Kljub zmagi Jesenic je “prva liga” vsaj stopničko boljša

Hokej 13. Okt 202110:39 6 komentarjev
Foto: Uroš Skaza

V torek zvečer se je v Podmežakli še enkrat več izkazalo, da so slovenski večni derbiji v hokeju na ledu nepredvidljivi. Olimpija, ki igra v ligi višje od Jesenic, je v Zgornjesavski dolini doživela grenak poraz, ki bi lahko zamajal temelje odličnega uvoda v sezono. Na drugi strani železarji na nove tekme, naslednja jih čaka že jutri, odhajajo polni samozavesti.

Čeprav kakovostna razlika med alpsko ligo in ligo ICE ni vprašljiva, pa so Jesenice včeraj še enkrat več dokazale, da so večni derbiji posebna zgodba. Dodatna čustva, ki jih železarji občutijo na tekmah z Ljubljančani, so na plan – ob bučni podpori s tribun – privrela tudi včeraj.

Še nekaj fotografij s tekme v Podmežakli:

Foto: Uroš Skaza
Foto: Uroš Skaza
Foto: Uroš Skaza
Foto: Uroš Skaza
Foto: Uroš Skaza
Foto: Uroš Skaza
Foto: Uroš Skaza
Foto: Uroš Skaza
Foto: Uroš Skaza
Lepo zasedene tribune Podmežakle. Foto: Uroš Skaza
Foto: Uroš Skaza
Hokejisti so zmago na derbiju dolgo praznovali s svojimi navijači. Foto: Uroš Skaza
Foto: Uroš Skaza

S samozavestjo naprej

Olimpija je sicer v tekmo vstopila bolje in skušala v uvodnih minutah unovčiti prednost hitrejšega hokeja, a so domači zdržali. Nato sta sledili obojestranski izključitvi, kmalu pa je napako storil še Mark Čepon. Na veliko veselje publike v Podmežakli, ki je po dveh letih spet doživela draž derbija, je prednost štirih proti trem izkoristil Erik Svetina.

Erik Svetina. Foto: Uroš Skaza

“Ta derbi nam pomeni zelo veliko. Oni igrajo višji nivo hokeja, zato smo njihov pritisk na začetku tekme pričakovali. Uspelo nam je ohraniti mrežo nedotaknjeno, nato pa smo izkoristili powerplay štiri na tri in pripeljali tretjino do konca. Oscar Fröberg nas je nato v tretjem delu nekajkrat odlično rešil, vsa čast tudi njemu. Zelo lepo je, da je Podmežakla po dveh letih spet „zagorela”, res je super igrati v takšnem vzdušju. Zmage vedno privabljajo gledalce. Zdaj gremo lahko pozitivno naprej v alpsko ligo in državno prvenstvo, kjer nas spomladi v finalu verjetno spet čaka Olimpija,” se je odločilnih dejavnikov tekme dotaknil strelec prvega gola.

Šivic deležen vročega sprejema

Po njem je bila Olimpija večkrat nevarna, v drugi tretjini pa še enkrat prejela gol z igralcem manj. Ko so Jeseničani podvojili svojo prednost, je bila pred zmaji težka naloga. “Tekmo smo odprli dobro, imeli smo momentum, večkrat smo jih zaprli v njihovo obrambno tretjino. Prvi gol nas še ni pokopal, z drugim v drugi tretjini pa je postalo precej težje, tudi zaradi živčnosti. Če smo se iz te tekme kaj naučili, je v redu. No, poraz nikakor ni v redu. Dejstvo je, da smo bili preslabi. A ne smemo, da nas ta poraz podre, če imamo karakter, nas ne bo,” je bil analitičen trener Olimpije Mitja Šivic. Ta je še v lanski sezoni vodil železarje, ob vrnitvi na Jesenice v oblačilih večnega rivala pa je bil s tribun deležen tudi nekaj zbadljivk in žaljivk.

Trener Olimpije Mitja Šivic upa, da bo poraz poučen. Foto: Uroš Skaza

Nekoliko drugače od svojega trenerja je na tekmo gledal napadalec Olimpije Luka Kalan. “Bili smo konkretno boljši nasprotnik, a oni so svoje priložnosti izkoristili, mi pa ne. Težko je, zmagujemo v avstrijski ligi, nato pa izgubimo tukaj, na tak način, brez danega gola. Težko je, ampak s končno sireno smo že pozabili to tekmo in se pripravljamo na petkovo. Jesenice so zasluženo zmagale, saj je njihov vratar branil fantastično, nam pa je manjkalo energije in želje, da bi dosegli gol,” je dejal povratnik v Tivoli.

Odločilni faktor – vratar

Prav borba obeh vratarjev je bila morda ključna za slavje rdečih. Medtem ko je jeseniški Oscar Fröberg blestel in zaklenil mrežo, pa je pri Olimpiji (zaradi počitka prve izbire v ligi ICE Žana Us) priložnost dobil Paavo Hölsä. Finec po težavah z boleznijo ni na enaki ravni kot v lanski sezoni, v zadnji tretjini ga je zamenjal Luka Kolin.

Šved Oscar Fröber je ubranil vse 36 strelov Olimpije. Foto: Uroš Skaza

“Oba vratarja sta zagotovo kakovostna, a z naše perspektive seveda moramo biti zadovoljni. Tako kot s tekmo. Pa ne le z zmago. Najbolj me veseli naš napredek od pokalne tekme, saj smo odigrali veliko bolje, veliko bolj strukturirano. Bili smo veliko bolj konkurenčni fizično in drsalno. Vidi se, da tak hokej privablja ljudi. Prepričan sem, da če bi imeli čez teden dni spet tekmo z Olimpijo, bi jih bilo še enkrat več. Vesel sem, da se lahko navijači tudi v teh časih malo poveselijo,” se je podpore s tribun razveselil trener Jesenic Nik Zupančič.

ICE še vedno vsaj stopnička višje

Poudaril je, da so se njegovi varovanci odlično držali načrta biti ves čas tesno ob hokejistih Olimpije, saj je bil to edini način, da ustavijo tekmeca. Mentalna pripravljenost je bila dobra, manjkalo pa ni niti želje, je še dodal nekdanji slovenski selektor.

Nik Zupančič je lahko zadovoljen s predstavo svojih fantov. Foto: Uroš Skaza

Na vprašanje predstavnikov sedme sile, ali ta rezultat pomeni, da je razlika med ligo ICE in alpsko hokejsko ligo manjša, kot se zdi, pa je Zupančič diplomatsko in nič kaj evforično odgovoril: “To je bila ena tekma. Če bi se želeli primerjati s tako ligo, bi morali v njej odigrati več tekem. Naši derbiji vedno prinesejo veliko emocij in čustev, kar se je pokazalo že v preteklosti, ko sta moštvi igrali v različnih tekmovanjih, pa so bile razlike manjše, kot so realne. Še vedno je liga ICE vsaj za stopničko višje od alpske lige.”

“A mi se trudimo, treniramo vsak dan, zato da smo boljši. To dokazujemo v AHL, kjer nam ni lahko, saj so nasprotniki prav tako težki, dokazali pa smo se tudi danes. Vedno je lahko bolje, ampak rezultatsko je bilo zelo dobro.”

Naslednji večni derbi bo v okviru državnega prvenstva na sporedu 23. novembra v Ljubljani. Do takrat bosta moštvi tekmovali v regionalnih ligah. Jesenice jutri gostujejo pri Zell Am Seeju, Olimpija pa v petek v Linzu.