Šesto mesto je velik uspeh za klub in mesto, cilji še višji

Hokej 28. Feb. 202211:58 > 14:093 komentarji
Delite:
Olimpija je po vrnitvi v ligo ICE presegla želje in pričakovanja.

Čeprav se je ob zaključku sezone ponudila celo možnost za četrto mesto, pa je šesto mesto po rednem delu v ligi ICE dosežek, ki se je še septembra zdel nedosegljiv. Olimpija je kljub najmanjšemu proračunu v konkurenci za seboj pustila številne bogatejše klube in si že v prvi sezoni po vrnitvi neposredno zagotovila pot v končnico.

Lani marca je postalo uradno, da se bo ljubljanski hokejski kolektiv po štirih letih nastopanja v alpski ligi spet preselil na najvišjo raven v regiji. Liga EBEL se je v vmesnem obdobju preimenovala v ligo ICE, vodilni možje Olimpije pa so na predstavitvi moštva v začetku avgusta optimistično pogledovali proti vrnitvi med elito.

Da ni njihove želje – ciljev namenoma niso postavljali – niso bile nerealne, pač pa osnovane na trdnih temeljih, je Olimpija pokazala v začetku sezone. Z odlično fizično pripravljenostjo, s katero je tekmece predrsala, in enostavno ter zelo gledljivo igro tako v napadu kot obrambi so zmaji fantastično odprli tekmovanje in po domači zmagi nad Salzburgom v osmem krogu tudi prevzeli vodstvo na lestvici.

Zmaji so bili kar 56 dni na vrhu lestvice, na koncu so zasedli 6. mesto.

Na tem položaju so vztrajali kar 56 dni, predali pa so ga šele 12. decembra proti Fehervarju. Prav najbolj praznični mesec v letu za Olimpijo ni bil nič kaj prijazen, prišel je (pričakovan) padec forme, v zadnjem mesecu minulega leta so zmaji slavili na le dveh od devetih tekmah.

Tekme (in uspešnost) Olimpije po mesecih:

September: 4 tekme/3 zmage/1 poraz

Oktober: 10 tekem/8 zmag/2 poraza

November: 7 tekem/3 zmage/4 porazi

December: 9 tekem/2 zmagi/7 porazov

Januar: 5 tekem/3 zmage/2 poraza

Februar: 11 tekem/5 zmag/6 porazov

Ko so želeli v novo koledarsko leto vstopiti bolje, jim jo je zagodel še koronavirus. 10-dnevna odsotnost z ledu je zagotovo zaskrbela ljubljanske privržence, v natrpanem urniku se je obetal napet zaključek in borba za končnico. Do konca rednega dela sezone je ostalo še 18 tekem, po dveh odpovedanih so jih zmaji odigrali 16. Na njih so zbrali osem zmag, kar je na koncu zadoščalo za šesto mesto in neposredno uvrstitev v končnico.

Ljubljančani so skupaj s Pustertalom najlepše presenečenje rednega dela sezone. Foto. HKO/Sportida / ICEHL

Glede na napovedi, da se Ljubljančanom obeta boj s Pustertalom zgolj za predzadnje mesto, je direktna uvrstitev v četrtfinale neverjeten uspeh. Skupaj z Južnimi Tirolci, starimi znanci iz alpske lige, so presenetili predvsem avstrijsko javnost.

Oba novinca sta za seboj pustila napadalno najmočnejše moštvo v ligi (Znojmo) ter lanska finalista (KAC in Bolzano). Kljub odličnemu nizu v sredini sezone so za zelenimi na lestvici ostali tudi hokejisti Gradca, sezono pa so že zaključili neugodni morski psi iz Innsbrucka ter Dornbirn in Linz, ki sta bila večji del leta povsem nekonkurenčna.

Lestvica po rednem delu lige ICE:

Točkovno gledano ima največ zaslug za uspeh Ljubljančanov Francoz Guillaume Leclerc, ki je dosegel 41 točk (16 golov in 25 asistenc). Dolgo časa vodilni strelec lige je redni del končal na 15. mestu. Naslednjega zmaja najdemo na 49. mestu, Nik Simšič je dosegel 15 golov in 14 asistenc.

