V Sloveniji nov spektakel? Slovenci in Madžari združili moči

Hokej 5. Maj 202217:51 > 18:15

Hokejski zvezi Slovenije (HZS) in Madžarske po poročanju Dela danes oddajata skupno kandidaturo za organizacijo svetovnega prvenstva elitne divizije leta 2023. Se Sloveniji nasmiha gostovanje novega športnega tekmovanja na najvišji ravni?

Slovenska in madžarska zveza sta se po poročanju Dela odločili za vložitev skupne kandidature za organizacijo svetovnega prvenstva najvišjega razreda, za katerega naj bi skupaj kandidirali tudi Latvija in Finska. Govora je o šampionatuprihodnje leto, ki bo potekal od 5. do 21. maja in o katerem bodo delegati Mednarodne hokejske zveze odločali na letnem kongresu konec maja v Tampereju na Finskem.

“Seveda bi bili v tem primeru Finci in Latvijci favoriti, toda Slovenija in Madžarska imata tudi svoje prednosti: predvsem bi šlo za dve novi prizorišči, saj se ta v zadnjih letih vse preveč vrtijo v krogu petih ali šestih držav. Oboji pripadamo srednji Evropi in lahko si le mislite, koliko Čehov, Nemcev, Švicarjev, Slovakov bi obiskalo tekme pri nas in v Budimpešti, radi pa bi prišli tudi Švedi in Finci kot izjemni ljubitelji hokeja. Obenem bi bili navdušeni tudi nad nižjimi cenami kot pri njih doma,” je za Delo dejal generalni sekretar HZS Dejan Kontrec.

Slovenija izkušnje z organizacijo največjih športnih dogodkov že ima

Časnik dodaja, da je kandidaturo že odobril tudi podpredsednik mednarodne zveze Petr Briza, ki si je v teh dneh s predstavniki HZS temeljito ogledal dvorano Stožice in namestitvene možnosti v mestu.

Kot je še poudaril Kontrec, se morata tako Madžarska kot Slovenija v najvišji hokejski razred najprej sploh uvrstiti, a ker je današnji dan zadnji za prijavo kandidature, je bilo treba to oddati pred koncem sedanjega prvenstva divizije I v Tivoliju.

Stožice

Tako Ljubljana kot Slovenija izkušnje z organizacijo največjih športnih dogodkov sicer že imata. Med drugim je leta 2013 pri nas potekalo evropsko prvenstvo v košarki, šest let pozneje pa tudi v odbojki. Obenem velja dodati, da bo Ljubljana letos tudi sogostiteljica svetovnega prvenstva v odbojki, ki se bo pričelo 26. avgusta.