Roglič v zaključku odščipnil še dodatne sekunde

Kolesarstvo 4. Sep 202216:30 > 18:25 0 komentarjev
Foto: Guliverimage

Thymen Arensman je zmagovalec prestižne kraljevske etape na letošnji Vuelti. Primož Roglič je v zaključku znova napadel vodilnega Remca Evenepoela in svoj zaostanek pred zadnjim tednom še nekoliko zmanjšal. V zadnjem tednu mora tako slovenski kolesar nadoknaditi minuto in 34 sekund, če želi osvojiti Dirko po Španiji.

Remco Evenepoel (QuickStep-AlphaVinyl) je na kraljevski etapi s ciljem na vrhu Sierre Nevade močno trpel, toda na koncu ubranil vodstvo na Dirki po Španiji. V cilj je sicer prišel za Primožem Rogličem in ostalimi favoriti, vendar izgube so bile premajhne, da bi že po današnji etapi predal rdečo majico.

Thymen Arensman (Team DSM) je z zmago opozoril na svoj talent. Z napadom je ujel in prehitel Marca Solerja (UAE Team Emirates), nato pa se je v samostojni vožnji odpeljal zmagi naproti.

Mas je deset kilometrov pred ciljem napadel skupaj z Miguelom Angelom Lopezom (Astana Qazaqstan), nato pa je v zadnjem kilometru napadel še Roglič, vendar je Evenepoel izgubil le nekaj sekund.

Mas je za Arensmanom zaostal 1:23 minute, Roglič pa 1:44 minute. Evenepoel je uro ustavil pri 1:59 in tako omejil svojo izgubo do Rogliča na le 15 sekund.

“Iskreno se nisem najbolje počutil, a na koncu sem prestal to zahtevno etapo. Proti vrhu vzpona sem se počutil bolje kot ob vznožju. Bilo je težko, gre za gromozanski vzpon. Na sestanku smo rekli, da želimo dobiti dirko, ampak za kaj takega enostavno nisem imel pravih nog. Vseeno mi je uspelo nekaj malega časa vzeti, bolje je namreč pridobiti 16 sekund kot jih izgubiti. Tega sem vesel in to bom odnesel v zadnji teden. Še prej pa se veselim prostega ponedeljka,” je po etapi dejal Roglič.

“Zagotovo je bilo današnje poglavje boljše kot včerajšnje. Prvič sem etapo zaključil na tako visoki nadmorski višini, zato menim, da sem se kar dobro odrezal. Jumbo-Visma je močno pritiskala, a tudi moja ekipa je dobro opravila delo. Čutil sem nekoliko trše noge, ki pa postajajo vse boljše. Roglič me je napadel dva kilometra pred koncem, kar je seveda njegova pravica, a v primerjavi s tekmeci nisem izgubil skoraj ničesar,” je v izjavi po dirki za organizatorje dejal Evenepoel.

“Res je težko verjeti, vse to moram še ponotranjiti. Kar ne morem dojeti, da sem dobil kraljevsko etapo na Vuelti, obenem še na tako visoki nadmorski višini. Vsi so govorili o tej etapi, a se pred in med njo, iskreno povedano, nisem najbolje počutil. Ko sem bil sam, sem lahko razmišljal le o tem, da pritiskam na pedala s 400 vati, na uho pa so mi ves čas kričali, naj dirkam do konca,” je po zmagi razložil Arensman.

Evenepoel še naprej vodi v skupni razvrstitvi, pred Rogličem ima 1:34 prednosti, Mas pa ima 2:01 zaostanka za Belgijcem.

V ponedeljek bo na Vuelti prost dan, v torek pa se bo španska pentlja nadaljevala z zanimivo 16. etapo od Sanlucar de Barramede do Tomaresa (189,4 km). Gre za pretežno ravninsko etapo, v zadnjih 14 km pa bodo morali kolesarji premagati dva krajša vzpona, tudi ciljni sprint pa bo potekal nekoliko navkreber.

