“Zaradi takšne publike pozabiš na bolečine in starost”

Hokej 7. Maj. 20229:00
Delite:
Foto: Aleš Fevžer

Ob sinočnji zmagi slovenske hokejske reprezentance nad Madžarsko (5:1) sta se nadaljevala dva niza. Risi so tudi na šesti uradni tekmi ugnali vzhodno sosedo in ostajajo stoodstotni, obenem pa so še petič zapored na domačem prvenstvu drugega razreda svetovnega hokeja izpolnili cilj in napredovali med elito.

Pogled na dogajanje pred dvorano Tivoli je včeraj popoldne končno dajal občutek, da se v slovenski prestolnici dogaja nekaj, povezanega s hokejem. Parkirišče v največjem parku v Ljubljani je doživelo pričakovan kolaps, na Celovški cesti je promet zaradi gneče urejala policija. Velika množica navijačev na ploščadi pred halo je spomnila na zlate čase hokeja na slovenskih tleh.

In zgodba je imela podobno kot v letih 2001, 2007, 2010 in 2012 (takrat sicer v Stožicah) tudi tokrat srečen konec. Domača izbrana vrsta je na svetovnem prvenstvu drugega razreda namreč znova izkoristila prednost domačega terena ter bo v naslednjem letu prvič po letu 2017 spet nastopala v elitni diviziji.

Navijaški utrinki s sinočnje tekme (Foto: Uroš Skaza):

Ekipa je res kot eno

Pot do zmage, ki je risom zagotovila vrnitev med najboljše, je bila sicer težja, kot kaže končni rezultat obračuna (5:1). Madžari so se namreč znova izkazali za neugodnega tekmeca, tudi ob zaostanku z 1:3 pretili, na koncu pa vendarle morali položiti palice pred slovenskimi fanti. Še šestič v šestem medsebojnem obračunu na uradnih tekmah.

“Glede na to, kako se je tekma odvila, je naša zmaga zaslužena. Bili smo boljši nasprotnik, tole je zmaga ekipe. Našemu napadu z Janom Urbasom in Miho Verličem se zelo pozna, da smo uigrani že iz kluba. Vse smo dogovorjeni, dobro beremo igro. A celotna ekipa kaže, da ima veliko kvalitete, dihamo kot eno in smo zasluženo najboljši na turnirju,” se je ob slavju smejalo najučinkovitejšemu igralcu prvenstva Žigi Jegliču.

Foto: Uroš Skaza

Ni še konec

Napadalec prve peterke je znova prispeval svoj kanček v mozaik, tokrat je dosegel uvodni zadetek. Po treh tekmah je skupaj že pri sedmih točkah (3 goli in 4 podaje). “Tukaj je malce manj tekem kot v elitni diviziji. Ko si starejši, se pozna, da rabiš malce več časa za regeneracijo. A takšna publika te ponese, zato odmisliš vse, kar te boli,” se je kritik iz minulih let, ko se Slovenija v letih 2018 in 2019 ni uspela vrniti med elito in da je ta generacija že prešla svoj vrhunec, dotaknil Jeglič.

“Imeli smo veliko priložnosti ob rezultatu 1:0 in 1:1. Vedeli smo, da če bomo nadaljevali s tako igro, bomo zmagali. To nam je uspelo. Malce se bomo poveselili, a v nedeljo nas čaka še ena tekma,” je še dodal otrok blejskega kluba.

Foto: Uroš Skaza

Takšni trenutki so v zadnjih letih manjkali

Zelo podobno je razmišljal tudi njegov nekdanji kolega iz slavnega napada Jeglič-Tičar-Sabolič. “Fino je igrati takšne tekme, kjer so tribune polne. Rekli smo, da moramo uživati, saj takih prizorov zdaj dolgo časa nismo videli. Komaj smo čakali to prvenstvo, enako kot gledalci. Pričakovali smo ta uspeh, a smo ga morali dokazati tudi na ledu,” ni bil preveč zgovoren Robert Sabolič.

Foto: Aleš Fevžer

Na včerajšnji tekmi je dosegel dva gola, po prvi tretjini, ko so bili Slovenci veliko boljši, a je bil izid izenačen (1:1) pa s soigralci ni zganjal panike. “Včasih napadaš, ne daš gola, potem pa se odpre. Ni bilo nič hudega, podobno kot proti Romunom. Veseli smo, a prav veliko slavja vendarle ne bo, saj turnirja še ni konec. V nedeljo nas čaka še ena tekma, moramo jo odigrati stoodstotno,” je pogled proti zaključku sezone usmeril 33-letni Jeseničan, ki bo v novi sezoni igral za Beljak.

Kakšni bi bili prizori šele na domačem prvenstvu elite

Z reprezentančnega vidika jo lahko že dan pred njenim koncem označimo za uspešno. Slovenci so izpolnili primarni cilj domačega prvenstva in se vrnili tja, kamor spadajo. Ob tem so v Ljubljani znova zanetili navijaško mrzlico (posebna je bila predvsem Zdravljica ob koncu tekme v ’navijaški’ verziji), pa čeprav ta na prvih tekmah proti Litvi in Romuniji ni bila takšna, kot so si jo nekateri želeli. Morda bo drugače že prihodnje leto, ko bi lahko največje slovensko mesto gostilo tudi prvenstvo elite …

Kako realna je ta možnost, pa si boste lahko še danes prebrali na naši spletni strani.

Foto: Aleš Fevžer
Komentari

Vaš komentar