Italija 1934

Nogomet 9. Nov 202212:01 > 10. Nov 2022 13:43 0 komentarjev
FOTO: Guliverimages.

Prvak: Italija.
Gostitelj: Italija.
Datum: 27. maj – 10. junij 1934.

Število ekip: 16.
Odigrane tekme: 17.
Doseženi zadetki: 70.
Povprečen obisk tekem: 23.200.

Prvo prvenstvo, na katerega se je bilo treba kvalificirati, je potekalo v osmih italijanskih mestih, Milanu, Bologni, Rimu, Firencah, Neaplju, Genovi, Torinu in Trstu. Branilca naslova Urugvaja ni bilo zraven, saj je nastop bojkotiral, ker so vabilo na prvenstvo, ki ga je gostil štiri leta pred tem, sprejele le štiri evropske reprezentance.

Na prvenstvu je sodelovalo 16 reprezentanc, kar 12 jih je prihajalo iz Evrope, le dve iz Južne Amerike, po ena pa iz Afrike in Severne Amerike. Že od začetka so se pomerile na izpadanje. To je bilo tudi svetovno prvenstvo, odigrano najbližje slovenski meji. Eno tekmo je gostil stadion Littorio v Trstu, ki je sprejel vsega osem tisoč gledalcev in je najmanjši stadion, ki je gostil katerokoli tekmo v zgodovini mundialov.

Kako je Italija osvojila naslov?

V prvem nastopu je zlahka odpravila ZDA in jih premagala s 7:1, medtem ko je imela na drugi stopnički veliko več dela. Proti Španiji je na prvi tekmi četrtfinala, v katerega so se, zanimivo, uvrstile le evropske reprezentance, remizirala z 1:1, zato je sledila ponovitvena tekma, ki so jo Italijani dobili z 1:0.

Z istim rezultatom so v polfinalu odpravili še Avstrijce, medtem ko so bili v velikem finalu, ki je bil pred 55 tisoč gledalci odigran v Rimu, z 2:1 boljši od Češkoslovaške. Italijani so se pred tem v finalu znašli v zaostanku in se pred porazom rešili v zaključku rednega dela tekme, končal se je z izidom 1:1. Gol odločitve je v 95. minuti dosegel takratni golgeter Bologne Angelo Schiavio.

Finale:

Italija – Češkoslovaška 2:1 *po podaljških
Strelci: 0:1 Puč 71., 1:1 Orsi 81., 2:1 Schiavio 95.

Kdo je bil najboljši igralec?

Najbolj je navdušil legendarni napadalec praške Slavie Oldrich Nejedly, ki je bil s petimi goli najboljši strelec prvenstva. Najprej je zabil odločili gol za zmago nad Romunijo v osmini finala, odločilni gol za zmago s 3:2 je dosegel tudi v četrtfinalu proti Švici, medtem ko se je pri zmagi nad Zahodno Nemčijo v polfinalu s 3:1 izkazal s “hat-trickom”. Edina tekma, na kateri se ni uspel vpisati med strelce, je bila finalna.

Najboljši strelci:

5 – Oldrich Nejedly (Češkoslovaška), 4 – Edmund Conen (Egipt) in Angelo Schiavio (Italija), 3 – Raimundo Orsi (Italija) in Leopold Kielholz (Švica) …

Kaj je bila zgodba prvenstva?

Prvenstvo je zaznamovala propaganda fašizma, ki ga je leta 1925 v Italiji uvedel Benito Mussolini. Prvenstvo je kot orodje za uveljavljanje svoje diktature videl tudi nemški diktator Adolf Hitler, ki je srčno upal, da se bo njegova reprezentanca v finalu pomerila proti državi svojega ideološkega somišljenika. Po porazu Nemcev v četrtfinalu proti Češkoslovaški je bil zelo jezen. Mussolini, ki naj bi na številne načine pritiskal na vse akterje, je bil z razpletom prvenstva precej bolj zadovoljen.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!