Pravljična sedmica: vendarle je uspelo tudi njim

Hokej 20. Feb 202212:29 0 komentarjev
Foto: Xinhua/STA

Finska hokejska reprezentanca je po šestih srebrnih in bronastih kolajnah vendarle dočakala svoj trenutek. Na olimpijskih igrah v Pekingu je premagala vso konkurenco in se razveselila prve zlate kolajne pod petimi krogi.

Kar težko je verjeti, da ta skandinavska država še nikoli prej ni zasedala svetovnega Olimpa. Ja, Finci so trikratni svetovni prvaki (nazadnje 2019), na olimpijskih igrah pa so do danes osvojili šest kolajn. Štiri bronaste in dve srebrni za finalna poraza v Calgaryju 1988 in Torinu 2006. To zbirko so torej zdaj dopolnili še s tisto najžlahtnejšega leska.

V slogu celotnega turnirja

V velikem finalu turnirja na Kitajskem so premagali branilce naslova, hokejiste Ruskega olimpijskega komiteja. Ti so zamudili priložnost, da bi ponovili dosežek Kanade iz let 2010 in 2014, ko smo nazadnje dvakrat zapored videli slavje iste reprezentance.

Zadnji dvoboj je bil napet, tesen in zanimiv, kot se za takšno tekmo spodobi. Rusi so sicer povedli, a so Skandinavci prišli do zasuka in zmage z 2:1. Junak je v 41. minuti postal Hannes Bjorninen. S tem je Finska do olimpijskega trona prišla neporažena, na šestih tekmah je prav tolikokrat zmagala. Več kot zasluženo slavje belo-modrih torej, ki so do naslova prišli predvsem po zaslugi odlične obrambne igre, ki so jo nato nadgrajevali z uspešnimi zaključki napadalnih akcij.

Odločila je zadnja peterka

“Precej nerealno je. To je sploh prvo zlato za našo državo, zato smo pisali zgodovino. Trenutno se počutim praznega. Konec je, jaz pa sem presenetljivo miren. Verjetno bodo čustva prišla kasneje. Res sem se ponosen na to ekipo, na način, kako smo igrali. Nismo izgubili niti enkrat, težko nas je premagati. Kakšna skupina fantov!” je dejal napadalec novih olimpijskih prvakov Harri Pesonen. 

Njegov moštveni kolega Markus Granlund se je strinjal z oceno: “Za nami je težka tekma. Naš četrti napad je odlično oddelal svoje, danes bi bil z lahkoto prvi napad. Dosegli so oba gola, prav vsi pa smo bili izjemni v obrambi. To je bila danes ključna razlika med obema moštvoma.”

Foto: Xinhua/STA

Premalo priložnosti v napadu

Bolj grenkih obrazov so bili Rusi. Jasno, želeli so si ponoviti uspehe svoje nekdanje države Sovjetske zveze (zaporedni prvaki med leti 1964-1976 in leti 1984-1988), a bodo morali na novo priložnost še počakati.

“Čutim praznino. To je grenak poraz. Moram si napolniti bateriji in se čustveno napolnjen vrniti v klub. Imeli smo nekaj strelov, skušali smo ustvariti pritisk. V srednji tretjini so Finci igrali res dobro. Skoraj vse naše napade so končali že tam. Ko pa smo prišli bolj proti golu, smo imeli zelo malo časa za reakcijo,” je po svoji prvi olimpijski medalji dejal Arseni Gricjuk, ki je v polfinalu odločil serijo kazenskih strelov proti Švedom.

Rusi bodo morali na nov naslov počakati še vsaj štiri leta. Foto: Xinhua/STA

Zlata kolajna Fincev je sicer odlična napoved za domače svetovno prvenstvo, ki ga bo ta država s severa Evrope gostila od 13. do 29. maja v Helsinkih in Tamperah. Pozornost slovenske javnosti pa bo še prej usmerjena v zaključek klubskih tekmovanj ter nato svetovnega prvenstva divizije I, ki bo od 2. do 8. maja potekal v ljubljanskem Tivoliju.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!