Avstrijci blizu, a vseeno tako daleč

Hokej 20. Maj 202222:08 > 22:18 2 komentarja
Tesen obračun med Latvijo in Avstrijo so odločili šele kazenski streli. Foto. Guliverimage

Osmi dan bojev na svetovnem prvenstvu v hokeju na ledu so z visokima zmagama odprli Nemci in Finci. Nemčija je že po 14 minutah srečanja z Italijo vodila s 3:0, končalo pa se je kar z 9:4. Še z golom višjo razliko pa so slavili domačini, ki Veliki Britaniji niso pustili niti častnega gola (6:0). Veliko bolj izenačeno je bilo v večernih obračunih. Slovaška je šele po preobratu ugnala Kazahstan (4:3), medtem ko so zmagovalca med Avstrijo in Latvijo odločili šele kazenski streli. Uspešnejši so bili Latvijci.

Nemci Italijanom niso pustili dihati že od samega začetka. Po zaslugi Karachuna, Wissmanna in Ehliza so že v 14. minuti povedli s 3:0, kar je Grega Irelanda na klopi naših zahodnih sosedov prisililo v menjavo vratarja. Namesto Davideja Fadanija je vstopil Justin Fazio. Kljub temu so Nemci zadeli še enkrat in dvoboj odločili že po prvi tretjini (4:0). Prednost se je v nadaljevanju le še poviševala, z dvema goloma Fischbucha je ta po 40 minutah znašala že +5 (6:1).

Zadnja tretjina je bila po golih izenačena (3:3), rezultat pa na koncu vaterpolski. Italijani so tako doživeli najhujši poraz na prvenstvu in ostajajo pri le eni točki. Na drugi strani jih ima Nemčija s tekmo več zdaj 12 in je na vrhu ujela Kanado in Švico.

Nazaj na vrh skupine B pa je začasno skočila Finska. Domačini so se po porazu proti Švedom po kazenskih strelih pobrali z lahko zmago nad Veliko Britanijo. S po dvema goloma v vsaki tretjini so Otočane odpravili s 6:0, shoot-out je vpisal vratar Jussi Olkinuora. Tudi Britanci ostajajo pri le eni točki.

Dvojna vrnitev Avstrije dovolj za točko

Večerna obračuna v Tamperah in Helsinkih sta bila veliko bolj izenačena kot popoldanska. V skupini A so Slovaki povedli proti Kazahstanu, nato pa še pred prvim odmorom prejeli dva gola in se znašli v zaostanku. A odlična druga tretjina, v kateri so v manj kot petih minutah zadeli trikrat, je bila dovolj za zmago in nove tri točke, s katero je Slovaška zdaj skočila na peto mesto (šest točk), Kazahstan pa brez ostaja na osmem.

Še bolj napeto pa je bilo na obračunu med Latvijo in Avstrijo. Naši severni sosedi so prek Benjmaina Nissnerja povedli v začetku druge tretjine, toda baltski hokejisti so na to odgovorili z dvema zadetkoma. Izenačil je Dominique Heinrich, a je Latvija na drugi odmor vseeno odšla s prednostjo. To je v 47. minuti izničil Thomas Raffl, ki je podstavil palico po strelu Kiliana Zundla z modre črte.

Ker golov do izteka 60. in 65. minute ni bilo, so odločali kazenski streli. Pri njih je za Avstrijo zadel le Heinrich, za Latvijce pa sta bila natančna Nikolajs Jelisejevs in Roberts Bukarts in svoji državi prinesla dve točki. Latvija jih ima zdaj 5 in je na petem mestu, Avstrijci so z le eno manj sedmi.

Svetovno prvenstvo v hokeju, sedmi dan

Svetovno prvenstvo v hokeju, osmi dan

Skupina A, Helsinki:

Petek, 20. maj:

Nemčija – Italija 9:4 (4:0, 2:1, 3:3)

Kazahstan – Slovaška 3:4 (2:1, 0:3, 1:0)

Lestvica:

Standings provided by SofaScore LiveScore

___________________________________________

Skupina B, Tampere:

Petek, 20. maj:

Velika Britanija – Finska 0:6 (0:2, 0:2, 0:2)

Latvija – Avstrija 4:3 po kazenskih strelih (0:0, 3:2, 0:1, 0:0)

Lestvica:

Standings provided by SofaScore LiveScore

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje