Na Jesenicah je treba znati živeti z vlogo favorita

Alpska liga 10. Avg 202220:00 > 12. Avg 2022 16:58 0 komentarjev
Gaber Glavič
Gaber Glavič. Foto: Denis Sadiković

Čeprav je jeseniški hokej od lanske sezone doživel veliko sprememb, predvsem pozitivnih, pa se ekipa pod vodstvom novega/starega trenerja Gabra Glaviča v teh dneh nič drugače kot v minulih letih pripravlja na začetek nove sezone. Tudi letos cilj ostaja zmaga v alpski ligi in čim bolje konkurirati Olimpiji v obeh domačih tekmovanjih.

Železarji so se prvič v novi zasedbi zbrali prvega avgusta, na led Podmežakle pa so premierno v tem poletju zadrsali že dva dni pozneje. Točno teden dni po začetku ledenih treningov smo obiskali hram gorenjskega hokeja in preverili utrip med napornimi pripravami.

Za razliko od lanskega leta, ko je trenersko paličico na Jesenicah vihtel Nik Zupančič, to zdaj počne Gaber Glavič. Nekdanji slovenski reprezentant se je po sezoni 2018/19 vrnil na klop članske ekipe, ki je od konca junija znova združena. Vodilni možje HD Jesenice Mladi in HDD Sij Acroni Jesenice so vendarle našli skupni jezik, za prvega moža stroke na Ledarski 4 pa postavili nekdanjega vratarja.

Glavič o združitvi na Jesenicah:

Glavič, ki je na olimpijskih igrah v Sočiju 2014 in Pjongčangu 2018 v slovenski reprezentanci opravljal vlogo trenerja vratarjev, je v zadnjih dveh sezonah vodil prav ekipo Jesenice Mladi, zdaj pa je znova prevzel vajeti na najvišjem nivoju gorenjskega hokeja. In po dobrem prvem tednu je nad videnim navdušen.

Pogovarjajo se o dodatnih okrepitvah

“Zbrali smo se in začeli. Najprej smo imeli testiranja, s katerimi sem kar zadovoljen. Igralci so me pozitivno presenetili. Nismo super, smo pa dobri. Zdaj je pred nami obdobje, ki je namenjeno temu, da pridemo na super nivo. Začetne avgustovske priprave so povsod naporne, kar je povsem normalno. Pred prvo prijateljsko tekmo sestavljamo prve osnovne taktike, da bomo vsi približno na isti strani. Ne pričakujem, da bomo izgledali perfektno, a to je namen pripravljalnih tekem. Da se vse skupaj sestavi pred začetkom tekmovanj. To in ohranjanje kondicije sta cilja tega obdobja,” je pogovor za Sportklub začel 44-letni Jeseničan.

Pod njegovo taktirko trenutno nastopa 25 igralcev, a kot opozarja, je z združitvijo obeh klubov ta številka še višja. “Na listi je približno 35 igralcev. Vsi imajo priložnost stopiti stopničko višje. Fantje vedo, za kaj se gre. In s tega vidika smo v dobrem položaju. Zaenkrat imamo tri tujce, bomo videli, če bomo iskali še naprej. Se pogovarjamo, a zaenkrat še ni nič določenega,” pa Glavič pravi o okrepitvah.

Posnetki treninga na Jesenicah:

Oba Finca prikazala pričakovano

Poleg slovenskih fantov v prijetno ohlajeni Podmežakli trenirajo še finski vratar Antti Karjalainen, finski branilec Niki Blomberg, Latvijec Rudolfs Polcs in hrvaški napadalec Lovro Kumanović, ki pa je pri mlajši ekipi Jesenic igral že od leta 2018 naprej.

“Oba finska igralca sta vsaj na treningih pokazala tisto, kar smo o njima videli že na posnetkih in vedeli iz pridobljenih informacij. Prinesla sta tisto, kar sta kazala v drugih klubih in sta na treningih upravičila svoj prihod. O Rudolfsu Polcsu pa težko povem kaj več, saj je prišel šele danes in je zaradi izgubljene opreme na letališču treniral z izposojeno. Po enem treningu je težko zaključevati.”

Ekipa HDD Sij Acroni Jesenice za prihodnjo sezono:

Vratarji: Urban Avsenik, Gašper Panjtar, Antti Karjalainen

Branilci: Niki Blomberg, Miha Logar, David Planko, Aljoša Pretnar, Anže Prostor, Ožbej Rep, Luka Ščap, Nik Širovnik, Žiga Urukalo

Napadalci: Martin Bohinc, Gašper Glavič, Jaša Jenko, Žan Jezovšek, Lovro Kumanović, Tjaš Lesničar, Eric Pance, Rudolfs Polcs, Patrik Rajsar, Gašper Seršen, Mark Sojer, Erik Svetina, Luka Ulamec

Jesenice so v lanski sezoni predale državno krono Olimpiji, ki je bila boljša tudi v pokalnem tekmovanju. Zelo malo pa je zmanjkalo do naslova v alpski ligi, kjer je bil Asiago v finalu boljši šele po petih tekmah. Italijani so se preselili v ligo ICE, zato železarjem zdaj pripada vloga prvega favorita za naslov. S tem se strinja tudi Glavič.

Glavič o alpski ligi, domačih tekmovanjih in ligi ICE:

V končnici se lahko zgodi vse, mi pa bomo šli iz tekme v tekmo in upamo na končni uspeh. – Glavič ob vprašanju, če si upa napovedati naslov v alpski ligi.

