Stisnjeni ob zid, a odločeni, da serijo vrnejo v Ljubljano

Hokej 16. Mar 202211:31 0 komentarjev
Olimpija bo morala za polfinale Beljak premagati trikrat zapored.

Ko je Olimpija pred tremi leti prvič osvojila alpsko ligo, je v finalu proti Pustertalu zaostajala že z 1:3 v zmagah. Ljubljančani so uprizorili redko viden preobrat in s tremi zaporednimi zmagami osvojili alpsko krono. Podoben podvig zdaj potrebujejo v četrtfinalu lige ICE.

Po uvodni zmagi proti Beljaku so zmaji zdaj proti Korošcem doživeli še tretji zaporedni poraz. Orli so v Tivoliju prikazali slabšo igro kot na prejšnjih dveh srečanjih, kar pa je bilo vendarle dovolj za kar visoko zmago v slovenski prestolnici.

Vse številke v prid zmajev, le rezultat ne

A končni rezultat (5:2) ni realen pokazatelj sinočnjega dogajanja na igrišču. Olimpija je namreč goste pošteno nadstreljala (33:20), toda to enostavno ni bilo dovolj. Po 23 minutah je semafor kazal že 3:0 za Beljačane, ki so to prednost kljub pritisku domačih uspešno ubranili do konca in se veselili tretje zmage v seriji. Za preboj v četrtfinale tako potrebujejo le še eno, ki jo bodo v petek lovili na domačem ledu.

Guillaume Leclerc je na prvih treh tekmah prispeval štiri gole in štiri podaje. Tokrat se ni vpisal v statistiko.

“Večji del tekme ali pa kar celo tekmo smo bili precej boljši nasprotnik. Vse dvoboje, drsanje za ploščkom … smo dobivali. Kreirali smo priložnosti, jih konkretno nadstreljali. Vse smo imeli v svojih rokah, se po zaostanku z 0:3 fantastično vrnili in imeli moment. Ob največjem pritisku za izenačenje, ko smo si ustvarili šest, sedem res lepih priložnosti, je Koblarju spodrsnilo. Že dolgo nisem videl takšne smole, kot smo jo imeli ob četrtem golu. Pa še vedno nismo popustili, zato pohvala za fante,” je razmerje moči ocenil trener Olimpije Mitja Šivic.

Obramba boljša kot prej, čeprav spet preveč prejetih golov

Skupaj z varovanci je zdaj potisnjen ob zid, za preboj med najboljšo četverico (kjer sta že Salzburg in Fehervar, ki sta ’pometla’ z Znojmom in Pustertalom) bo moral Beljak pasti trikrat zapored. Ob trenutnem stanju, ko Beljak z lahkoto polni mrežo Ljubljančanov (na štirih tekmah že 21 golov), zeleno-beli pa se za vsak zadetek morajo pošteno potruditi, se zdi to misija nemogoče.

Priložnost v vratih je prvič v končnici dobil Paavo Hölsä. Razen napake za tretji gol Beljaka je svoje delo opravil korektno.

A prvi cilj je jasen. V petek zmagati v Beljaku, znižati skupni izid na 2:3 in serijo za nedeljsko šesto tekmo vrniti v Ljubljano. “Na žalost hokejski bogovi niso bili na naši strani, zdaj pa imamo dva dni časa, da se spočijemo in pripeljemo serijo nazaj v Tivoli. Tokrat smo bili obrambno dobri, nismo jim dali veliko priložnosti. Ob prvem powerplayu je bil strel Kosmachuka fantastičen, neubranljiv. Po njihovem golu smo bili precej boljši. Ni veliko za filozofirati in spreminjati. Gole dajemo, zato tudi ne spreminjam napadalnih trojk. Obrambno smo bili boljši kot na prejšnjih tekmah, čeprav rezultat tega ne pokaže,” je dobre plati poraza pred znova več kot tri tisočglavo množico iskal Šivic.

Olimpija za podaljšanje četrtfinalne serije v petek nujno potrebuje zmago v Beljaku.

Tudi načrt za peto tekmo je preprost: “V petek moramo pričakovati boljši Beljak, saj se zagotovo zavedajo, da so bili tokrat slabi. Zagotovo se da, česar se fantje po takšni tekmi zavedajo. Po takšni tekmi gremo lahko kljub porazu samozavestni na naslednjo.”

Da se da, smo omenili že v uvodu prispevka. A to je bilo drugo obdobje, drugačna ekipa in drugačna liga …

Za začetek gladka zmaga

Prepričljivo pa so svojo pot v končnici alpske lige začeli Jeseničani. Po dveh tednih počitkov in priprav so železarji četrtfinalne boje odprli z domačo zmago proti Gardeni (4:0). Že v prvi tretjini so gostom pokazali, kdo je gospodar Podmežakle, a odličnega vratarja Ketiha Colina Furlonga v prvih 17 strelih niso premagali. Uspelo jim je šele 18 sekund pred prvo sireno, ko je zadel Eetu Elo.

Foto: HDD SIJ Acroni Jesenice/Facebook

Udarni jeseniški napad z Elom, Jesperijem Viikilo in Ericem Pancetom je imel svoj večer, saj so se vsi trije vpisali med strelce. Zmago je v zadnjem delu potrdil Jure Sotlar, veseli pa predvsem dejstvo, da so rdeči ohranili nedotaknjeno mrežo, Oscar Fröberg je zbral 29 obramb. Priložnost za drugo zmago v seriji (za napredovanje so potrebne tri) bodo imele Jesenice že jutri na gostovanju. Če bo šlo vse po načrtih, bodo polfinalno vstopnico potrjevali že v soboto v hramu gorenjskega hokeja.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!