“Da je finale 10. januarja, ni normalno”

Foto: Guliverimage

Z nocojšnjo tekmo v Tivoliju se začenja serija državnega prvenstva v hokeju na ledu, ki bo v petek, najkasneje pa v nedeljo, dala odgovor na to, katero moštvo je v tej sezoni najboljše v Sloveniji. V finale v vlogi favorita vstopajo hokejisti Olimpije, na drugi strani bodo vse za zmago naredili tudi jeseniški igralci.

Jesenice štirinajstič ali Olimpija osemnajstič? Odgovor na najbolj hokejsko vprašanje slovenskih ljubiteljev tega športa bo po seriji na dve zmagi znano ali v petek ali pa najkasneje v nedeljo. Pred obračunom za novo zvezdico smo se pogovarjali z dolgoletnima članoma obeh moštev, oba napovedujeta izenačene obračune.

Imena ne odločajo vedno

Tomaž Razingar je v dresu Jesenic skupno preživel več kot enajst sezon, v katerih je z železarji osvojil štiri zvezdice državnih prvakov.

“Zanimivo bo videti, kako se bo finale odvijal. Vodilna ekipa alpske lige in skoraj zadnjeuvrščena lige ICE. Videli bomo, kakšna je razlika. Jeseničani lahko v finale vstopijo povsem neobremenjeni, na drugi strani pa si Olimpija z lovoriko lahko rešuje sezono. Zanimivo bo, lahko bo zelo izenačeno,” pravi nekdanji dolgoletni kapetan slovenske reprezentance.

Razingar še v dresu Jesenic. Foto: Aleš Fevžer

“Spremljam obe ekipi in lahko rečem, da Jesenice v ligi, v kateri igrajo, delujejo resnično dobro in organizirano. Gaber Glavič je fante, ki jih ima na razpolago, odlično pripravil. V AHL delujejo izredno dobro. Olimpija na drugi strani igra pod pričakovanji, za sabo ima težko obdobje, v katerem ji ne gre skoraj nič po načrtih. V dveh minutah lahko rešijo sezono ali pa jo še dodatno zagrenijo. Res bo zanimivo, kam se bo nagnila tehtnica. Po imenih ima Olimpija kvalitetnejšo ekipo, a imena ne odločajo vedno,” še dodaja 43-letnik.

Škoda, da se je to dopustilo

V slovenskem hokeju je nazadnje deloval v okviru lanskega svetovnega prvenstva divizije I v Tivoliju, ko je kot član strokovnega štaba risom pomagal do napredovanja med elito. S selektorjem reprezentance Matjažem Kopitarjem je ves čas v stiku, zelo realne pa so možnosti, da bo z izbrano vrsto odpotoval tudi na prvenstvo elite, ki bo maja v Rigi.

“Razvrednotil se pomen finala in zvezdice ne bo, ni pa normalno, da je finale 10. januarja. A verjetno še kakšna druga stvar v življenju ni normalna … To je slabo. Škoda, da se v slovenskem hokeju to dopušča,” pa Razingar pravi o netradicionalnem terminu in kratki seriji finala državnega prvenstva.

Razingar na klopi Slovenije tudi v prihodnje? Foto: Aleš Fevžer

Za igralce dobro, za navijače ne

Nekoliko drugačnega mnenja o spremenjenem terminu tekem (na sredini sezone namesto na koncu) pa je Aleš Mušič. Dolgoletni kapetan Olimpije, s katero je bil enajstkrat državni prvak, odločitev Hokejske zveze Slovenije (HZS) sprejema skozi oči hokejistov.

“Z vidika igralca je takšen format zelo dobrodošel. Vemo, da kluba igrata v različnih ligah in nikoli ne veš, kdaj bo nekdo končal mednarodno tekmovanje. Lahko se eni ekipi zgodi, da zaključi že konec februarja ali v začetku marca, druga pa bi morala nanjo čakati vse do sredine aprila ali še dlje. Na ta način je to nesmiselno. Kar se tiče samih derbijev, pa je bilo zagotovo bolje, ko se je igralo na tri ali štiri zmage ob koncu sezone. Toda takrat sta oba kluba igrala v isti ligi, zdaj pa je poudarek na alpski ligi oziroma ligi ICE. In s tega vidika je za kluba in za igralce bolje. Razumem pa navijače in njihovo razmišljanje, da je ob koncu sezone naboja še več,” pravi 40-letnik.

Foto: Uroš Skaza

Šolske napake imajo visoko ceno

Sveži hokejski upokojenec, ki je še lani z Olimpijo osvojil državno prvenstvo, nato pa se v začetku nove sezone poslovil od profesionalnega hokeja, se strinja z oceno iz obeh taborov, da je Olimpija favorit.

“Igra v boljši ligi, na papirju ima boljšo postavo. Bodo pa njeni hokejisti to morali dokazati na igrišču. Mislim, da bo finale izenačen, tako kot je bil v bližnji preteklosti vedno, ne glede na to, kakšni sta bili ekipi na papirju. Zanimivo bo spremljati, ker vemo, da je v ligi ICE Olimpija proti tekmecem v podrejenem položaju, Jesenice v alpski ligi pa v nadrejenem in večino časa napadajo. Tukaj bo zgodba obrnjena, Olimpija bo morala več napadati in kreirati, voditi plošček. Zanimivo bo videti, kako se bo odvijalo,” dodaja Mušič, ki največje težave svojih nekdanjih soigralcev vidi v obrambi in ne v napadu.

Mušič in Razingar na derbiju še v igralskih vlogah. Foto: Aleš Fevžer

“Kolikor spremljam, napad Olimpije deluje dobro. Imajo veliko priložnosti, večji problem imajo v obrambi. Tam delajo šolske napake, ki jih stanejo točk in tekem. Če podariš močnim ekipam, ki igrajo v ligi ICE, dve ali tri stoodstotne priložnosti na tekmo, bodo to izkoristile. Obramba je zelo slaba, pa ne v smislu, da so branilci slabi. Temveč celotna postavitev in igra v obrambi, tukaj izgubljajo točke. V napadu imajo priložnosti, ogromne napake zadaj pa jih drago stanejo,” ki dobre tri mesece po poslovilni tekmi, na kateri je njegov dres dobil prostor pod stropom Tivolija, prav nič ne pogreša treningov in tekem. Še vedno pa z veseljem spremlja oba najmočnejša slovenska kluba v slovenskem in širšem prostoru.

Spored finala državnega prvenstva:

Torek, 10. januar:
18.30 Olimpija – Jesenice / prva tekma

Petek, 13. januar:

18.00 Jesenice – Olimpija / druga tekma

Nedelja, 15. januar:
18.00 Olimpija – Jesenice / morebitna tretja tekma