“Alpska liga je ligaško tekmovanje. Na nasprotnike se lažje pripraviš, saj jih poznaš in vidiš tudi, kako igrajo proti ostalim tekmecem. To je glavna liga. Glede domačega prvenstva pa je tako: ne bežimo od tega, da želimo vsako tekmo zmagati. A v obeh domačih tekmovanjih je favorit Olimpija, glede česar si ne smemo zatiskati oči. Naša letvica je bila visoka, je in bo visoka. Vloga favorita pa pripada Olimpiji, saj ima jedro ekipe sestavljeno iz reprezentance. Glede tega ne rabimo izgubljati besed,” pa o domačih tekmovanjih še dodaja Glavič.

Preprečiti (pre)hiter beg v tujino

Po koncu lanske sezone se je sicer ponudila možnost, da bi se tudi rdeči oklepniki vrnili v nekdanjo ligo EBEL, a zaradi pomanjkanja finančnih sredstev do tega ni prišlo. Trener Jesenic sicer meni, da je bil zamujen korak za skok na višji nivo hokeja, a razlika v ligah ni tako velika, da ne bi bilo prostora za razvoj.

“S skupnim klubom rastemo in večamo bazo. Oziroma jo želimo večati, kar pa nam ni lahko. Po našem strokovnem mnenju veliko mladih igralcev v tujino odhaja prehitro, nekateri sicer upravičeno, nekateri pa ne. Cilj je, da se talentirani igralci čim dlje zadržijo v našem okolju, saj zgodovina kaže, da gre stvar v pravo smer. Tičarji, jegliči in saboliči se razvijajo in eksplodirajo pri 23, 24 letih. Že pred tem pa so morali igrati nekje, kjer so se veliko naučili. Pa nimamo zgolj njih, nekateri slovenski hokejisti so šli v višje lige še pri poznejših letih. Kdorkoli ostaja v tem okolju, ne zamuja nič,” je prepričan Glavič, ki v ekipi vodi tudi svojega nečaka Gašperja.

Fotoutrinki s treninga (Foto: Denis Sadiković):

Na treningih se odlično znajde tudi v izposojeni opremi. Foto: Denis Sadiković
Foto: Denis Sadiković

“V Podmežakli bodo zagotovo, kot so že vajeni iz mojih drugih trenerskih časov na Jesenicah, navijači lahko gledali všečen in hiter hokej. Tudi pameten, ko bo treba biti pameten. Igral se bo hokej, ki bo navijačem všeč,” naš pogovor zaključi novi/stari trener Jesenic, ki ga veseli dejstvo, da pred prvo pripravljalno tekmo (že to soboto v Brunicu s Pustertalom) noben od igralec nima večjih zdravstvenih težav.

Pripravljalne tekme Jesenic pred sezono 2022/23:

12. avgust: Pustertal (Ita) – Jesenice

19. avgust: MAC (Mad) – Jesenice

26. avgust: Jesenice – Ferencvaroš (Mad)

27. avgust: Jesenice – Team Slovenija

2. september: Jesenice – Linz 2 (Avs)

4. september: Kitzbühel (Avs) – Jesenice

6. september: Jesenice – MAC (Mad)

Znova na Jesenicah, znova pod taktirko Glaviča

Ob obisku mesta rdečega prahu smo se pogovarjali tudi z Žanom Jezovškom. 25-letni napadalec je lani igral za večne rivale iz Ljubljane, zdaj pa se je vrnil na Jesenice. Rdeči dres bo oblekel še tretjič v karieri – nosil ga je že v sezonah 2017/18 in 2020/21.

Slovensko prestolnico je zapustil, ker zanj v ekipi za novo sezoni ni bilo več prostora. Kljub temu je Tivoli zapustil sporazumno in brez zamer.

Jezovšek o dogajanju med poletjem:

Pod vodstvom trenerja Glaviča je Jezovšek, sicer rojen v Celju, v svoji prvi epizodi na Jesenicah že treniral. Čeprav je od takrat minilo pet let, se ni veliko spremenilo: “Isto je. Težko, sploh v tem prvem mesecu. Z Gabrom sva imela sestanek, na katerem sva se pogovorila, kako je bilo takrat in kaj bo zdaj drugače.”

Otežiti delo Olimpiji s čim več goli

Ob vnovičnem nastopanju v Podmežakli pa Jezovšek v novo sezono vstopa z jasnimi ekipnimi cilji: “V državnem prvenstvu nismo favoriti, a tudi dve leti nazaj nismo bili. Že takrat je bila Olimpija najboljša ekipa, a smo z Jesenicami pokazali zobe, se borili kot levi in to nam je bilo poplačano z naslovom. Letos bo enako. Grizli bomo, dali vse do sebe in Olimpiji zagotovo ne bo lahko. V alpski ligi pa po novem ni več Asiaga, ki je bil lani glavni tekmec. A moramo biti pozorni na ostale nasprotnike, vsi se krepijo. Odigrati moramo po najboljših močeh.”

“Imam svoje cilje, moram pa imeti čim boljšo sezono. Da se lahko prihodnje leto prodam v kakšen drug klub ali pa znova zaigram v ligi ICE, če se ta vrne na Jesenice. Rad bi nadgrajeval svojo igro, predvsem z več drsanja. Seveda je cilj doseči čim več zadetkov in s tem navdušiti publiko,” pa o individualnih željah ob vrnitvi na Gorenjsko, česar ne vidi kot korak nazaj, še dodaja Jezovšek.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!