Slabša zadnja tretjina ni skazila uspešnega začetka risov

Hokej 3. Maj. 202221:11 > 21:42
Delite:
Foto: Aleš Fevžer

Slovenska hokejska reprezentanca je v domačem Tivoliju uspešno začela svetovno prvenstvo divizije I, skupine A. Za uvod je s 4:2 premagala na papirju najslabšo ekipo turnirja, Litvo. Čeprav je bila razlika veliko manjša kot na zadnjem medsebojnem srečanju (takrat kar 12:2 za rise), pa je začetek risov na domačem ledu kljub izgubljeni zadnji tretjini vendarle potekal po načrtih.

Za slovensko reprezentanco je morda najpomembnejša novica dneva prišla že pred uvodno tekmo z Litvo. Madžari so v uverturi turnirja ob glasni podpori svojih navijačev (v dvorani jih je bilo okoli 300, v Ljubljani jih je po nekaterih informacijah kar 800) s 5:1 premagali Južno Korejo in napovedali, da bodo najresnejši tekmec risov v boju za prvo mesto turnirja. Obračun z vzhodno sosedo bo na sporedu v petek, 6. maja.

So pa risi tudi svojo prvo nalogo v Tivoliju opravili z odliko, Litvo so premagali s 4:2. Med strelce so se vpisali štirje različni hokejisti, svoj del naloge pa je – kljub prejetima goloma v zaključku tekme – uspešno opravil tudi vratar Matija Pintarič.

“Vedno bi lahko odigral še bolje, a pomembno je, da smo zmagali. Zelo sem zadovoljen. Mislimo samo še na jutrišnjo tekmo, ponoviti moramo današnjo predstavo. Narediti moramo kakšen prekršek manj, obenem pa izkoristiti kakšen power-play več. Ne vem točno, kaj se je zgodilo ob koncu, malce nam je popustila zbranost. Brez soigralcev nagrade za najboljšega igralca tekme ne bi dobil, zato gre vsa zahvala njim,” je po golu ob debitantskem nastopu na svetovnih prvenstvih in prvem zadetku v članski reprezentanci dejal Luka Maver.

Prvič na šampionatu nastopa tudi strelec tretjega gola Blaž Tomaževič: “Celo tekmo smo narekovali tempo in bili boljši nasprotnik. Vratar je bil izvrsten. Važna je zmaga, treba se je dobro spočiti in se pripraviti na jutri. To zagotovo ni bila naša najboljša predstava, imamo veliko prostora za napredek. Imamo še tri tekme, lahko stopnjujemo ritem. Zagotovo bi bilo boljše zmagati s 4:0, a dve napaki sta se zgodili, nimamo kaj. Štejejo zmage in ne goli.”

“Nemca” poskrbela za prvi gol SP

Slovensko-baltski obračun se je začel zaspano, a premoč domačinov je bila očitna. Igra je večino časa potekala v obrambni tretjini vratarja Mantasa Armalisa, ki se je moral za ohranitev začetnega izida kar potruditi. Prevlado sta nekoliko presekali dve izključitvi, pri katerih pa Matija Pintarič, ki je dobil prednost Gašperjem Krošljem, ni imel veliko dela.

Bolj se je prvi del bližal koncu, bolj so Slovenci pritiskali. In ta pritisk so kronali v 14. minuti, ko je udaril prvi slovenski napad. Žiga Jeglič je podal iz desnega kota, pred vrati pa je osamljeni Miha Verlič podstavil palico in poskrbel za navdušenje za torkov večer kar dobro zapolnjene hale Tivoli. Zid sicer obrambno dobro organiziranih tekmecev je bil prebit, temelji za uspešen začetek prvenstva pa postavljeni.

Veselje Jana Urbasa po prvem golu. Foto: Aleš Fevžer

Kuralt in Tomaževič za še mirnejše nadaljevanje

Še nekoliko trdnejši so postali že po 67 sekundah druge tretjine, ko je v Matic Podlipnik hitro zadrsal v napadalno tretjino, nato pa plošček izvrstno “odložil” Anžetu Kuraltu. Napadalec Fehervarja ga je lepo poslal na oddaljenejšo vratnico in podvojil prednost Slovencev.

Ti so imeli v nadaljevanju vse niti igre v svojih rokah, priložnosti pa so se vrstile ena za drugo. V eni izmed mnogih (v strelih po 40 minutah kar 32:12 za domače) je po zmedi pred vrati plošček končal v litovski mreži, gol pa so pripisali Blažu Tomaževiču. Med obema zadetkoma je Jeglič zadel še prečko. Na drugi strani se je Pintarič v golu Slovenije bolj kot ne dolgočasil, pravih priložnosti za baltske hokejiste je bilo malo.

Foto: Aleš Fevžer

Pintarič vendarle brez “shoot-outa”

Podobna igra se je na ledeni ploskvi nadaljevala tudi v zadnjem delu tekme, ko je Slovenija vse napade tekmecev uspešno krotila že v srednji tretjini, ostale pa je uspešno zaustavljal Pintarič. V 53. minuti je prvenec v članski reprezentanci (na prvem svetovnem prvenstvu) uspel Luki Maverju, ki je tako povišal že na 4:0.

Da so Litovci vendarle dosegli častni zadetek, pa je v 56. minuti ob igri z igralcem več poskrbel Aivaras Bendzius. Ta je ob številčni premoči izkoristil manjšo zmedo pred slovenskimi vrati in Pintariču “pokvaril popolno” tekmo. Devet sekund pred koncem so hokejisti iz Baltika zadeli še drugič, gol je dosegel še Emilijus Krakauskas. Vseeno zmaga risov ni bila niti vprašljiva niti za trenutek.

“Zmaga je dovolj prepričljiva, bili smo boljši nasprotnik, priigrali smo si več priložnosti. Na koncu smo imeli majhen padec koncentracije, zato tudi dva prejeta gola. Prekršek v napadalni tretjini in podarjen plošček v obrambni. Teh stvari ne bi smeli storiti. A pri takem rezultatu je včasih težko držati zbranost. Morali bi jo, a se je zgodilo, kar se je. Litva je igrala na protinapade, zato smo ves čas poudarjali navodilo, da je treba preštevati igralce. Da ni koga za hrbtom. To smo počeli dobro,” pa je ob zmagi dejal selektor Matjaž Kopitar.

Foto: Aleš Fevžer

Časa za slavje in počitek bo malo, saj Slovence že čez manj kot 24 ur (znova ob 19. uri) čaka obračun z Romunijo. Sredin tekmovalni dan bosta ob 15.30 odprli Madžarska in Litva.

Slovenija – Litva 4:2 (1:0, 2:0, 1:2)

Strelci: 1:0 Verlič (Jeglič, Urbas, 14.), 2:0 Kuralt (Podlipnik, Tičar, 22.), 3:0 Tomaževič (Koblar, Maver, 30.), 4:0 Maver (Robar, Podlipnik, 53.), 4:1 Bendzius (Bosas, 56.), 4:2 Krakauskas (Kumeliauskas, 60.)

Komentari

Vaš komentar