Trojico najuspešnejših zaključuje Žiga Pance, kapetan je z 12 goli in 16 asistenci zaključil na 54. mestu. Kot četrti v tej vrsti je Blaž Tomaževič, ki pa je na skupno tretjem mestu po uspešnosti (gol je dosegel iz 24,5 odstotka vseh strelov na gol). Od igralcev z vsaj 40 odigranimi tekmami sta boljša le Radek Prokes (Znojmo) in Dominik Grafenthin (Gradec).

Najučinkovitejši igralci v ligi:

1. Peter Schneider (Salzburg) – 52 točk (28 golov/24 asistenc)

2. Radek Prokes (Znojmo) – 51 točk (25/26)

2. Anthony Luciani (Znojmo) – 51 točk (17/34)

15. Guillaume Leclerc (Olimpija) – 41 točk (16/25)

49. Nik Simšič (Olimpija) – 29 točk (15/14)

54. Žiga Pance (Olimpija) – 28 točk (12/16)

67. Blaž Tomaževič (Olimpija) – 26 točk (12/14)

Najbolj natančni igralci v ligi:

1. Radek Prosek (Znojmo) – 29,8 odstotka (84 strelov/25 golov)

2. Dominik Grafenthin (Gradec) – 26,6 odstotka (64/17)

3. Blaž Tomaževič (Olimpija) – 24,5 odstotka (49/12) 

Upoštevani so le igralci, ki so odigrali vsaj 40 tekem.

Veliko pa je k vstopnici za končnico pripomoglo tudi odlično branjenje ob igralcu manj. Olimpija je v tej prvini celo na prvem mestu, pri penalty-kilingu ima skoraj 87-odstotno uspešnost. Slabše je šlo zelenim pri powerplayu, kjer zasedajo šele 11. mesto (17,3 odstotka).

Igra z igralcem več:

1. Znojmo – 25,6 odstotka

2. Pustertal- 25,2 odstotka

3. Dunaj – 24 odstotkov

11. Olimpija – 17,3 odstotka 

Igra z igralcem manj:

1. Olimpija – 86,52 odstotka

2. KAC – 84,8 odstotka

3. Dunaj – 84,7 odstotka

Svoj delež pa sta dodala tudi oba vratarja. Žan Us, ki je branil predvsem v prvem delu sezone, je končal na 12. mestu med vsemi vratarji (90,4% ubranjenih strelov na 27 tekmah), Paavo Hölsä, ki je mrežo čuval predvsem v letu 2022, pa je šest mest nižje (89,8% ubranjenih strelov na 21 tekmah).

Najuspešnejši vratarji v ligi:

1. Christian Engstrand (Gradec) – 93,1 odstotka

2. Jean Philippe Lamoureux (Salzburg) – 92,7 odstotka

3. Bernhard Starkbaum (Dunaj) – 92,5 odstotka

12. Žan Us (Olimpija) – 90,5 odstotka 

18. Paavo Hölsä (Olimpija) – 89,8 odstotka

Upoštevani so le vratarji, ki so branili na vsaj desetih tekmah.

Ob koncu rednega dela je imela Olimpija na nedeljski tekmi na Dunaju celo priložnost, da zasede četrto mesto in s tem pridobi pravice za nastopanje v kvalifikacijah za ligo prvakov v naslednji sezoni, a so rumeni iz avstrijske prestolnice včeraj vendarle premagali Ljubljančane. Kljub zapravljeni priložnosti v njihovih vrstah ni bilo pretiranega razočaranja.

Uspešna trenerska naveza Mitja Šivic (levo) in Matic Kralj (desno).

“Super smo zadovoljni, da smo se neposredno uvrstili v končnico. To je velika stvar za klub in ljudi v mestu. Smo srečni, a to je opravljeno. Redni del sezone je mimo, zdaj se pravi hokej šele začenja. Povsem se bomo osredotočili na končnico,” je po porazu na Dunaju dejal začasni glavni trener Matic Kralj.

