Vloge pred zadnjim derbijem jasne, a se lahko zgodi vse

Čas je za prvi večni derbi v letošnji sezoni. Foto: Uroš Skaza

Pred hokejisti Jesenic in Olimpije je prvi vrhunec letošnje sezone. Jutri ob 19. uri bo namreč v dvorani Podmežakla na sporedu prvi večni derbi, ki bo odločal o zmagovalcu Pokala Slovenije. V tekmo v vlogi favorita vstopajo zmaji, a železarji ob bučni podpori s tribun želijo presenečenje.

Po spremembi tekmovalnega dela državnega prvenstva, v katerem se bosta najboljša slovenska hokejska kolektiva konkurenci pridružila šele v končnici, bo jutri odigran edini derbi v letošnji sezoni v tem koledarskem letu.

Jesenice, ki bodo gostitelj finala pokala, so v četrtfinalu brez boja preskočile Triglav, nato pa prejšnji teden v polfinalu ugnali še Celje (4:0). Podobno pot je prehodila tudi Olimpija: najprej je odpadla tekma proti Mariboru, nato so zeleno-beli na zadnji stopnički pred finalom ugnali še ljubljanske sosede, Slavijo (7:0).

Olimpija četrtič ali Jesenice tretjič?

Jutri bo v sedmi izvedbi slovenskega pokala znan še šesti zmagovalec. V letih 2016 ter 2019 in 2021 je lovoriko osvojila Olimpija, leta 2017 in 2020 so bili najboljši Jeseničani. V sezoni 2017/18 finalna tekma med večnima rivaloma ni bila odigrana.

Ljubljančani se torej na gostovanje k večnim tekmecem odpravljajo v želji po četrti osvojitvi pokalnega naslova. Ker zmaji že drugo leto zapored igrajo v močnejšem tekmovanju (ligi ICE), hokejistom iz Tivolija znova pripada vloga favorita. To pod Rožnikom sprejemajo, a opozarjajo, da to lahko pomeni dvorezen meč.

Lanski naslov brani Olimpija. Foto: Aleš Fevžer

Nuja po lovoriki

“Vsi se zavedamo, kako pomemben je ta pokal in kakšno vlogo imamo v tej tekmi kot favoriti. To je eden od ciljev, ki smo si jih zastavili v začetku sezone. To prvo lovoriko praktično moramo osvojiti,” pravi napadalec Olimpije Nik Simšič in dodaja: “Ne bomo se obremenjevali s tem, kaj se lahko zgodi na eni tekmi. Osredotočeni bomo na našo igro. Lahko odločamo zgolj o tem, kakšne poteze bomo mi sprejemali in ne kakšne bo sprejemal tekmec. So zelo kakovosten nasprotnik, eden najboljših v njihovi ligi. Proti nekaterim tekmecem iz lige ICE so bili na pripravljalnih tekmah zelo izenačeni. Zato bomo šli v tekmo stoodstotno resno.”

Foto: Aleš Fevžer

Vsi zgolj čakajo na ljubljanski spodrsljaj

Z besedami enega od varovancev se strinja tudi trener Olimpije Mitja Šivic. Čeprav imajo zmaji v začetku te sezone v vseh tekmovanjih – pokalu, ligi ICE in ligi prvakov – negativno bilanco zmag in porazov (2:6), je cilj zmajev na Gorenjskem jasen:

“Srečali se bomo z ekipo, ki nima veliko za izgubiti, pač pa lahko veliko pridobi. Zagotovo bodo v domači dvorani lačni uspeha. Vemo, kaj dvorana Podmežakla prinese domačim hokejistom in kako znajo poleteti. Takšne tekme so težke, le 60 minut odloča o pokalnem zmagovalcu. Ni zelo enostavno zmagati. Vse je odprto. Vsi se strinjate, da smo favoriti. Obenem pa se zavedamo, da vsi, vključno z vami mediji, samo čakate, da nam spodleti. Borimo se z vsem tem, a moramo iti v tekmo tako, da nimamo potem nobenih obžalovanj. In igrati tako, kot je treba,” pravi Šivic.

Foto: Aleš Fevžer

O prednosti domačega igrišča za večnega tekmeca pa dodaja: “Ne pogovarjamo se o tem, ali igramo doma ali v gosteh. Pač pa o tem, kako moramo igrati in na kaj moramo biti pozorni.”

