dvigu proračuna v primerjavi s tekmeci v ligi ICE še vedno spada med palčke.

Z velikim poudarkom na fizični pripravljenosti – v Tivoliju so pod njegovim vodstvom treninge pred obema sezonama začeli kot prva ekipa v ligi – in dodelanim sistemom, kjer so vloge igralcev jasno porazdeljene, je pripravil marsikatero past za tekmece. Zelo dobro se znajde tudi pri taktični pripravi, vsaj glede na videno v lanski sezoni pa v izenačenih dvobojih zna prilagoditi igro svoje ekipe in povleči pravilno potezo.

Šivic je z Olimpijo osvojil dve lovoriki. Lov na tretjo ga čaka v sredo, ko bo v finalu pokala gostoval pri nekdanjih delodajalcih na Jesenicah. Foto: Aleš Fevžer

Okrepljeni Avstrijci z vsemi topovi

Toda letos bo Olimpiji na poti do ponovitve lanskega uspeha zagotovo težje. Med osmerico najboljših klubov so bili lani v četrtfinalu kar štirje, ki ne prihajajo iz Avstrije. To je za tamkajšnje kolektive veliko razočaranje, posledično pa so se nekatera moštva močno okrepila.

Linz in Innsbruck, razočaranji lanske sezone, sta v začetku nove že pokazala, da ciljata visoko. Tu sta še KAC in Bolzano, ekipi, ki ju ob omembi lige ICE praktično vsak poznavalec hokeja uvršča v vrh. Tudi projekt Feldkircha, Pioneers Vorarlberg, ima začrtane visoke cilje. Dejstvo je, da bo boj za preboj med šesterico in tudi deseterico, ki prinaša nastop vsaj v pre-playoffu, zelo hud.

Hokejisti Innsbrucka so zbrali tri zmage na treh tekmah in na lestvici zaostajajo le za Salzburgom. Foto: Werner Krainbucher/ICEHL

Tu Ljubljančani v primerjavi z lanskim letom ne morejo več računati na faktor presenečenja. Trener v Tivoliju je ostal isti, kar pomeni enak oziroma vsaj podoben način igre, pa čeprav se je pod Rožnikom zamenjalo pol garderobe. Obenem pa so tekmeci pozorni na Olimpijo, nihče je ne jemlje več z levo roko, vsi približno vedo, kaj od zmajev na ledu pričakovati.

Cena za izčrpljajočo ligo prvakov?

Šivic je na medijskem srečanju pred začetkom sezone v ligi ICE pred slabima dvema tednoma poskrbel za dve na videz nasprotujoči si izjavi. Da je prepričan, da je ekipa tako na papirju kot na terenu boljša kot lanska, a kljub temu pričakuje slabši oziroma ’počasnejši’ začetek kot lani. Zakaj?

Nekaj teže zagotovo nosijo nastopi v ligi prvakov. V njih je Olimpija do zdaj na štirih tekmah štirikrat izgubila, a kot novinka pustila zelo dober vtis. V nobeno tekmo ni šla z belo zastavo, igranje na najvišjem nivoju je pač želja vsakega igralca. Posledično se morda zdaj v ligi ICE nekateri igralci srečujejo s padcem motivacije, tudi fizično pa je ritem že od začetka septembra zelo naporen.

Nastopi v ligi prvakov so čast, a tudi dvorezen meč za ekipo. Foto: Aleš Fevžer

In tudi v naslednjih dneh ne bo nič manj. V sredo na pokalni finale na Jesenice, konec tedna na gostovanje na Dunaj in v Tivoli proti Fehervarju. Nato se 5. in 12. oktobra vračata še zadnji tekmi lige prvakov … Ko bo obveznosti v ostalih tekmovanjih konec (letos zmajem za povrh ni treba igrati v rednem delu državnega prvenstva), pa bomo dokončno dobili pravo sliko in vrednost letošnjih ledenih zmajev.

Tičar vodja vse močnejše slovenske falange

“Težko je, vsak ima svoj načrt za tekmo. Znani smo po temu, da igramo trdo obrambo, ki je ključ do uspeha. Mislim, da smo to tokrat spet dokazali. S trdo in borbeno igro proti dobri igri Olimpije smo prišli do pomembne zmage,” je po tekmi dejal napadalec KAC-a, slovenski reprezentant Rok Tičar.

Rok Tičar (levo) je eden do treh Slovencev v članski ekipi KAC-a. Skupaj z drugim moštvom ta številka naraste na devet. Foto: Aleš Fevžer

Ta ima v prvi ekipi Celovca vse več slovenske družbe, po rezervnemu vratarju Valu Usniku je na zadnjih dveh tekmah priložnost dobil tudi mladi, 18-letni napadalec Luka Gomboc. “Zasluženo so zraven. Fantje dobro delajo, počasi jim sledim, saj so toliko mlajši, da jih sploh ne poznam zares. So zelo zavzeti, igrajo dobro v drugi ekipi, pridno trenirajo. Trener je navdušen nad njim, ga občuduje. Prepričan sem, da bo nadaljeval tako zavzeto in tako so pred njim še velike stvari,” je še dodal Tičar in potrdil, da je odkrit cilj KAC-a v letošnji sezoni naslov prvaka.