ABC Toura: Spektakel, ki privabi milijone gledalcev

Kolesarstvo 6. Jul 202211:00 0 komentarjev
Foto: guliverimage

Dirka po Franciji velja za največjo kolesarsko dirko na svetu. 21 etap pred televizijske zaslone privabi ogromno število ljudi, prav tako pa gledalcev ne manjka ob trasi francoske pentlje.

Organizatorji Tour de Franca gledalce, tako pred televizijskimi zasloni kot tudi ob trasi, štejejo v milijonih. Izvedbo dirke leta 2018 si je po nekaterih podatkih skupno ogledalo neverjetnih 3,5 milijarde ljudi.

V Evropi je Dirka po Franciji leta 2021 preko malih ekranov privabila 150 milijonov gledalcev. Prenose dirke je skozi tri tedne preko televizijskega prenosa na programu Eurosport spremljalo v povprečju okoli 800 tisoč gledalcev na enkrat.

Dirka je seveda najbolj priljubljena v Franciji, ki prav tako beleži izjemne rezultate. Tour leta 2020, ko je Tadej Pogačar prvič osvojil rumeno majico v Parizu, je v Franciji na “sedežno” privabil kar 40 milijonov gledalcev.

Tudi ob trasi pa ljubiteljev kolesarstva ne manjka (kot smo lahko videli tudi na prvih treh etapah letošnjega Toura na Danskem). Okoli 12 milijonov gledalcev se vsako leto odpravi v Francijo, da si veliki Tour ogleda z lastnimi očmi.