Cestna dirka: Zlato Nizozemcu, vrhunski rezultat Mezgeca

Kolesarstvo 14. Avg 202215:21 > 15:42 0 komentarjev
Fabio Jakobsen evropski prvak; Foto: Guliverimage

Na evropskem prvenstvu v kolesarstvu, ki ga gosti München, je cestno preizkušnjo in s tem naslov prvaka stare celine osvojil Nizozemec, Fabio Jakobsen. Luka Mezgec je le za nekaj stotink zgrešil kolajno!

Kolesar moštva Quick-Step Alpha Vinyl Team je bil najmočnejši na zaključnem ciljnem sprintu.

Sedma dirka v zgodovini evropskih prvenstev se je končala po napovedih analitikov, saj sta tudi preostala dobitnika medalj izjemna sprinterja – srebro gre v Francijo, okoli vratu ga bo dobil Arnaud Demare, z bronom pa se bo okitil Belgijec Tim Merlier.

Slovenski selektor Uroš Murn je izbral osmerico kolesarjev, med katerimi je vlogo kapetana upravičil Luka Mezgec. V skupini najhitrejših sprinterjev je bil le kakšno sekundo oddaljen od velikega uspeha, kolajne za Slovenijo.

Prva za Nizozemce

Štiriintridesetletni Kranjčan je tako dosegel tretjo najboljšo uvrstitev na evropskih prvenstvih za slovensko reprezentanco. Pred tem je bil Mezgec peti na EP v danskem Herningu, lani pa je ta uvrstitev uspela tudi Tadeju Pogačarju v italijanskem Trentinu.

Za 25-letnega Jakobsena je to prvi naslov evropskega prvaka, hkrati pa 37. zmaga v karieri. Za nizozemsko kolesarstvo je to prvi naslov po eni srebrni in eni bronasti kolajni. Nizozemci so s tem prekinili niz štirih zaporednih zmag Italijanov, ki so tokrat ostali brez kolajne.

Luka Mezgec je lahko več kot zadovoljen s svojo predstavo. Foto: Aleš Fevžer

Naslova na tekmovanju, ki v članski konkurenci poteka od leta 2016, zaradi težav s srcem ni branil Italijan Sonny Colbrelli, ki je lani v dvoboju za zmago ugnal Belgijca Remca Evenepoela.

Na Bavarskem poleg Mezgeca nastopajo še Tilen Finkšt, Aljaž Jarc, Domen Novak, David Per, Jaka Primožič ter Matic Žumer in Jan Tratnik. Slednja bosta v sredo nastopila še v vožnji na čas.

Na EP bosta v sredo na vrsti vožnji na čas v Fürstenfeldbrucku v okolici Münchna tako za moške kot ženske, v nedeljo pa se bo cestni del kolesarskega prvenstva stare celine končal z žensko cestno preizkušnjo.