Hokej na poletnih olimpijskih igrah? Ne bo šlo

Hokej 4. Jan 202210:22 1 komentar
Zadnjega naslova na olimpijskih igrah so se veselili Rusi. Foto: Guliverimage

Komisar lige NHL Gary Battman je v enem izmed intervjujev po koncu novoletne zimske klasike razkril, da si že vse od leta 1990 prizadeva, da bi hokejski turnir z zimskih prestavil na poletne olimpijske igre.

Plavanje, jadranje, kolesarstvo … in hokej? Si predstavljate, da bi bil najhitrejši moštveni šport na svetu namesto zimskih del poletnih olimpijskih iger? To se v zgodovini sicer ne bi zgodilo prvič, na premieri leta 1920 v Antwerpnu so hokejisti nastopali v poletnem terminu. A že čez štiri leta so jih vodilni možje Mednarodnega olimpijskega komiteja preselili k ostalim zimskim športnikom, v Chamonixu 1924 so tako že bili del zimskih iger.

Toda komisar lige NHL Gary Bettman si baje že več kot 30 let prizadeva, da bi se to spremenilo. Da bi hokejisti spet postali del poletnih iger. Jasno, za najmočnejšo ligo na svetu bi to pomenilo, da je na vsake štiri leta ne bi bilo treba prekinjati zaradi nastopov najboljših hokejistov za svoje reprezentance na olimpijskem turnirju.

Iskanje lukenj za nastop v Pekingu

A kot je Bettman razkril v zadnjem pogovoru za ameriški TNT, vodilni možje Mednarodnega olimpijskega komiteja (Mok) tej ideji niso naklonjeni in tako že od zadnjih let minulega stoletja vztrajno zavračajo to idejo.

Komisar lige NHL Gary Bettman. Foto: Guliverimage

“Nekateri igralci si res želijo nastopiti v Pekingu. Spraševali so me, če obstaja kakršnakoli možnost, da prekinejo pogodbo s klubom, gredo na Kitajsko, nato pa jo ponovno podpišejo. Ali pa da se v tem trenutku upokojijo, nastopijo v Pekingu in se nato vrnejo,” je Bettman dejal o težavah, s katerimi se soočajo igralci, ki bi radi nastopili za svoje reprezentance na olimpijskem turnirju čez mesec dni, a jim liga NHL tega ne omogoča.

Spomnimo, vodstvo lige NHL je v dogovoru s sindikatom igralcev vsem hokejistom čez lužo prepovedalo nastop v Pekingu, saj bodo v tistem času raje skušali nadoknaditi vsaj del prestavljenih tekem zaradi množičnega širjenja koronavirusa. Tako najboljših hokejistov na svetu še drugič zapored ne bo na igrah – v Pjongčangu pred štirimi leti jih ni bilo zaradi finančnega spora med Mok-om, vodstvo lige NHL in sindikatom igralcev.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje