Tako dolg post, da z njimi diha cela država

Hokej 3. Jun 20249:38 0 komentarjev
Foto: Profimedia

Edmonton Oilers so se s sinočnjo zmago nad Dallas Stars prebili v finale lige NHL. Za naslov se bodo borili proti Florida Panthers ter s tem skušali prekiniti več kot 30-letni urok kanadskih ekip v najmočnejšem hokejskem tekmovanju na svetu. Zadnja ekipa s severne strani ameriško-kanadske meje, ki je dvignila Stanleyjev pokal, so bili leta 1993 Montreal Canadiens.

“Ne vem, če v Torontu navijajo za nas,” je skozi smeh sicer takoj po sinočnjem uspehu v mikrofon dejal napadalec Zach Hyman, sicer nekdanji član moštva Maple Leafs, ko so ga novinarji vprašali, če je Edmonton zdaj ekipa, ki zastopa vse Kanadčane.

Toda realnost je pač taka, da so se v zibelki hokeja skozi leta že prezasitili zbadanja ameriških nasprotnikov, ki jih žejne čez vodo peljejo že polnih 31 let. Takrat je Stanleyjev pokal v zrak dvignila ekipa pod taktirko Jacquesa Demersa, v finalu so “Habs” – kot moštvo z olimpijskega mesta (1976) ljubkovalno kličejo njihovi navijači – s 4-1 v zmagah odpravili Los Angeles Kings.

Več kot 2500 milj narazen

Od tedaj naprej so si ameriške ekipe “uzurpirale pravico” do monopola, kanadske ekipe pa so sicer šestkrat igrale v finalu lige NHL, a vedno brez uspeha. Spodletelo je Vancouvru dvakrat (1994, 2011), Montrealu (2021), Edmontonu (2006), Ottawi (2007) in Calgaryju (1994) pa po enkrat.

V 32-članski ligi nastopa sedem kanadskih moštev.

“Pritisk bi bil na naših plečih ne glede na to, ali nas bodri celotna država ali ne, je pa lepo, da take zgodovinske zadeve povežejo narod,” je pred finalno serijo povedal prvi zvezdnik ekipe in trenutno bržčas celo najboljši hokejist na planetu Connor McDavid.

Serija se začne na Floridi, in sicer v noči s sobote na nedeljo. Stavnice rahlo prednost namenjajo moštvu Panthers, ki ima prednost domačega ledu, saj so redni del lige NHL končali kot višje postavljena ekipa.

Bodo tudi oni stiskali pesti za Naftarje?

Edmonton je skozi zgodovino največji rivalstvi znotraj meja Kanade razvil z ekipama Calgary Flames (Bitka za Alberto) in originalno franšizo Winnipeg Jets, v zadnjih letih pa je bilo vedno zelo napeto tudi na tekmah med Oilers in Vancouver Canucks. Navijači omenjenih treh franšiz imajo zagotovo kar nekaj pomislekov za koga stiskati pesti v finalu lige NHL.

Za konec pa še ena zanimivost: finale med Edmontonom in Florido bo rekordno po razdalji domovanj ene in druge ekipe v bitki za Stanleyjev pokal. Kraj Sunrise, kjer domače tekme igrajo panterji in Edmonton loči kar 4089 kilometrov!

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!