Z zmago v slogu prvenstva Kanada utrdila primat

Kanadčani so še 27. v zgodovini postali svetovni prvaki. Foto: Guliverimage

Kanada je z zmago proti Finski osvojila še tretjo zlato kolajno v zadnjih šestih letih na svetovnih prvenstvih v hokeju na ledu. Kanadčani so postali sploh prva reprezentanca v zgodovini tekmovanj pod okriljem Mednarodne hokejske zveze, ki bo osvojila naslov po porazih na prvih treh tekmah.

Kdo bi si po uvodnih porazih proti Latviji, ZDA in Nemčiji mislil, da lahko Kanada na svetovnem prvenstvu elitne divizije osvoji zlato odličje? Verjetno niti največji optimisti. A zgodilo se je točno to, javorjevi listi so v včerajšnji finalni tekmi premagali Finsko s 3:2 po podaljšku in se belo-modrim maščevali za finalni poraz pred dvema letoma v Bratislavi in osvojil še 27. svetovno lovoriko, s čimer so se na vrhu izenačili s skupnim izkupičkom Rusije in Sovjetske zveze.

Veliki junak kanadske zmage je postal Nick Paul, ki je v sedmi minuti podaljška izkoristil šolski protinapad in podajo Connorja Browna – s tremi podajami v finalu in 16 točkami na prvenstvu najboljšega strelca tekmovanja. Severnoameričani so se v finalu dvakrat vrnili po zaostanku, nato pa zmagali.

Zgodba, ki spominja na njihove nastope na celotnem šampionatu v Latviji, saj so postali prva ekipa v zgodovini prvenstev, ki bi na koncu osvojila naslov prvaka kljub uvodnim trem porazom (skupno kar štiri).

Nikoli niso obupali

Poleg Paula ima največ zaslug za uspeh Severnoameričanov trener Gerard Gallant“Res sem ponosen na te fante. Nikoli ne odnehajo. Imeli smo zelo slab začetek prvenstva, a so se borili in danes smo prvaki. Odigrali smo veliko tekem, ki smo jih dobili le za gol … enostavno neverjetno,” se je smejalo 57-letniku.

Zadovoljen je bil tudi kapetan Kanade Adam Henrique, eden od le dveh hokejistov, ki sta na prejšnjem prvenstvu (leta 2019 na Slovaškem, lani je zaradi koronavirusa odpadel) v finalu izgubila prav proti Fincem: “Težko je verjeti. Izjemno je bili voditi to skupino fantov vse do zlate medalje. Vem, da nas je veliko ljudi odpisalo po uvodu prvenstva, a smo verjeli v naše sposobnosti in na koncu se je izplačalo. Noro, kakšen zaključek.” 

Napadalec Anaheima Max Comtois ni pozabil nameniti nekaj besed kritikom. “Spomnim se komentarjev, ko je Kanadska hokejska zveza objavila seznam igralcev za prvenstvo. Ljudje nam niso pripisovali možnosti, bili so nezadovoljni z odločitvami. A dokazali so, da so se motili. Igrali smo zelo dober hokej, sploh v ključnih trenutkih. Na koncu imamo okoli vrato zlato kolajno.” 

Kljub razočaranju veliko dobrih stvari

Pri Fincih je bilo v postavi osem igralcev, ki so pred dvema letoma v slovaški prestolnici slavili naslov prvaka. Tokrat so led zapuščali sklonjenih glav. Eden takšnih je kapetan Marko Anttila.

“Bila je zelo tesna tekma, na kateri odloča le en zadetek. Takšnih je bilo na tem turnirju veliko. Žal smo izgubili napačno, ravno finalno tekmo. Poraz jasno boli, a sem zelo ponosen na ekipo. Na splošno smo odigrali zelo dobro prvenstvo in bili zelo blizu naslova. A to je hokej,” je dejal izkušeni 36-letni hokejist Jokerita v ligi KHL.

Z besedami prvega hokejista finske reprezentance se je strinjal tudi njegov trener. “Niti ene tekme nismo izgubili po rednem delu, tako da lahko rečemo, da je za nami res dober turnir. Fantje so se tudi v finalu srčno borili, a na koncu žal ni bilo dovolj. A vseeno jih ne morem prehvaliti, zelo sem ponosen nanje,” je dejal finski strateg Jukka Jalonen.

Iste ekipe tudi prihodnje leto na Finskem

Latvijsko prestolnico so po turnirju zadovoljni zapustili tudi Američani, ki so v tekmi za tretje mesto premagali Nemčijo kar s 6:1 in osvojili bronasto kolajno. Veliko razočaranje pa zagotovo vlada v Rusiji, saj so hokejisti zbornaje po skupinskem delu tekmovanja veljali za prve favorite, a jih je Kanada nato poslala domov že na prvi stopnički izločilnih bojev.

Zadovoljni pa so zagotovo Belorusi, Britanci in Italijani, ki so bili najslabši na tem prvenstvu (naši zahodni sosedi celo brez ene same osvojene točke), a bodo prihodnje leto še naprej igrali med elito, saj letos tekmovanja nižjih divizij ni bilo. Najboljših 16 reprezentanc na svetu bo prihodnje leto igralo prvenstvo na Finskem, po zadnjih rezultatih in točkovanju pa so že znane skupine za tamkajšnje tekmovanje. V skupini A v Helskinih bodo igrale Kanada, Rusija, Nemčija, Švica, Slovaška, Danska, Kazahstan in Italija; v skupini B v Tamperah pa Finska, ZDA, Češka, Švedska, Latvija, Norveška, Belorusija in Velika Britanija.

Komentari

Vaš komentar