Štiri tekme odločajo o usodi Ljubljančanov

Hokej 21. Feb. 202211:54 > 12:00
Delite:
Zmaji so proti Znojmu doživeli najvišji poraz letos. Zdaj jih čakajo odločilne tekme v sezoni. Foto: HKO/Sportida / ICEHL

Po dveh domačih porazih – boleč je predvsem včerajšnji proti Znojmu z 0:8 – hokejisti Olimpije vstopajo v zadnji teden rednega dela lige ICE. Ta bo odločil, kdaj in kako bodo Ljubljančani nadaljevali s sezono, lahko pa se zgodi celo črni scenarij, po katerem bi zmaji nastopanje v avstrijskem prvenstvu zaključili že v nedeljo.

A zeleno-beli, ki so po najhujšem porazu v sezoni zdrsnili na deveto mesto lestvice (tako nizko še niso bili), imajo vse v svojih rokah. Na sporedu imajo tekmo več od ostalih moštev, natrpan urnik zaključka pa začenjajo že jutri z gostovanjem v Dornbirnu. A nekaj trenutkov vseeno namenimo še včerajšnji tekmi.

“Prvih pet minut je bilo v redu, po tistem pa so bili veliko boljši. Na majhnem prostoru, v duelih, na ogradi. Bili so tri prestave hitrejši od nas. Opozarjali smo na to, da lahko plačamo veliko ceno, če ne bomo pravi. V prvih minutah smo bili, ampak smo sprejemali napačne odločitve brez ploščka, kar je njim dalo mnogokrat priložnost treh proti dvema, dveh proti enemu … Ko dobijo takšno priložnost, je hitro gol. To je njihova kvaliteta, so ekstremno dobri. Mogoče je tako tekmo bolje izgubiti z 0:8 kot z 2:3,” je dejal trener Olimpije Mitja Šivic.

Kljub najvišjemu porazu v sezoni je bil v pogovoru z mediji miren, kaj je povedal igralcem po prihodu v garderobo, pa je zadržal zase. A opozarja, da so oni tisti, ki se bodo morali na ledu dvigniti. “Jaz namesto njih ne morem zmagati v buliju, ne morem ob ogradi sprejemati pravilnih odločitev. Vse to jim pokažemo, to dobro delamo tudi na treningih. Tokrat je bilo slabo. Hitro moramo pozabiti ta poraz, na srečo imamo že kmalu naslednjo tekmo,” je še dodal Šivic.

Sistem tekmovanja

Po rednem delu si končnico zagotovi prvih šest moštev na lestvici. Naslednja štiri igrajo pre-playoff, pri čemer sedma ekipa z lestvice izbira, ali bo tekmovala proti deveto- ali desetouvrščenemu. Osmi igra s tistim, ki ga sedmi ne izbere. Mesto v četrtfinalu si zagotovi ekipa, ki prva zbere dve zmagi. Te tekme bodo na sporedu od 2. do 6. marca.

Ko je znanih vseh osem ekip (6+2), si prve tri ekipe z lestvice izberejo nasprotnika v četrtfinalu (izbirajo med moštvi od petega do osmega mesta). Četrta ekipa z lestvice igra s tistim, ki ni bil izbran. Vse serije (četrtfinale, polfinale, finale) se igrajo na štiri dobljene zmage, prednost domačega ledu ima višjeuvrščena ekipa po rednem delu. Četrtfinale se začenja 8. in 9. marca.

Lestvica lige ICE pred odločilnim tednom

ICEHL

Olimpija je glede na stanje na lestvici še vedno odvisna predvsem od sebe. V primeru štirih zmag bi ji mesto med prvo šesterico težko ušlo. Ob morebitnih štirih neuspehih pa bi lahko celo zdrsnila iz prve deseterice in že končala sezono. Vse ostale možnosti pa verjetno prinašajo uvrstitev med mesti od 7 do 10, kar pomeni nastopanje v repasažu za končnico.

Po torkovem gostovanju na Predarlskem bo Olimpija v četrtek doma gostila Dunaj, dan za tem bo v Tivoliju gostoval še Bolzano. Redni del se bo zaključil v nedeljo, ko bodo Ljubljančani gostovali v avstrijski prestolnici. Dveh prestavljenih tekem z Bolzanom ne bodo odigrali, saj se že naslednji teden začenja osmina finala oziroma izločilni boj za končnico.

Tekme Olimpije do konca rednega dela:

torek, 22. 2.: Dornbirn – Olimpija

četrtek, 24. 2.: Olimpija – Dunaj

petek, 25. 2.: Olimpija – Bolzano

nedelja, 27. 2.: Dunaj – Olimpija

Ljubljančanom gre na roko tudi dejstvo, da bodo nekatere ekipe, ki so na mestih pred njimi, igrale med seboj. S tem si medsebojno znižujejo koeficient razmerja osvojenih točk na tekmo.

Tekme najbližjih tekmecev do konca rednega dela:

Tekme petega Pustertala:

Pustertal – Beljak

Pustertal – Dunaj

Znojmo – Pustertal

Tekme šestega Bolzana:

Gradec – Bolzano

Olimpija – Bolzano

Tekme sedmega Znojma:

KAC – Znojmo

Gradec – Znojmo

Znojmo – Pustertal

Tekme osmega KAC-a:

KAC – Znojmo

Gradec – KAC

Tekme desetega Gradca:

Gradec – Bolzano

Gradec – Znojmo

Gradec – KAC

Tekme enajstega Innsbrucka:

Fehervar – Innsbruck

Salzburg – Innsbruck

Innsbruck – Linz

Komentari

Vaš komentar