Bouwman prekinil sušo Jumbo Visme na Dirki po Italiji

Kolesarstvo 13. Maj 202217:19 > 18:40
Foto: Massimo Paolone -LaPresse via Guliver

Koen Bouwman (Jumbo Visma) je zmagovalec sedme etape Dirke po Italiji. Za Nizozemca je to šele druga zmaga v njegovi karieri. V zaključku etape je strl odprl Davideja Formola (UAE Team Emirates) in Baukeja Molleme (Trek-Segafredo), odlično delo za današnjega zmagovalca je opravil Tom Dumoulin, ki je končal kot četrti. Za Jumbo Vismo je to prva zmaga na Giru, potem ko je leta 2019 na kronometru slavil Primož Roglič.

Koen Bouwman (Jumbo Visma) je v 7. etapi dirke Giro d’Italia osvojil prvo etapno zmago na dirki Grand Tour v svoji karieri, potem ko je skupina ubežnikov uspela pobegniti z zmago.

Na razgibani etapi s 4500 metri višinske razlike je beg potreboval približno 70 kilometrov, da se je vzpostavil, vendar je ubežnikov nato uspelo priti do cilja in Bouwmanovo slavje je v ozadju spremljal njegov moštveni kolega Tom Dumoulin.

Bouwmanu se je Dumoulin na zadnjem kategoriziranem vzponu nekaj manj kot 30 km pred ciljem z napadom celo odpeljal, vendar so se skupaj z Baukejem Mollemo (Trek-Segafredo) in Davidejem Formolo (UAE Team Emirates) vrnili na spustu v Potenzo, sledil je sprint v zaključku.

Dumoulin je vodil skupino v zaključnih metrih, Bouwman, ki je ves dan kazal veliko željo za gorske točke, pa je tekmecem pokazal, da mu je v sprintu ostalo največ energije in ciljno črto prečkal s precejšnjo prednostjo. Mollema je v bitki za drugo mesto ugnal Formola, medtem ko je Dumoulin prikolesaril na četrto mesto, ki je oživilo njegov Giro, potem ko je na Etni izpadel iz boja za skupno razvrstitev.

Davide Villella (Cofidis) se je vrnil na petem mestu kot zadnji od ubežnikov, ki so preživeli po številnih nezgodah, preden so tekmeci za skupno zmago prispeli v zmanjšani glavnini s tremi minutami zaostanka. Lennard Kamna (Bora-Hansgrohe), drugi v skupnem seštevku, je vodil skupino, vendar je vodilni na dirki Juan Pedro Lopez (Trek-Segafredo) preživel zahteven dan in ohranil vodstvo v skupnem seštevku.

Kljub kaotičnemu začetku, ki je vključeval kratek napad prvaka Dirke po Italiji 2019 Richarda Carapaza (Ineos Grenadiers), se je dirka sčasoma umirila, saj se je ubežna skupina borila za zmago, med favoriti za rožnato majico pa ni prišlo do sprememb.

“To je neverjetno. Ne morem verjeti,” je dejal Bouwman. “To je bil tako težak dan. V finalu smo bili štirje kolesarji in dva od nas. Tom je v zadnjih dveh kilometrih opravil odlično delo.”

“Ves dan sem se dobro počutil. Enkrat na vzponu sem bil v težavah, a sem se vrnil in pravzaprav sem bil prepričan v sprint. Vzpon je bil strm, a ko sem začel sprintati, sem začutil, da mi je ostalo toliko moči. Petdeset metrov pred ciljem sem pogledal nazaj in videl, da imam velik zaostanek – odlično,” je sklenil današnji zmagovalec.