Olimpija ne išče “gasilca”, v pogovorih tudi s tujci

Hokej 24. Jan 202320:30
Bi lahko priložnost v vlogi trenerja dobil dozdajšnji pomočnik Matic Kralj (v ozadju)? Foto: Aleš Fevžer

Ljubitelje hokeja je danes presenetila novica, da moštvo Olimpije na lastno željo zapušča zdaj že nekdanji trener Mitja Šivic. Čeprav bi glede na rezultate Ljubljančanov kdo pričakoval, da bo menjavo trenerja opravilo vodstvo kluba, pa je informacija presenetila tudi predsednika zmajev Miho Butaro. Ta si naslednika na klopi želi že v petek.

Odločitev Mitje Šivica, da zapusti klop zeleno-belih je nekoliko presenetljiva. Olimpija je namreč že vse od začetka decembra v slabem nizu rezultatov, a je osvojitev naslova državnih prvakov pred dobrim tednom dni na Jesenicah malce popravila okus. Sledila je vrnitev v ligo ICE, kjer so hokejisti iz slovenske prestolnice pokazali spodbudne predstave, a ostali brez točk.

Zato se je Šivic odločil, da je najboljša poteza, da zapusti klub. S tem pa je presenetil tudi predsednika kluba Miho Butaro, ki je priznal, da je ob njegovem klicu in odhodu kar žalosten. “V Mitjo še vedno verjamem. Vem, kakšen človek in trener je. In vem, kaj vse je pripravljen storiti za uspeh. A to je hokej, to je šport. Mitja je bil pri svoji odločitvi zelo trden, čeprav sem ga želel prepričati, naj še enkrat premisli in prespi. Ocenil je, da je ta poteza najboljša za moštvo,” je dejal pred začetkom zaostale tekme 31. kroga s Salzburgom.

Foto: Uroš Skaza

Klub ga ni želel odpustiti

Butara je predstavnikom medijev razkril tudi, da kljub slabim izidom, zaradi katerih so Ljubljančani povsem pri dnu lestvice lige ICE, v sezoni ni resno razmišljal o menjavi trenerji. “Iskreno, ne. Zakaj ne? Ker delamo na dolgi rok. To pa pomeni, da pride nadpovprečna sezona. In podpovprečna. A tudi v tej sezoni kljub vsem porazom smo še naprej v teoretični borbi za pre-playoff. S financami, ki jih imamo, želimo biti dostojni, obenem pa delati korake naprej. V tej sezoni smo na primer priključili ekipi nekaj mladih hokejistov. Samo na tak način lahko gradimo uspešno zgodbo. A morajo biti pričakovanja javnosti enaka. Slovenski klub lahko preseneti, a s toliko denarja ne moremo pričakovati, da bomo vsako leto med šest. Tega si seveda želimo, a realnost je drugačna.”

V igri tudi znana imena

Kdo bo Šivica nasledil na klopi Olimpije, je še preuranjeno govoriti. Dejstvo pa je, da Butara skupaj z upravnim odborom, ki bo tudi sprejel končno odločitev, išče dolgoročno rešitev. Torej trenerja, ki bo zmaje popeljal tudi v naslednjo sezono. “Pogovarjamo se tudi z zelo znanimi trenerji, morda ne slovenskim gledalcem, ampak so znana imena v evropskem hokeju. Prihajajo s Finske, iz Kanade, tudi Slovenci so med njimi. Presodili bomo, kdo bo dobil naše zaupanje,” pravi Butara, ki si želi, da bi bilo vse dogovorjeno že do petkove tekme, ko bodo zeleno-beli gostovali v Gradcu.

Tudi sam je obiskal igralce v garderobi, a je bil pri svojem nagovoru kratek. “Želim si predvsem, da je vsak igralec Olimpije dober človek in pušča sebe na ledu. Da se pogleda in se želi spremeniti na bolje. To je vse, kar si želim od njih. Tako tudi prideš do rezultata.”

Foto: HKO/Domen Jančič

Korak naprej

Butara skupaj s sodelavci išče tudi okrepitve igralskem kadru, saj je ekipo zapustil branilec Carl Neill. Ta se vrača v prvo nemško ligo, okrepil bo Schwenninger Wild Wings. “Carla Neilla so ’imeli naši navijači veliko v zobeh’. A je takšen igralec, da je dobil štiri resna povpraševanja in dve resni ponudbi za prvo nemško ligo. Bil je zelo iskren, prišel je do nas in prosil, če je možno,d da odide. Odločili smo se, da ga ne bomo ovirali pri napredku v karieri. Iščemo določene okrepitve. Imamo pa kar nekaj branilcev v klubu, od katerih pričakujemo, da naredijo korak naprej,” je o Kanadčanu dejal prvi mož kolektiva s Celovške 25.

Foto: SK

Laži se branijo s številkami in dejstvi

Butara se je še enkrat odzval tudi na poročanje Hockey Info News, da naj bi imel klub finančne težave in naj bi zato razmišljal celo o izstopu iz lige ICE: “Odkar sem predsednik kluba, nismo zamujali pri enem plačilu plače, dobaviteljem … Kdo je to lansiral v javnost, ne vem. Prav tako ne vem, kakšen je namen. Potrdili smo prisotnost v ligi naslednje leto, tudi predsednik lige je to potrdil. Do lige nimamo nobenih neplačanih obveznosti. Če pa je kdo škodoželjen … Takšnih stvari se lahko branimo samo z dejstvi in resnico.”

Komentari

Vaš komentar