Izidi 15. etape (Martos – Sierra Nevada, 152,6 km):

1. Thymen Arensman (Niz/Team DSM) 4:17:17

2. Enric Mas (Špa/Movistar) + 1:23

3. Miguel Angel Lopez (Kol/Astana) 1:25

4. Jay Vine (Avs/Alpecin-Deceuninck) 1:30

5. Primož Roglič (Slo/Jumbo-Visma) 1:44

6. Ben O’Connor (Avs/AG2R Citroen) isti čas

7. Juan Ayuso (Špa/UAE Team Emirates) 1:55

8. Jai Hindley (Avs/Bora-Hansgrohe) isti čas

9. Louis Meintjes (JA/Intermarche-Wanty-Gobert)

10. Remco Evenepoel (Bel/Quick-Step Alpha Vinyl) 1:59

19. Jan Polanc (Slo/UAE Emirates) 6:57

La Vuelta, 15. etapa:

1 kilometer do cilja: Napad Rogliča in Evenepoel ima težave.

3 kilometre do cilja: Roglič ostaja ob Evenepoelu.

10 kilometrov do cilja: Iz skupine okoli rdeče majice je napadel Kolumbijec Miguel Angel Lopez, ki je prav na tem vzponu že slavil. Napadel je tudi Enric Mas, Roglič pa ne deluje v najboljšem stanju.

15 kilometrov do cilja: Na čelo skupine okoli rdeče majice se je sedaj postavil vodilni Remco Evenepoel, Roglič ostaja v zavetrtju. V ospredju je še vedno Soler, ki ima dobri dve minuti prednosti pred skupino z rdečo majico.

20 kilometrov do cilja: Kolesarji začeli “grizti” v najhujši klanec na celotni tritedenski preizkušnji. Številni so začeli odpadati. Glavnini je pobegnil sodelavec Tadeja Pogačarja, Španec Marc Soler, ki si je ustvaril 25 sekund prednosti pred zasledovalci.

25 kilometrov do cilja: Vine in Craddock sta ujeta. Hindley, Meintjes, De La Cruz, Carapaz, Mäder, Reichenbach, Tiberi in Arensman prevzemajo pobudo. Kolesarji Jumbo Visme narkeujejo ritem glavnine in so zaostanek za vodilnimi stanjšali na tri minute in pol.

30 kilometrov do cilja: Craddocka je prvi dohitel Jay Vine (Alpecin–Deceuninck). Najbližji zasledovalci (Arensman, Hindley, Meintjes, De La Cruz, Carapaz, Mäder, Reichenbach, Masnada in Tiberi) so 50 sekund zadaj, glavnina z Rogličem pa skoraj 5 minut.

55 kilometrov do cilja: Glavni ni je pobegnil član ekipe Team BikeExchange – Jayco, Lawson Craddock. Američan si je pred vzponom na Alto del Purche prikolesaril minuto in pol prednosti pred najbližjimi zasledovalci. Roglič in Evenepoel zaostajata 4 minute in pol.

100 kilometrov do cilja: Glavnina neuspešno lovi skupino ubežnikov, ki imajo že dobrih pet minut prednosti.

115 kilometrov do cilja: Jay Vine je kot prvi prečkal vrh in ubranil pikčasto majico. Prednost ubežnikov je sicer še narasla in sedaj znaša 4 minute in pol.

125 kilometrov do cilja: Zasledovalci so ujeli ubežnike pred prvim vzponom dneva na Puerto de Castillo. Vodilna skupina kar 28 kolesarjev vozijo dve minuti pred glavnino.

132 kiometrov do cilja: V ospredju kolesarijo Nibali, Carthy in Dennis, 21 sekund za njimi jih skuša uloviti sedemerica. Zaostanek glavnine, kjer je tudi Primož Roglič, znaša še dodatnih 8 sekund.

143 km do cilja: Po le šestih kilometrih je pobeg uspel šesterici kolesarjev. Ubežniki so Italijan Vincenzo Nibali (Astana Qazaqstan), Britanec Hugh Carthy (EF Education-EasyPost), Norvežan Carl Fredrik Hagen (Israel Premier Tech), Čeh Vojtech Repa (Kern Pharma), Španec Luis Angel Mate (Euskaltel-Euskadi) in Avstralec Rohan Dennis (Jumbo-Visma).

153 kilometrov do cilja: 145 kolesarjev je 15. etapo začelo iz Martosa, v cilj naj bi prišli okoli 17.30

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!