Zveza uslišala klube. Kopitar: glavni razlog so finance

Hokej 8. Nov 202212:44 0 komentarjev
Če ne bo presenečenj, bo finale DP med Olimpijo in Jesenicami že januarja. Foto: Aleš Fevžer

Medtem ko se slovenska hokejska izbrana vrsta trenutno na Bledu pripravlja na prijateljski turnir na Madžarskem (10.-13. november), smo se mi zazrli v nadaljevanje reprezentančne sezone. Pri Hokejski zvezi Slovenije (HZS) so finale klubskega državnega prvenstva iz marca/aprila premaknili na januar, glavna moža reprezentance pa smo vprašali, kaj menita o tem.

Risi so se včeraj zbrali na Bledu in začeli prvi reprezentančni izziv sezone. V gorenjskem biseru bodo opravili štiri treninge, nato pa od petka naprej sodelovali na mednarodnem prijateljskem turnirju, kjer se bodo udarili z Italijo, Ukrajino in eno od trojice Francija/Madžarska/Japonska (odvisno od rezultatov).

Naslednji ponedeljek se bo nadaljevala klubska sezona, reprezentanca pa se bo ponovno srečala februarja, ko bo igrala na turnirju v Italiji, kjer bodo poleg domačinov še Madžari in Južni Korejci. Sledi zaključek klubske sezone, nato pa zbor pred vrhuncem tekmovalnega leta – priprave in nastop na prvenstvu elitne divizije, ki ga Slovenija 13. maja v Rigi odpira s tekmo proti Švici.

Selektor vidi le eno razlago

Glede na razpored je še nekoliko bolj presenetljiva odločitev HZS iz minulega tedna, ko so sporočili, da bo finale klubskega državnega prvenstva na sporedu že januarja 2023, namesto tradicionalnega termina konec marca/v začetku aprila. Tega so si želeli predvsem pri Olimpiji in Jesenicah, trener Ljubljančanov Mitja Šivic nam je nazadnje dejal, da je “tako bolje”.

Razpored finala DP

torek, 10. januar 2023:

18.30 zmagovalec 1 – zmagovalec 2 (prva tekma)

petek, 13. januar 2023:

18.00 zmagovalec 2 – zmagovalec 1 (druga tekma)

nedelja, 15. januar 2023:

18.00 zmagovalec 1 – zmagovalec 2*

(morebitna tretja tekma)

DP se bo, če ne bo prestavitev, zaključil že sredi januarja, v primeru, da se Olimpija ne uvrsti v končnico lige ICE (trenutno je na 11. mestu, ki play-offa ne zagotavlja), pa bodo številni reprezentanti na priprave selektorja v aprilu prišli brez resne tekme že od 26. februarja, ko se konča redni del lige ICE.

“Ne vem, če jo to vprašanje zame, a bom odgovoril. Mislim, da pri tem ni drugega problema kot finance. Tako Jesenice kot Olimpija po koncu sezon v mednarodnih ligah ne želijo mesec ali dva plačevati igralcev in čakati na pet finalnih tekem državnega prvenstva. Morda se motim, a to je po mojem mnenju edini razlog, zakaj so to spremenili. Nisem pa bil na nobenem sestanku, morda Dejan ve kaj več,” je na vprašanje Sportkluba kratko dejal selektor Matjaž Kopitar, nato pa besedo predal generalnemu sekretarju HZS Dejanu Kontrecu.

Foto: Uroš Skaza

Morda se rešitev izkaže za boljšo

“Na Hokejski zvezi in tudi sam osebno smo zagovorniki, da bi se finale državnega prvenstva odigral na koncu sezone, po koncu ligaških tekmovanj. Vsa ta leta smo imeli velike težave izpeljat, a nam je na različne načine – z dvema tekmama, z več tekmami – vedno uspelo. Za Hokejsko zvezo je državno prvenstvo tudi pomembno tekmovanje, vse pomembne stvari naj bi se dokončale konec sezone.”

Kot je omenil glavni operativec na krovni zvezi, so se o tem pogovarjali že v preteklih letih, letos pa so želje klubov prvič uslišali: “Večkrat je bil problem reprezentanca, pa so šli igralci direktno iz klubskega finala naslednji dan na svetovno prvenstvo. Situacija, da nekateri igralci zelo hitro končajo klubsko sezono, nato pa dolgo čakajo na reprezentančni zbor, me je vedno skrbela. Toda letos je bilo veliko dogovarjanja in pri zvezi smo popustili. Morda pa do zdaj nismo zagovarjali prave stvari. Bomo poskusili.”

Foto: Uroš Skaza

“Morda se izkaže, da je januar boljši, da je boljši termin. Meni osebno ni, klubom pa je to vedno predstavljalo dodatne težave. Vedno je moral en čakati drugega, saj igrajo v različnih ligah in je težko napovedati, kam se bo kdo uvrstil. Videli bomo, kako se bo razpletlo. Upam pa, da se črn scenarij ne uresniči in naši klubi čim dlje ostanejo v igri, enako tudi igralci v tujih ligah. Ter bo imel selektor tako dobre priprave pred SP, verjamem da imamo dobre pripravljalne tekme. Da bo vse skupaj reprezentanci omogočalo dober rezultat na prvenstvu,” še pravi Kontrec.

Iskanje kompromisov

Zanimivo je, da so pri HZS za termine finalnih tekem izbrali 10., 13. in 15. januar (zadnji termin za morebitno tretjo tekmo), čeprav se lahko zgodi, da bodo Jeseničani takrat nastopali v zaključnem turnirju kontinentalnega pokala. Železarji se bodo od 18. do 20. novembra mudili v Cardiffu, kjer bodo v 3. krogu tega tekmovanja igrali z domačini, latvijskim Zemgalem in francoskih Angersom. Če vrsta Gabra Glaviča osvoji vsaj drugo mesto, jih zaključek drugega kakovostnega evropskega tekmovanja čaka od 13. do 15. januarja. V tem primeru bo treba DP spet prestavljati.

Foto: HDD Sij Acroni Jesenice

“Trenutno bi rekel, da nimamo rezervnega načrta. Kljub težavam z državnim prvenstvom, ki smo jih imeli v minulih letih, mi je bil termin v aprilu osebno boljši. Če se zgodi prekrivanje, bomo iskali nov termin. A do konca sezone je še dovolj časa. Morda se lahko zgodi situacija, da bomo vseeno finale DP morali igrati po koncu mednarodne sezone. Upam, da bosta naša kluba čim dlje v pogonu in v konkurenci v svojih ligah. Pri nas se res igra veliko različnih tekmovanj, ki imajo različne urnike, različno kakovost. Tudi za tehničnega direktorja je res težko najti prave termine in sestaviti urnik državno prvenstvo, da bi bilo idealno. Skušali bomo priti do kompromisa, pri čemer pa vedno upoštevamo klubske želje v dogovoru z njimi,” se je na omenjeno možnost odzval Kontrec.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!