Ta je po bolezni Mitje Šivica v ključnem koncu tedna prevzel vodenje ekipe, o ciljih v izločilnih bojih pa je dejal: “Nič ne bom rekel, vsak lahko zmaga. Dali bomo vse od sebe tako kot v rednem delu. Videli bomo, kaj nam bo to prineslo. 110 odstotkov in kar se bo zgodilo, se bo.” Šivic se bo jasno v kratkem vrnil v Tivoli, kamor se po nekaj dneh odmora v sredo vračajo tudi hokejisti.

Ime četrtfinalnega tekmeca bo znano šele v nedeljo, prva tekma pa bo 9. marca v gosteh. Druga in četrta tekma (v petek, 11., in torek, 15. marca) bosta odigrani v Ljubljani. Možni nasprotniki so Salzburg, Beljak, Fehervar in Dunaj, tukaj je pregled vseh odigranih tekem s to četverico.

Možni tekmeci v četrtfinalu:

Salzburg (v zmagah 3:1 za Olimpijo)

8. krog, 10. oktober: Olimpija – Salzburg 1:0 (Koblar)

19. krog, 19. november: Olimpija – Salzburg 2:7 (Leclerc, Piche)

22. krog, 28. november: Salzburg – Olimpija 2:3 po kazenskih strelih (Čimžar 2x, Koblar)

35. krog, 13. februar: Salzburg – Olimpija 2:3 (Sodja, Maia, Leclerc)

Beljak (v zmagah 2:2)

11. krog, 22. oktober: Olimpija – Beljak 6:0 (Pance, Murhpy, Čimžar, Simšič, Čepon, Jezovšek)

29. krog, 19. december: Beljak – Olimpija 3:4 (Leclerc 2x, Simšič, Šturm)

32. krog, 28. december: Beljak – Olimpija 4:2 (Šturm, Zajc)

44. krog, 1. februar: Olimpija – Beljak 2:4 (Pance, Ropret)

Fehervar (v zmagah 4:0 za Fehervar)

17. krog, 7. november: Olimpija – Fehervar 1:2 (Tomaževič)

27. krog, 12. december: Fehervar – Olimpija 4:2 (Leclerc, Koblar)

45. krog, 3. februar: Olimpija – Fehervar 1:4 (Pance)

37. krog, 4. februar: Fehervar – Olimpija 5:2 (Maia, Simšič)

Dunaj (v zmagah 3:1 za Olimpijo)

6. krog, 3. oktober: Dunaj – Olimpija 0:1 (Magovac)

40. krog, 21. januar: Olimpija – Dunaj 5:4 po kazenskih strelih (Murphy 2x, Leclerc, Koblar, Maia)

43. krog, 24. februar: Olimpija – Dunaj 5:2 (Kapel 2x, Piche, Simšič, Jezovšek)

52. krog, 27. februar: Dunaj – Olimpija 4:0 

Ker bo izbor potekal glede na vrstni red lestvice (Salzburg, prvi, Beljak drugi in Fehervar tretji), obstaja največja verjetnost, da bo Olimpija v četrtfinalu palice prekrižala z Madžari. Najbogatejša ekipa lige, Salzburžani, so se namreč proti Ljubljančanom trikrat opekli.

Proti Beljačanom je razmerje v zmagah izenačeno, a Korošce zagotovo skrbi tisti poraz z 0:6 na prvi medsebojni tekmi sezone. Fehervar pa je zaenkrat nerešljiva uganka Šivica in druščine. Seveda pa je ob tem treba upoštevati še druge dejavnike: oddaljenost in dolžina poti, nastanitev, trenutna forma …

Vse bo jasno že nedeljo, ko bodo prvi trije izbirali tekmeca.

Verjetno je, da bodo zmaji četrtfinale igrali z Madžari. A to bo odvisno tudi od odločitve Salzburga in Beljaka. Foto: Soos Attila/Fehervar / ICEHL
Komentari

Vaš komentar