“V tistem trenutku nisem imel več kaj dati”

Alpska liga 19. Okt 202117:00 > 17:20 5 komentarjev
Eric Pance

S petimi goli in 18 podajami je Eric Pance najučinkovitejši igralec Jesenic in alpske hokejske lige. Po zmagi na derbiju nad Olimpijo (3:0) prejšnji teden v okviru državnega prvenstva ga z železarji ta konec tedna čaka izziv drugega kroga kontinentalnega pokala v Franciji. Za nekaj misli pred nadaljevanjem sezone smo ga ujeli po torkovem dopoldanskem treningu.

Tridesetletni desnokrilni napadalec je med letošnjim poletjem že tretjič oblekel jeseniški dres. Otrok ljubljanske Olimpije je leta 2014 pri 23 letih za skoraj leto dni prekinil športno kariero. Zmanjkalo mu je motivacije, nato pa je kmalu preveč pogrešal hokej, da bi živel življenje brez njega.

Vrnil se je v dresu zaloške Slavije ter se za kratek čas preizkusil na Madžarskem, ko ga je pot prvič vodila na Jesenice. Spet je sledila selitev v tujino (Pustertal in Milano), nato pa se je znova preselil v Podmežaklo. Zadnji dve sezoni je preživel pri madžarskem UTE-ju in romunskem Gyergyoi, letos pa se je vrnil v Zgornjesavsko dolino.

V tretje gre očitno rado, v začetku nove sezone je najučinkovitejši igralec Jesenic in celotne alpske lige. Član udarnega napada si želi podobnega nadaljevanja sezone, prejšnji teden pa je prvič okusil, kako je, če mu na nasprotni strani ledene ploskve stoji starejši brat Žiga. Svoje občutke je po torkovem treningu razkril za Sportklub.


V četrtek si boste lahko na naši spletni strani prebrali intervju s trenerjem Jesenic Nikom Zupančičem.

Eric, trenutno ste v izvrstni strelski formi, na 12 tekmah ste dosegli 23 točk. Le na dveh tekmah brez vpisa v statistiko. S finskima napadalcema Eetujem Elom in Jesperijem Viikilo ste se odlično ujeli v prvem napadu. Igrate najboljši hokej v karieri?

Ja, res smo se dobro ujeli že od samega začetka. Tudi ob poškodbi Eetuja Ela, ko je vskočil Erik Svetina, ki je odigral vrhunsko, smo dobro igrali. Mogoče smo po derbiju malenkost padli, ampak nič drastičnega. Moramo nadaljevati tam, kjer smo končali na derbiju in skušati najti tisto stopničko višje za dvig naše igre.

Kaj pa osebno?

Sem zelo samokritičen, tako da sem redkokdaj zadovoljen s tistim, kar pokažem. Ampak stvari zaenkrat “štimajo”, upam, da bomo nadaljevali v tem stilu.

Za vas je to tretje obdobje na Jesenicah. Kakšni so pogoji, kako ste zadovoljni?

Pogoji so odlični, mislim, da na Jesenicah to ni bil nikoli problem. Kot ekipa se razumemo odlično, to je po mojem mnenju ena izmed najbolj pomembnih stvari. Potem je veliko bolj “luštno” trenirati in igrati na tekmah. Tukaj je res vedno dobro vzdušje, kemija, stvari so na svojem mestu.

Eric Pance po torkovem treningu. Foto: TiRu

Ob odličnih igrah v alpski ligi ste prejšnji teden s 3:0 premagali tudi večne rivale iz Ljubljane. Kje vi vidite ključ do uspeha nad Olimpijo, ki igra v ligi višje?

Poskušali smo igrati samozavestno. Tako kot je Olimpija lahko samozavestna, ker je prva na lestvici lige ICE, smo tudi mi lahko samozavestni, saj smo prvi na lestvici AHL. Ni bilo razloga, da bi se povlekli povsem nazaj in jim prepustili igro. Dogovorili smo se, da poskušamo igrati našo igro, takšno kot jo imamo v alpski ligi. Derbi ni nič drugačen, dobro smo se pripravili tudi taktično. Preučili smo, kje bi lahko bile naše priložnosti in na koncu se je super izšlo.

Omenjate odlično taktično pripravo. Ta je plod trenerja Nika Zupančiča. Kakšen je on kot trener, v čem je drugačen in boljši v primerjavi z ostalimi, ki so vas vodili v karieri?

Nik je bil v prvi vrsti že odličen hokejist, zato pozna hokej in taktične stvari. Kot oseba in trener je zelo pedanten in natančen, tako da stremi k malenkostim, ki jih moramo delati pravilno. Vsaka ta malenkost nato doprinese h končnemu uspehu.

