Belgijski veteran je imel največ moči med ubežniki

Kolesarstvo 14. Maj. 202217:49 > 18:31
Delite:
Thomas De Gendt
Thomas De Gendt (Foto: Guliverimage)

Belgijski veteran Thomas De Gendt je zmagovalec osme, 153 kilometrov dolge etape kolesarske dirke po Italiji s startom in ciljem v Neaplju. Specialist za pobege je imel na koncu največ moči med ubežniki, v sprintu je premagal Italija Davideja Gabbura in Španca Jorgeja Arcasa.

Za petintridesetletnega kolesarja ekipe Lotto Soudal je to 17. zmaga v karieri, druga na Giru. Prvo je zabeležil pred desetimi leti.

“Zaradi takih trenutkov vztrajam v kolesarstvu. Že pred etapo sem menil, da bi mi lahko ustrezala za beg, ves čas je šlo gor in dol, v taki etapi je težko zapolniti vrzel. A ko se je po številnih napadih izoblikovala skupina, nisem verjel, da bi lahko zmagal. V skupini so bili Mathieu van der Pool, pa Diego Ulissi in še nekaj močnih kolesarjev, ki jih je težko premagati. Po napadu danes izredno agresivnega van der Poola sem tudi zaostal, a se pozneje priključil najboljšim. Res neverjetno,” je po etapi, ki je bila pisana na kožo specialistom za enodnevne preizkušnje, bila je razgibana, a brez daljših zahtevnejših vzponov, dejal zmagovalec, ki še pred 14 dnevi ni verjel, da bi bil lahko v igri za kakšno etapno zmago.

“Do same dirke sem bil v zelo slabi formi. A v tem tednu se je pripravljenost izboljšala, seveda pa ne smem pozabiti tudi na moštvene kolege. Danes so mi veliko pomagali, v zaključku pa smo imeli tudi številčno premoč,” kot je običajno se tudi zmagovalec tokrat ni pozabil zahvaliti ekipnim kolegom.

Novak izgubil pet mest

V skupnem seštevku še naprej vodi Španec Juan Lopez (Trek-Segafredo), ki je na današnji razgibani progi, a brez težjih vzponov, ubranil napad drugouvrščenega Nemca Lennarda Kämne in zadržal 38 sekund prednosti. V cilj je prišel v glavnini, ki je zaostala tri minute in 33 sekund. Pred njo je bilo 16 kolesarjev.

Domen Novak, pomočnik kapetanov ekipe Bahrain-Victoriousa, je po zelo dobrem dosežku v sedmi etapi, tokrat spet zaostal in v cilj prišel kot 106. (+8:42). V skupnem seštevku je izgubil pet mest in je zdaj na 66. mestu (+31:58).

Komentari

Vaš komentar