Novo rojstvo Bernala: To je najsrečnejši dan v mojem življenju

Kolesarstvo 28. Mar 202216:34 > 16:48
Egan Bernal
Foto: Lalo R. Villar/AP/Guliverimage

Egan Bernal odlično nadaljuje z okrevanjem po januarski nesreči. Danes je na družbenih omrežjih objavil fotografijo, kako kolesari v hribih v okolici Bogote. Kolumbijec pravi, da je to najsrečnejši dan v njegovem življenju.

Od trčenja z avtobusom, zaradi katerega se je Egan Bernal boril za svoje življenje, sta minila vsega dva meseca, vendar se je 25-letnik sedaj že odpravil na kolesarjenje v okolici Bogote.

Kolumbijec je na družbenih omrežjih proslavil mejnik okrevanja, kolesar Ineos Grenadiers pa se je na sliki podal na cesto po slikovitih hribih na kolumbijskem podeželju s svojimi sopotniki, med katerimi so brat Ronald ter ekipni kolega in prijatelj Brandon Rivera, ki se je prav tako pred kratkim vrnil po poškodbi, potem ko je le nekaj dni po Bernalovi nesreči utrpel zlom in izpah komolca ter izpah akromioklavikularne sindezmoze.

“Najsrečnejši dan v mojem življenju,” je Bernal zapisal na Instagramu. “Po dveh mesecih in 20 zlomljenih kosteh sem tukaj in hočem še več!”

Utrpel več hudih zlomov

Bernal je po nesreči utrpel zlom vretenc, zlom desne stegnenice, zlom desne pogačice, poškodbo prsnega koša, predrtje pljuč in več zlomljenih reber, je razvidno iz posodobljenih zdravniških podatkov Ineos Grenadiers. Zdravili so ga na kliniki Clínica Universidad de La Sabana, v posodobljenih podatkih bolnišnice pa so opisani kompleksna operacija hrbtenice, operacije za odpravo zlomov kolena, stegnenice, dlančnice na desni roki in dentoalveolarnih zlomov v ustih.

Do nesreče je prišlo 24. januarja, ko je Bernal na kolesu za kronometer pri hitrosti skoraj 65 km/h zapeljal v avtobus, pri čemer je kolesar razkril, da je bila možnost, da postane paraplegik 95-odstotna.

Medicinski čudež

Vendar pa je 25-letnik na družbenih omrežjih sproti objavljal novice o svojem hitrem okrevanju, saj je prve korake naredil manj kot tri tedne po trčenju, nato pa se je s položnega kolesa prestavil na pokončno kolo, ki je bilo nameščeno na sobnem trenažerju. Svojo rehabilitacijo je izvajal tudi v bazenu.

V začetku tega meseca je njegov trener Xabier Artexte za La Gazzetta dello Sport povedal, da je Bernal motiviran in da ima neverjetno željo po vrnitvi. “Dela na tem, da bi se čim prej vrnil. To bi lahko bilo leta 2023, lahko pa tudi konec letošnjega leta. Tega ne smemo izključiti, daleč od tega,” je še dejal njegov trener.