Ključ do uspeha: obramba

Bolj zmagovalno razpoloženi so v začetku te sezone Jeseničani. Železarji so, kljub poletni želji selitve v ligo ICE, ostali v alpski ligi. Po štirih odigranih tekmah imajo tri zmage in so pri vrhu lestvice. Zdaj jih čaka obračun, ki je za jeseniške igralce in navijače nekaj posebnega.

“Pričakujem zelo težko tekmo. Vemo, da Olimpija igra višjo ligo in je zelo močna pri drsanju. Vsi so zelo dobri drsalci in verjetno bo zelo hitra tekma, na kateri moramo biti stoodstotni, če želimo osvojiti pokal. Ne smemo biti neumni in preveč izpadati iz igre. V obrambi se moramo postaviti čvrsto in trdo, in tudi Olimpija je premagljiva. Imamo več možnosti, da zmagamo v eni tekmi kot v seriji. Igramo pred domačo publiko, kar govori v našo prid,” pravi Erik Svetina.

Foto: Uroš Skaza

“Dober občutek je, ko zmaguješ. Imaš veliko samozavesti. A se s tako močno ekipo, kot je Olimpija, v alpski ligi še nismo srečali. Osvojen pokal je vedno dober občutek in dobra popotnica za naprej v sezono. Sploh če zmagaš na večnem derbiju proti Olimpiji,” še dodaja s štirimi podajami četrti najučinkovitejši igralec Jesenic v AHL.

Ustaviti nalet rivalov

Da bi podpora občinstva lahko pomenila jeziček na tehtnici, se strinja tudi trener Jesenic Gaber Glavič, ki pričakuje polno dvorano: “In z naše strani enako igro, kot jo igramo že od začetka sezone. Kaj to pomeni v tekmi z Olimpijo, ne ve nihče. Mene najbolj zanima moja ekipa. Da gradimo iz tekme v tekmo, da delamo na podrobnostih. Zaenkrat nam to prinaša uspehe. Na obeh straneh bodo emocije, to pa lahko prinaša napake. Lahko pa tudi presežek na ledu. In na eni tekmi se lahko zgodi vse. Nasprotnik prihaja iz druge lige in je favorit. Mi gremo v tekmo s svojimi cilji in z načrtom, ki pa ga javno ne bom razkril. Cilj je čim boljši rezultat.”

Foto: Denis Sadiković

Bistvene so reakcije med tekmo

Strateg rdeče čete je prepričan, da so njegovi varovanci lahko konkurenčni v boju za končno slavje: “Odigrali smo nekaj tekem na takšnem nivoju v pripravljalnem obdobju. Normalno je, da bomo v uvodu potrebovali nekaj minut, da ujamemo ta ritem. Eno od glavnih orožij Olimpije je hitrost, ki jo uveljavljajo tudi proti tekmecem v ligi ICE. Torej glavni cilj je najti recept za njihov pritisk. Če nam to uspe, bo že veliko narejeno. Nismo se še srečali, težko je karkoli detajlno napovedovati.”

Čeprav vlogo favorita torej prepušča rivalom iz Ljubljane, pa poudarja: “Glede na to, kje je Olimpija v zadnjih dveh letih, so verjetno pod neko težo rezultata. A kot vedno povem: Jesenice so Jesenice in že to samo po sebi prinaša nek pritisk. S tem se ne ukvarjam. Ena tekma, na kateri se lahko zgodi vse. Bistveno je, da bomo med tekmo reagirali v pravo smer glede na dogajanje.”

Lani je naslov pokalnega prvaka pripadel Olimpiji, ki je v finalu na Bledu Jesenice premagala s 3:1. Zmaji so bili boljši tudi v državnem prvenstvu, kjer so železarje izločili v polfinalu s skupnim izidom 8:0 (3:0 in 5:0), nato pa 17. zvezdico v samostojni Sloveniji potrdili proti Triglavu. Na petih derbijih lanske sezone so Ljubljančani sicer slavili na štirih, edino jeseniško slavje smo videli novembra v Podmežakli (3:0).

Prvi plošček bo v Zgornjesavski dolini padel ob 19. uri, v primeru izenačenega rezultata po 60 minutah pa bo o zmagovalcu odločal podaljšek. To bo ena redkih priložnosti za ogled derbija v letošnji sezoni, saj se bosta tekmeca naslednjič lahko pomerila šele v finalu državnega prvenstva, ki pa bo na sporedu spomladi. Tudi zato gre jutri pričakovati polne tribune Podmežakle.

Hokejski pokal Slovenije, finale

Sreda, 28. september:

19.00 Jesenice – Olimpija