ABC Toura: Slovenija vedno višje na skupni lestvici zmag

Foto: AP Photo/Christophe Ena

Etapna zmaga na Dirki po Franciji je eden izmed največjih uspehov, ki jih lahko kolesar v svoji karieri doseže. Kaj šele skupna zmaga in rumena majica na Touru, ki kolesarja postavi med nacionalne heroje svoje države. Katere nacije pa so na francoski pentlji zgodovinsko najuspešnejše?

Pričakovano je najuspešnejša država Toura Francija s 36 skupnimi zmagami na največji dirki na svetu, ki jo je osvojilo 23 različnih Francozov. A domačini še vedno doživljajo največjo kolesarsko krizo v svoji zgodovini: brez rumene majice na Elizejskih poljanah so že od leta 1985, ko je slavil Bernard Hinault: torej že 37 let.

Belgijci so Dirko po Franciji osvojili 18-krat, Španci 12-krat, Italijani pa 10-krat. Sledi Velika Britanija s šestimi zmagami, Luksemburg s petimi in ZDA s tremi (potem, ko so odvzeli vse rumene majice Lanca Armstronga). Že na osmem mestu pri dveh zmagah v skupni razvrstitvi Toura najdemo tudi Slovenijo, ki je izenačena še z Nizozemsko in Švico.

Francozi so tudi na vrhu lestvice po številu etapnih zmag na Dirki po Franciji. Do sedaj so jih zabeležili že 711, na letošnjem Touru do zdaj še niso okusili prvi prečkati ciljno črto. Sledijo Belgija s 484 zmagami, Italija (271), Nizozemska (181) in Španija (128). Nemčija jih je zbrala 90, Velika Britanija 75, Luksemburg 71, Švica pa 61. Slovenija je s 13 etapnimi zmagami na 16. mestu po uspešnosti.