Kanada glavni tekmec za uničenje finskih sanj, še prej ZDA

Hokej 28. Maj 20229:30 0 komentarjev
Kanadi je proti Švedski uspel neverjeten preobrat. Zdaj aktualne prvake čaka Češka. Foto: Guliverimage

Četrtkovi četrtfinalni obračuni so iz boja za kolajne letošnjega svetovnega prvenstva izločili Švico, Nemčijo, Švedsko in Slovaško. Razplet vsaj dveh je bil glede na rezultate skupinskega dela presenetljiv, najbolj pa se na to požvižgajo Finci, ki so upravičili vlogo favorita in so le še dva koraka od izpolnitve velikega cilja.

Kar trije nosilci četrtfinalnih parov so obstali že na prvi stopnički izločilnih bojev. Posebej presenetljiv je prepričljiv poraz Švicarjev proti reprezentanci ZDA. Hokejisti iz alpske državice so v skupinskem delu delovali suvereno in sedmimi zmagami na sedmih tekmah osvojili kar 20 točk od 21 možnih.

A v četrtek so naleteli na previsoko oviro. Američani so predvsem po zaslugi Jeremyja Swaymana (33 obramb) svojo mrežo ohranili nedotaknjeno, na drugi strani pa so izkoristili napake tekmeca in se po ne preveč prepričljivem skupinskem delu zasluženo uvrstili med najboljše štiri.

Zaenkrat edini brez praske

Med vrsto Davida Quinna in velikim finalom stoji reprezentanca Finske. Domačini so kot edini od nosilcev v prvih izločilnih bojih letošnjega šampionata potrdili vlogo favorita in ugnali Slovaško (4:2). Tudi levi so sicer imeli težave, saj so Slovaki po 16 minutah vodili z 2:0. Z dvema goloma je za izenačenje poskrbel Marko Anttila, preobrat pa sta dokončala Sakari Manninen in Saku Maenalanen.

Fince za preboj v finale čaka dvoboj z ZDA, ki so jih na tem SP že premagale. V tretjem krogu predtekmovanja je bilo 4:1 za domačine. Foto: Guliverimage

Finska tako še naprej upa, da bo uspela po olimpijskem naslovu na domačem ledu priti še do naslova svetovnega prvaka v istem letu. Z Američani so se na tem prvenstvu že pomerili in jih tretji tekmovalni dan v Tamperah tudi brez večjih težav premagali (4:1). A prav uspeh ZDA proti Švici je dokaz, da so tekme skupinskega dela eno, obračuni izločilnih bojev pa nekaj povsem drugega. A vloga favoritov na srečanju, ki bo v Tamperah danes na sporedu prvo (13.20), na stavnicah vendarle pripada domači reprezentanci.

Po takšni zmagi je mogoče vse

Še en dokaz, da je najpomembneje biti najboljši ob pravih trenutkih, pa so pripravili Kanadčani. Aktualni svetovni prvaki, ki na Finskem lovijo 28. naslov prvaka, že v skupinskem delu niso navdušili, blizu izpada pa so bili tudi v četrtfinalu proti Švedski. Tri krone so po 29 minutah vodile s 3:0, še minuto in 53 sekund pred koncem pa s 3:1. Nato pa je Kanada v pol minute dvakrat zadela in izsilila podaljšek. V njem si je William Nylander z izključitvijo privoščil veliko napako, kar so Severnoameričani kaznovali v manj kot 20 sekundah in prišli do neverjetnega preobrata, ki jim je zagotovo vlil še dodatno mero samozavesti.

Čehi so z učinkovito igro z igralcem več odpravili Nemčijo. Se lahko reprezentanca, ki se je prebudila po prihodu Davida Pastrnaka, uvrsti v finale? Foto: Guliverimage

O tem, ali bo Kanada tudi danes zvečer še v konkurenci za ubranitev naslova, pa bo odgovor podal obračun s Češko. Še ena reprezentanca, ki v skupini ni dosegla vrhunca svojih iger, a po prihodu Bostonovega Davida Pastrnaka postajala vse nevarnejša. Čehi so to kronali proti Nemčiji, ko so s kar 75-odstotno uspešnostjo (¾) izkoristili power-play in dobili sosedski obračun (4:1). Ekipi sta se nazadnje pomerili na SP leta 2019, ko je Kanada zmagala s 5:1.

Tudi popoldansko srečanje bo potekalo v Tamperah, začne pa se ob 17.20. Veliki finale bo jutri ob 19.20, tekma za tretje mesto pa že pet ur prej.