Po razočaranju v Oslu naslednji cilj domače SP

Hokej 29. Avg 202116:11 0 komentarjev
Slovenske hokejske reprezentance ne bo v Pekingu 2022.

Na kvalifikacijskem turnirju v Oslu je slovenska hokejska reprezentanca zaostala za zastavljenim ciljem. Tretjega zaporednega nastopa na olimpijskih igrah ne bo. Tako Matjaž kot Anže Kopitar sta ocenila, da igralci od sebe niso dali 120 odstotkov ves igralni čas, zmanjkalo pa je tudi nekaj sreče.

Za razliko od Vojensa 2013 in Minska 2016 slovenski ljubitelji hokeja na ledu Osla 2021 ne bodo ohranili v lepem spominu. Izbrana vrsta je sicer za konec turnirja premagala Južno Korejo s 4:1, a je bila ta zmaga pirova, saj so bili oboji že pred srečanjem brez možnosti za preboj na ZOI 2022.

“Glede na situacijo v svetu v zadnjih dveh letih je super, da so vse skupaj organizirali in smo sploh igrali. Po prvih dveh tekmah smo bili seveda razočarani, saj smo bili zdaj dvakrat zapored na igrah. Upam, da nam nihče ne bo zameril, saj smo dali vse od sebe, a je bilo premalo. Na tako kratkem turnirju moramo vsi dati 120 odstotkov pa še nekaj sreče rabimo. Razočarani smo, z zadnjo tekmo pa smo lahko zadovoljni, čeprav lahko vedno odigraš bolje,” je prek videopovezave z Norveške sporočil slovenski kapetan Anže Kopitar.

Anže Kopitar želi še naprej igrati za slovensko reprezentanco, a se zaveda, da ni vse odvisno od njega.

Zmaga proti Koreji dobra popotnica

Zvezdnik Los Angeles Kings je na turnirju prispeval en gol in šest podaj, a je ocenil, da bi lahko odigral še bolje. “Gre za mešanico več faktorjev. V začetkih tekem nismo bili dovolj ostri in pripravljeni, prisotna je bila tudi živčnost. Dobre ekipe to kaznujejo, mi pa smo pokazali veliko karakterja, saj smo se borili. Tudi danes smo zaostajali, a zmagali, kar je pomembno, saj nočeš oditi domov s tremi porazi na treh tekmah,” pravi 34-letnik.

“Na današnji poraz lahko gledamo z dveh vidikov – kot obliž na rano ali pa kot pomemben korak naprej, saj smo se uspeli zbrati in spet pokazali karakter garderobe, ki nas krasi že deset let. Današnja zmaga je tudi dobra odskočna deska pred odhodom v klube,” je še dodal slovenski zvezdnik. Potrdil je, da ima še željo igrati za reprezentanco, a da se je treba zavedati vseh pogojev. Zdaj se bo vrnil v Slovenijo, od koder se bo nato z družino odpravil v ZDA. Tam ga začetek priprav čaka 22. septembra, prva tekma sezone pa je na sporedu 14. oktobra.

Da so bili že večkrat omenjeni slabi začetki tekem tisti, ki so reprezentanco oddaljili od Pekinga, se je strinjal tudi izkušeni Klemen Pretnar. “Pri lovljenju tekmeca izgubiš veliko energije. Ekipe, kot sta Danska in Norveška, imajo močne štiri napade. Tokrat se nam ni vse poklopilo po željah, a smo pokazali, da smo blizu in da lahko igramo z njimi. Ni veliko manjkalo,” je dejal branilec in dodal, da je turnir nemogoče primerjati z zadnjim svetovnim prvenstvom pred dvema letoma v Kazahstanu, saj je reprezentanca spremenjena, drugo je tudi vodstvo. Predvsem pa je bil turnir v Oslu precej krajši.

Klemen Pretnar. Foto: Guliverimage

Slab uvod proti Danski zaznamoval cel turnir

Kot zadnji je pred medije stopil še selektor Matjaž Kopitar. “Bili smo čustveno izpraznjeni in težko smo se zbrali. Igra ni bila na pravi ravni, v njej je bilo preveč napak in živčnosti. Proti Danski in Norveški smo igrali bolje. A šlo je za naše dostojanstvo in Koreji smo sporočili, da jim maja v Ljubljani ne bo lahko.”

Gorenjec v drugem mandatu na slovenski klopi ni želel poimensko iskati krivcev za neuvrstitev na igre. “V nobenem pogledu nihče ni bil na 120 odstotkov. Vedeli smo, da ne bo lahko, saj oba najmočnejša tekmeca že dolgo igrata v elitni diviziji. Sicer mislim, da če bi tekma z Danci trajala še pet minut dlje, bi zmagali. In potem bi z Norveško igrali z drugačnim zanosom. Toda to objokovati je brezpredmetno, mi moramo gledati naprej,” je dejal Jeseničan.

Matjaž Kopitar se bo z reprezentanco po načrtih spet zbral novembra.

Do maja vsaj dvakrat skupaj

In prav to je storil v nadaljevanju pogovora s predstavniki sedme sile. Napovedal je, da se bodo skušali pred majem zbrati še dvakrat – novembra in februarja med olimpijskimi igrami. “Videl sem marsikaj, tudi slabe stvari, a večinoma dobre. Na tem bomo gradili, s fanti smo se nekaj že pogovarjali, bomo pa se še več. Nato jih bomo spremljali v klubih,” je še dejal oče Kopitar.

S predstavami sina Anžeta v Oslu je bil zadovoljen, še enkrat pa je poudaril, da bi tekmo z Danci lahko zmagali. “Če se ne bi znašli v takem zaostanku, zagotovo. Z njimi se lažje kosamo kot z Norvežani, ki so močnejši ob posesti ploščka in ob ogradi. Vsi elementi se nam morejo iziti za super rezultat. Nismo bili daleč, pa vseeno,” je zaključil nekdanji hokejist.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!