Kruta usoda slovenskega olimpijca – risi bodo igrali zanj

Hokej 19. Apr 202315:07 0 komentarjev
Aleš Kranjc
Aleš Kranjc. Foto: Aleš Fevžer

Pred slovensko hokejsko reprezentanco sta novi prijateljski tekmi v pripravah na majsko svetovno prvenstvo v Latviji. Na Bledu se bodo risi dvakrat pomerili z Italijo, obe tekmi v gorenjskem turističnem biseru pa bosta imeli tudi dobrodelno noto. Denar, zbran od vstopnic, bo namenjen nekdanjemu reprezentantu in dvakratnemu udeležencu olimpijskih iger Alešu Kranjcu.

Aleš Kranjc je dolga leta veljal za steber obrambe slovenske hokejske reprezentance. Zanjo je odigral 198 tekem, na katerih je prispeval 25 golov in 46 podaj. V bogati karieri je nastopal tako za Jesenice kot Olimpijo, igral pa je tudi v Avstriji, Nemčiji, Rusiji in na Češkem ter Madžarskem. Širši javnosti je poznan kot umirjen, tih in skromen posameznik, ki pa je bil kot hokejist vedno na pravem mestu. Bil je nepogrešljiv člen slovenske reprezentance risov na olimpijskih igrah v Sočiju in Pjongčangu. S koncem kariere se je začel spogledovati pred tremi leti, ko je z Olimpijo osvojil trojno krono. Nato pa se je vse začelo podirati.

V svojih najlepših letih, po rojstvu sina in hčerke ter proti koncu svoje dolge in uspešne kariere, je pri 39 letih težko zbolel in je bil primoran svojo kariero predčasno prekiniti oziroma končati. Življenje se je začelo obračati na glavo, Alešu in njegovim najbližjim je pot prekrižala zelo težka bolezen, ki je ni pričakoval nihče. Prišla je tiho, a udarila premočno. Tam, kjer je za Aleša najhuje – uničila mu je gibanje. Uničila mu je možnost preživljanja časa zunaj, v naravi, v hribih, na ledu, na kolesu s svojima otrokoma. Dve leti je z ženo Andrejo in s pomočjo zdravnikov odkrival, kaj se sploh dogaja z njegovim telesom. Čas pa je neusmiljeno tekel, moči v Aleševem telesu je bilo vse manj, gibanje vse bolj omejeno. Po dveh letih pregledov, testiranj in domnev pa je le prišlo do potrjene diagnoze – ALS.

ALS – bolezen, poznana tudi kot “Lou Gehrig’s disease”, povzroča postopno propadanje in odmiranje motoričnih nevronov, ki uravnavajo mišično dejavnost in pripelje do popolne paralize. Bolezen povzroči odmiranje vseh mišic, kmalu tudi sposobnost govora, hranjenja, dihanja,… Ker bolezen hitro napreduje, je življenje z njo zelo kratko, pričakovana doba je nekje do treh let.

Aleš Kranjc
Utrinek iz Sočija 2014. Foto: Aleš Fevžer

Po dolgih mesecih in neprespanih nočeh in branjem na tisoče člankov, kako pomagati, je pred kratkim izza temnih oblakov, po besedah njegove žene Andreje, le posijal žarek upanja, da bi mu lahko pomagala klinika v ZDA, specializirana za zdravljenje točno te bolezni in daje veliko upanja vsem pacientom. Zdravljenje je poizkusno in ne zagotavlja, da pomaga vsem, a zagotavlja upanje. Stroški zdravljenja so pričakovano zelo visoki in jih skupaj z družino ne more pokriti sam. Po nagovarjanju žene in bližnjih prijateljev se je, skromen kot je, s težkim srcem le odločil, da se obrne na pomoč.

Celoten izkupiček četrtkove (18.00) in petkove (13.00) tekme proti Italiji na Bledu bo namenjen Kranjcu in stroškom njegovega zdravljenja. Vstopnice bodo na blagajni Ledene dvorane na Bledu po enotni ceni šest evrov.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!