Devet legend začelo odštevanje do domačega prvenstva

Hokej 18. Feb 202216:32 0 komentarjev
Foto: Aljaž Uršej/N1

V začetku maja bo v hali Tivoli potekalo svetovno prvenstvo v hokeju na ledu. Slovenija si bo v skupini A, diviziji I skušala zagotoviti pot med elito. Hokejska zveza Slovenije (HZS) pa je že danes začela z medijskimi aktivnostmi pred vrhuncem reprezentančne sezone.

Na strehi enega od ljubljanskih nakupovalnih centrov so namreč v organizaciji krovne zveze začeli z dogodki pred majskim šampionatom. Ta bo v Tivoliju potekal od 2. do 8. maja, risi pod vodstvom Matjaža Kopitarja pa bodo v družbi Avstrije, Madžarske, Francije, Romunije in Južne Koreje napadali eno od prvih dveh mest, ki prinašata napredovanje v elitno divizijo.

Pri HZS so odštevanje dveh mesecev in pol združili še s posebnim jubilejem, ki ga v tem mesecu praznuje slovenski hokej. 21. februarja bo namreč minilo 90 let, odkar se je na naših tleh odigrala prva hokejska tekma. Ljubljanska Ilirija je v Kamniku leta 1932 gostila celovški KAC in izgubila z 1:12. Revanša je uspela v torek, ko je Olimpija, naslednica Ilirije, goste s severne strani Karavank ugnala z 1:0.

Spet začutili led in plošček

Ob tej priložnosti so vodilni možje na medijsko druženje povabili tudi vse kapetane slovenske hokejske reprezentance v njeni zgodovini. Teh je skupno od začetka 23. Nekaterih ni več med nami, nekateri so opravičili svojo odsotnost, tisti zadnji pa imajo še igralske ali trenerske zadolžitve. A vseeno se jih je zbralo devet, vključno s Tonetom Prosencem, ki sicer kapetanske vloge ni opravljal, je pa najstarejši še živeči hokejist in reprezentant v Sloveniji.

Družbo so mu delali Viktor Ravnik, Albin Felc, Murajica Pajić, Jože Kovač, Marjan Gorenc, Tomaž Vnuk, Dejan Varl in Robert Ciglenečki. Po kratkih nagovorih so vsi dobili uradne drese slovenske reprezentance na letošnjem SP, svoje znanje pa so preizkusili tudi na ledu, kjer so streljali na gol. Največja občutka je pokazal legendarni napadalec Olimpije Tomaž Vnuk, ki je še naprej vpet v slovensko hokejsko dogajanje, trenutno je v upravnem odboru ljubljanskega kolektiva.

Tone Prosenc. Foto: Aljaž Uršej/N1
Viktor Ravnik. Foto: Aljaž Uršej/N1
Albin Felc. Foto: Aljaž Uršej/N1
Murajica Pajić. Foto: Aljaž Uršej/N1
Jože Kovač. Foto: Aljaž Uršej/N1
Marjan Gorenc. Foto: Aljaž Uršej/N1
Tomaž Vnuk. Foto: Aljaž Uršej/N1
Dejan Varl. Foto: Aljaž Uršej/N1
Robert Ciglenečki. Foto: Aljaž Uršej/N1

Napredovanje in polna dvorana

Že pred tem je prisotne nagovoril podpredsednik HZS Miha Butara (predsednik Matjaž Rakovec je bil odsoten zaradi bolezni): “Slovenski hokejisti dosegajo neverjetne rezultate, 90 let pa je tudi neverjeten jubilej. Slovenci smo dosegli vrhunske rezultate in na kolena spravili velesile. Cilji ostajajo enaki, vedno se bomo trudili, da bomo napredovali in dosegli dobre rezultate. Na zvezi bomo skušali našim športnikom to omogočiti. Za SP v Ljubljani si želim, da bomo končno premagali koronavirus in da bo lahko dvorana Tivoli čim bolj polna. Fantje si zaslužijo podporo s tribun.”

Foto: Aljaž Uršej/N1

Generalni sekretar zveze Dejan Kontrec je razkril nekaj podrobnosti glede izvedbe tekmovanja. Vstopnice so že v prodaji, kako polna bo hala Tivoli, pa bo jasno glede na epidemiološke ukrepe, ki bodo takrat v veljavi. Prisoten pa je bil tudi selektor članske reprezentance Matjaž Kopitar.

Foto: Aljaž Uršej/N1

Izkoristiti zadnja leta vrhunca

“Pogled je tak, kot je bil pred dvema letoma, ko bi moralo to prvenstvo prvič potekati v Ljubljani. Žal zaradi vseh znanih razlogov to ni bilo mogoče, a cilji ostajajo enaki. S to zlato generacijo želimo doseči še kaj, dokler so hokejisti na vrhuncih svojih moči. Ne smemo bežati pred odgovornostjo, saj imamo prvenstvo doma. Če bomo zdravi in bodo stvari potekale, kot morajo, seveda ciljamo na prvi dve mesti in uvrstitev v elito,” je dejal vodja stroke na slovenski klopi.

Cilji so torej postavljeni in pričakovanja visoka. Več o načrtih in pripravah na prvenstvo pa si boste na naši spletni strani lahko prebrali v naslednjih dneh.

Foto: Aljaž Uršej/N1

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!