V Slovenijo želel na izlet, zdaj pa bo ostal dalj časa

Alpska liga 12. Avg 20226:45 > 6:47 0 komentarjev
Foto: Denis Sadiković

Čeprav šteje šele 26 let, ima finski hokejski vratar Antti Karjalainen za seboj že veliko izkušenj. Svoje znanje je dokazoval v najmočnejši finski ligi, ki jo je leta 2019 s HPK-jem tudi osvojil. Preizkusil se je še v Avstriji, Nemčiji, na Slovaškem in Švedskem, v prihajajoči sezoni pa bo branil vrata Jesenic, kar mu je priporočil slovenski reprezentančni vratar Luka Gračnar.

Ekipi železarjev se je 188 centimetrov visoki vratar iz Sotkama na vzhodu Finske pridružil prejšnji torek. In čeprav že več kot teden dni zaradi izgubljene prtljage treninge opravlja v izposojeni opremi, je na sredinem Sportklubovem obisku Podmežakle z nekaj potezami dokazal, da bodo imele Jesenice v novi sezoni visoko oviro pred golom.

Antti Karjalainen je svojo hokejsko pot začel mlajših selekcijah SoKija in Ilvesa. V želji po več igralnih minutah se je že pri 17 letih odpravil v Salzburg, kjer je branil za drugo ekipo rdečih bikov. Tam je spoznal slovenskega reprezentanta Luko Gračnarja, ki je nastopal v zasedbi prvega moštva s Solnograške.

Več kot en dan na sončni strani Alp še ni bil

“Na treningih sva veliko časa preživela skupaj, po tistem pa sva se srečala skoraj vsako poletje. Luka mi je govoril o organizaciji in odlični zgodovini kluba na Jesenicah. In da ima vodstvo kluba visoke cilje po napredku v višjo ligo. Dejal je še, da so treningi in celotna okolica zelo profesionalni, omenjal pa je tudi čudovito naravo z gorami, kar mi je res zelo všeč,” je o jezičku na tehtnici, da se pridruži železarjem, dejal Karjalainen.

Čeprav je nastopal tudi za klube v srednji Evropi, pa pri nas še nikoli ni bil zares. “Še nikoli nisem več dni ostal v Sloveniji. Večkrat sem se peljal skoznjo in že takrat sem videl, kako lepa država je. Zdaj pa prvič tukaj bivam. Smešno je, da sva s punco načrtovala izlet v Ljubljano v tem poletju, ki pa se bo zdaj, ko sem na Jesenicah, zagotovo zgodil,” svetlolasi in visoki Finec pravi o nepričakovanem naključju.

Foto: Denis Sadiković

Pritiska ne čuti

S soigralci bo nastopal v obeh slovenskih tekmovanjih (pokal in prvenstvo), večina tekem pa bo vendarle na sporedu v alpski ligi. “Verjetno vem več o Jesenicah kot o alpski ligi. To je bil tudi glavni razlog, da sem prišel sem. Zdelo se je kot odlično mesto za nadaljevanje kariere. Organizacija je super, tudi ekipa. Res se veselim prvih tekem in začetka lige. Želimo si čim več zmagovati,” še pravi eden od štirih tujcev v zasedbi trenerja Gabra Glaviča.

Poleg njega so s tujimi potnimi listi zraven še Hrvat Lovro Kumanović, Latvijec Rudolfs Polcs in njegov rojak Niki Blomberg. “Lepo je govoriti materni jezik, a ker vsi v moštvu odlično govorijo angleško, to ne pomeni velike razlike. Imamo super komunikacijo, prav prijetno je, da se lahko sporazumevamo,” o tem, da ni edini Finec med železarji, ne razmišlja Karjalainen.

Prav tako kot ne razmišlja o pritisku, ki ga status tujca prinaša. “Zame je to le odlična priložnost. Želim si igrati dober hokej, kar je vedno zelo zabavno. Še bolje pa je, če zmaguješ.”

Foto: Denis Sadiković

Kaj manjka, se pokaže šele na resnih tekmah

Kljub temu da je z novo ekipo šele en teden, se v njej dobro počuti. Komaj čaka, da se monotonost zgolj treningov prekine s pripravljalnimi dvoboji (Jesenice prva od sedmih čaka jutri v Brunicu proti Pustertalu).

“Na začetku priprav je vedno zelo težko, sploh v obdobju, ko še ni prijateljskih tekem. Treniramo zelo zavzeto, tako na ledu kot ob njem. Malce smo utrujeni in to vpliva na predstave na ledu, a tako je vedno pred sezono. Vidi se, da je moštvo v celoti zelo bojevito, že po zelo kratkem času imamo tudi super ekipni duh. Začetek je super, upam, da se bo tako tudi nadaljevalo.”

Poleg čim več zmag ekipe pa ima vratar, ki se je že preizkusil tudi v ligi prvakov, še individualne cilje. “Želim se razvijati v igri. To je dolg proces, ki traja dalj časa. Moram iti korak za korakom in znova priti v pravo formo na ledu, saj poleti na njem nisem treniral. Ko se bodo začele resne tekme, bom hitro videl, na kaj se moram osredotočiti in na čem moram še delati,” pa analitičen pogled v prihodnost še doda jeseniški čuvaj mreže, ki ima oba Urbanu Avseniku in Gašperju Panjtarju vsaj na začetku sezone zagotovljeno mesto med vratnicama.

Na treningih se odlično znajde tudi v izposojeni opremi. Foto: Denis Sadiković