Anglija 1966

Nogomet 9. Nov 202212:07 > 10. Nov 2022 14:51 0 komentarjev
FOTO: Guliverimages.

Prvak: Anglija.
Gostitelj: Anglija.
Datum: 11. – 30. junij 1966

Število ekip: 16.
Odigrane tekme: 32.
Doseženi zadetki: 89.
Povprečno število gledalcev: 48.848.

Leta 1966 se je svetovno prvenstvo preselilo v zibelko nogometa, ki ga je pred tem ignorirala in na njem prvič nastopila šele leta 1950. Anglija je mundial gostila v sedmih mestih in na osmih stadionih. Dveh v Londonu, po enem pa v Manchestru, Birminghamu, Liverpoolu, Sunderlandu, Middlesbroughu in Sheffieldu. To je bilo tudi prvo prvenstvo, ki je imelo svojo maskoto. Čast je dobil plišasti levček Willie.

Na prvenstvu je nastopilo 16 reprezentanc. Deset jih je prihajalo iz Evrope, štiri iz Južne Amerike, po ena pa iz Srednje Amerike in Azije. Tekmovalni format je ostal isti, kot je bil na prejšnjih prvenstvih: štiri skupine po štiri, prvouvrščeni sta napredovali v izločilne dele.

Kako je Anglija osvojila naslov?

Angleži so domače prvenstvo odprli z remijem brez zadetkov proti Urugvaju, potem pa si pot v četrtfinale utrli z zmagama z 2:0 nad Mehiko in 2:0 nad Francijo. Tri od štirih golov za Anglijo je dosegel napadalec Liverpoola Rogert Hunt. Z golom Geoffreyja Hursta je v četrtfinalu z 1:0 padla Argentina, medtem ko so v polfinalu z dvema goloma Bobbyja Charltona Angleži premagali Portugalce.

V finalu je bila Anglija pred 96 tisoč gledalci na londonskem Wembleyju po podaljških s 4:2 boljša od Zahodne Nemčije in prišla do prvega, do zdaj pa tudi edinega naslova svetovne prvakinje. Junak največje zmage v zgodovini angleškega nogometa je bil Hurst, ki je postal prvi in do zdaj tudi edini strelec “hat-tricka” v finalih svetovnih prvenstev.

Finale:
Anglija – Zahodna Nemčija 4:2 *po podaljških
Strelci: 0:1 Haller 12., 1:1 Hurst 18., 2:1 Peters 78., 2:2 Weber 89., 3:2 Hurst 101., 4:2 Hurst 120.

Kdo je bil najboljši igralec?

Eusebio, ki ga je nogometni svet pred tem spoznal v majici Benfice, s katero je bil leta 1962 tudi evropski prvak, je bil nesporno prvo ime turnirja v Angliji. Zabil je devet golov in bil z naskokom najboljši strelec prvenstva, na treh tekmah izločilnih delov je dal kar šest golov in Portugalce prvič popeljal do medalje. S soigralci je osvojil bron, pri zmagi v tekmi za tretje mesto nad Sovjetsko zvezo z 2:1 je zadel enkrat.

Najboljši strelci:
9 – Eusebio (Portugalska), 6 – Helmut Haller (Zahodna Nemčija), 4 – Franz Beckenbauer (Zahodna Nemčija), Valerij Porkujan (Sovjetska zveza), Ferenc Bene (Madžarska), Geoff Hurst (Anglija) …

Kaj je bila zgodba prvenstva?

Gol Anglije v finalu proti Nemčiji za vodstvo s 3:2, ki je tudi eden najbolj spornih zadetkov v zgodovini svetovnih prvenstvu. V času, ko v nogometu seveda še ni bilo tehnologije, kot jo poznamo danes, se je žoga ob strelu Geoffa Hursta od prečke odbila na golovo črto in nazaj na igrišče, stranski sodnik Tofik Bahramov iz Azerbajdžana pa ga je priznal. Poznejše podrobne analize, opravljene leta za tem, so razkrile, da ga ne bi smel.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!