Švica 1954

Nogomet 9. Nov 202212:04 > 10. Nov 2022 14:01 0 komentarjev
FOTO: Profimedia.

Prvak: Zahodna Nemčija.
Gostitelj: Švica.
Datum: 16. junij – 4. julij 1954.

Število ekip: 16.
Odigrane tekme: 26
Doseženi zadetki: 140.
Povprečno število gledalcev: 29.562.

Šest mest v Švici – Bern, Basel, Lozana, Ženeva, Lugano in Zürich – je gostilo peto svetovno prvenstvo, na katerem so padli številni strelski rekordi. Na 26 tekmah je padlo kar 140 golov. To znese 5,4 zadetka na tekmo, kar je najvišje povprečje v zgodovini prvenstev.

Na prvenstvu je nastopilo 12 držav iz Evrope, le dve iz Južne Amerike, po ena pa iz Azije in Srednje Amerike. Tekmovanje se je začelo s skupinskim delom, 16 reprezentanc je bilo razvrščenih v štiri skupine, zmagovalke pa so napredovale v četrtfinale.

Kako je Zahodna Nemčija osvojila naslov?

S prebojem v nadaljnje tekmovanje je imela nekaj težav. Najprej je s 4:1 premagala Turčijo, potem pa s 3:8 izgubila proti Madžarski in morala za napredovanje odigrati še dodatno tekmo s Turki. Spet jo je dobila, premagala jo je s 7:2 in napredovala. V četrtfinalu so bili Zahodni Nemci boljši od Jugoslavije z 2:0, v polfinalu so kar s 6:2 odpravili Avstrijo, v velikem finalu pa s 3:2 presenetili Madžare in prvič v zgodovini postali svetovni nogometni prvaki.

Finale:
Zahodna Nemčija – Madžarska 3:2
Strelci: 0:1 Puškaš 6., 0:2 Czibor 8., 1:2 Morlock 10., 2:2 Rahn 18., 3:2 Rahn 84.

Kdo je bil najboljši igralec?

Brez dvoma legendarni madžarski napadalec Sandor Kocsis, golgeter Honveda, ki je v zgolj petih nastopih zabil kar enajst golov. V skupinskem delu, pri zmagi nad Zahodno Nemčijo z 8:3 in nad Južno Korejo z 9:0, je prispeval dva “hat-tricka”.

Dvakrat se je med strelce vpisal pri zmagi s 4:2 proti Braziliji v četrtfinalu in dvakrat zadel tudi pri zmagi nad Urugvajem v polfinalu, tudi takrat je Madžarska zmagala s 4:2. Za kako učinkovitega napadalca je šlo, zgovorno govori pogled na njegovo reprezentančno statistiko. Za Madžarsko je v 68 nastopih dosegel 75 golov.

Najboljši strelci:
11 – Sandor Kocsis (Madžarska), 6 – Erich Probst (Avstrija), Josef Hügi (Švica), Max Morlock (Zahodna Nemčija) …

Kaj je bila zgodba prvenstva?

Finale na stadionu Wankdorf v Bernu, kjer je 62.500 gledalcev videlo enega od največjih presenečenj v zgodovini nogometa. Madžarska, ki je pred tem nanizala 32 tekem brez poraza in v tem času zbrala 28 zmag, vmes je s 6:1 ponižala Anglijo na Wembleyju in nenazadnje v predtekmovanju za pet golov premagala tudi Nemce, je bila velik favorit.

Ko so Madžari že po osmih minutah vodili z 2:0, se je zdelo, da je finale že odločen, toda Nemci so pozneje prišli do velikega preobrata, že po desetih minutah izenačili izid in v 84. minuti z drugim golom Helmuta Rahna, ki je zadel dvakrat, prišli do presenetljive zmage.

Čudež v Bernu je ime, pod katerim danes poznamo to nepozabno tekmo, po kateri je glavni zvezdnik Madžarske Ferenc Puškaš Nemce obtožil zlorabe dopinga, zgodovinarji pa pravijo, da je imela zelo pozitiven vpliv na postavljanje povojne Nemčije na noge.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!