Če se dotakneva obdobja, ko ste nastopali za Olimpijo, nato pa leta 2014 končali kariero. Zdaj se je izkazalo, da ste jo, na srečo, le prekinili. Kakšni so bili razlogi, kaj se je dogajalo?

Mislim, da ne moreš biti športnik, če nisi motiviran. Motivacija je največji ključ do dobrih iger in vsega. Če te motivacije ne najdeš več oziroma jo iz takšnih in drugačnih razlogov izgubiš, je potem težko igrati. Sem pa človek, ki je rad stoodstoten pri vsaki stvari, takrat pa nisem bil. Počutil sem se, kot da v tistem trenutku nimam več kaj dati in zato sem se tudi odločil prenehati.

Kdo vas je prepričal, da spet obujete drsalke? Sami, morda brat Žiga (Pance, tudi hokejist op. p.)?

Ne, če sem povsem iskren, se nisem imel namena vrniti. Ko sem nehal, sem mislil, da je to to, a me je po določenem času hokej spet začel mikati. Spet sem dobil občutek, da si želim igrati in zelo sem vesel, da sem se spravil nazaj.

Kariera Erica Panceta

2006-2008: Olimpija (mladinci)

2008-2009: Malmö Redhawks (mladinci; Švedska)

2009-2013: Olimpija

2013-2014: Hokki (Finska)

2014: Olimpija

2014-2015: premor

2015-2016: Slavija, UTE (Madžarska)

2016-2017: Jesenice

2017-2018: Pustertal

2018-2019: Milano, Jesenice

2019-2020: UTE (Madžarska)

2020-21: Gyergyoi (Romunija)

2021 – : Jesenice

Po premoru ste se na led vrnili pri Pusertalu, pa kratek postanek v Milanu, nato pa prihod na Jesenice. Kako so vas kot Ljubljančana sprejeli tukaj, kako so vaši bližnji in prijatelji sprejeli vašo selitev k večnemu tekmecu Olimpije?

V bistvu zelo pozitivno. Nisem človek, ki bi rekel, da zato ker sem Ljubljančan, v življenju ne bom igral za Jesenice. Greš tja, kjer se počutiš dobro. Takrat smo se dogovorili, da pridem v Podmežaklo in moram poudariti, da je bila to odlična odločitev, da sem prišel sem.

Pa spet tujina, na Madžarsko in v Romunijo ter nato vrnitev v domovino. Kje je raven slovenskega hokeja v primerjavi s temi državi, kjer ste igrali?

Čisto odvisno. Slovenci morda preveč gledamo na to, da če je nekaj tujega, da je boljše. Ni povsod tako. Lahko rečem, da je naš hokej, tudi z reprezentančnega vidika, zelo uspešen. Mislim, da se v Sloveniji dela dobro in v pravo smer, lahko upamo, da se bo z leti to le še stopnjevalo.

Eric Pance v dresu Olimpije. Foto: Guliverimage

Vaš brat Žiga je kapetan pri Olimpiji. Na zadnjem derbiju sta bila na nasprotnih straneh. Kakšen odnos imata?

Povsem normalen. Odnos se zato ni nič spremenil. Res je sicer, da v letošnji sezoni prvič igrava en proti drugemu, kar je zanimiva izkušnja za dve uri, ko traja tekma. Takrat pozabiš na bratsko vez, po tekmi pa spet normalno, kot je bilo prej.

Je on vaš vzornik ali imate koga drugega?

Imam drugega (smeh). Ko sem bil mlajši, mi je bil zelo všeč Sidney Crosby, tudi Pavel Dacjuk in Anže Kopitar sta v mojem ožjem izboru.

Na kratko sva govorila o Olimpiji. Če bi prišla ponudba iz Ljubljane, bi spet oblekli zeleni dres?

Bili smo v pogovorih pred prejšnjo sezono, ampak sem se odločil, da bom poiskal drug klub.

Pa če pride ponudba ob koncu te sezone, ko Olimpija nastopa v ligi ICE?

(kratek premor) Ne bom nič komentiral.

Jeseniške hokejiste od petka dalje čaka nastop v drugem krogu kontinentalnega pokala. Vse tekme skupine D bo gostil francoski Amiens. Jesenice se bodo pomerile z alpskim znancem Asiagom (v petek ob 16. uri), domačinom Amiensom (v soboto ob 20. uri) ter romunsko Corono Brasov (v nedeljo ob 14. uri). V tretji krog tekmovanja pelje zgolj prvo mesto na turnirju.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje