Na Bledu hokej tokrat drugotnega pomena

Hokej 20. Apr 202320:10 0 komentarjev
slovenska hokejska reprezentanca
Foto: Aleš Fevžer

Za slovensko hokejsko reprezentanco je četrta pripravljalna tekma pred svetovnim prvenstvom. A obračun z Italijo, ki so ga risi na Bledu dobili s 4:2, tokrat ni bil v prvem planu. Bolj pomembna je bila dobrodelna nota, saj je bil izkupiček vseh prodanih kart v tamkajšnji Ledeni dvorani namenjen zdravljenju nekdanjega dolgoletnega reprezentanta Aleša Kranjca.

V sredo je slovensko javnost šokirala novica, da je nekdanji dolgoletni član slovenske reprezentance Aleš Kranjc hudo bolan. Na družbenih omrežjih so se kar vrstile besede spodbude za 41-letnega Jeseničana, ki trpi za boleznijo ALS. Dvakratni udeleženec olimpijskih iger, ki je v dresu z risom na prsih odigral 198 tekem, na katerih je dosegel 25 golov in 46 asistenc,  po dolgem odkrivanju, kaj se sploh dogaja z njegovim telesom, potrebuje zdravljenje, ki mu ga lahko nudi le specializirana klinika v ZDA.

Stroški takšnega zdravljenja so pričakovano astronomski (okvirna cena je okrog 700.000 evrov), v akcijo za zbiranje denarja pa so šli tudi pri Hokejski zvezi Slovenije. Celoten prihodek od prodanih vstopnic, ki so bile na voljo po ceni šestih evrov, bo namenjen Kranjcu in družini. Aleševa žena Andreja pa je na posebni spletni strani začela tudi zbiranje donacij. Če bi radi darovali tudi vi, kliknite tukaj. 

Rezultat četrte pripravljalne tekme po tretjem tednu priprav je bil tokrat tako drugotnega pomena. Slovenija je sicer povedla v 14. minuti, ko je po strelu z razdalje zadel Blaž Gregorc, kar je bil tudi rezultat prve tretjine. Italijani so bolje vstopili v drugo, ko je že po 30 sekundah Gašperja Krošlja premagal Daniel Tedesco. Največji korak do zmage so risi nato naredili v drugih dvajsetih minutah, ko sta power-play izkoristila Nik Simšič in Ken Ograjenšek, vmes pa je bil natančen še Luka Maver (4:1). Zadnja tretjina je znova pripadla zahodnim sosedom, a več kot do znižanja (4:2) jim kljub poskusu igre brez vratarja povsem na koncu ni uspelo priti.

Hokejska zveza Slovenije je po koncu tekme podelila priznanja za posebne dosežke med udeležence olimpijskih iger (2014 v Sočiju in 2018 v Pjongčangu), zadnja nagrada pa je bila namenjena prav nesrečnemu Kranjcu, kar so zbrani hokejisti in publika pospremili z bučnim aplavzom.

Risi se bodo z Italijani znova pomerili že jutri, ko bo tekma na Bledu že ob 13. uri. To bo tudi zadnja prijateljska tekma pred SP na domačih tleh, v naslednjih tednih bo vrsta Matjaža Kopitarja igrala še v Parizu (dvakrat s Francijo), Budimpešti (dvakrat z Madžarsko) in v Kobenhavnu (enkrat z Dansko). Prva tekma na prvenstvu čaka Slovenijo 13. maja, ko se bo udarila s Švico.

slovenska hokejska reprezentanca
Foto: Aleš Fevžer

Prijateljske tekme pred SP:

6. april 2023, Beljak: Avstrija – Slovenija 3:5

13. april 2023, Maribor: Slovenija – Poljska 3:2 po kazenskih strelih 

14. april 2023, Maribor: Poljska – Slovenija 4:2 po kazenskih strelih 

20. april 2023, Bled: Slovenija – Italija 4:2

21. april 2023, Bled: Italija – Slovenija

28. april 2023, Pariz: Francija – Slovenija

29. april 2023, Pariz: Slovenija – Francija

3. maj 2023, Budimpešta: Madžarska – Slovenija

4. maj 2023, Budimpešta: Slovenija – Madžarska

9. maj 2023, Kopenhagen: Danska – Slovenija

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!