Evropsko prvenstvo na kožo pisano sprinterjem

Kolesarstvo 14. Avg 20229:00 > 9:09 0 komentarjev
Luka Mezgec
Luka Mezgec. Foto: Guliverimage

Danes bo na sporedu cestna dirka na kolesarskem evropskem prvenstvu v Münchnu. V ospredju bodo predvsem sprinterji, med Slovenci najvišje kotira Luka Mezgec.

Na Bavarskem se bo odločalo o naslovu evropskega prvaka. Trasa ni preveč zahtevna, najbolj tako ustreza najboljšim sprinterjem, ki se jih bo v Münchnu nabralo precej.

Lani je bil najmočnejši Italijan Sonny Colbrelli, ki letos zaradi zdravstvenih težav ne bo branil majice evropskega prvaka. Italijani bodo vseeno znova zelo nevarni, nenazadnje so osvojili zadnje štiri evropske naslove. Matteo Trentin in Elia Viviani bosta na startu tudi tokrat.

208-kilometrska trasa je precej ravninska, podobne dirke pa so vseeno vedno zanimive predvsem zaradi dejstva, da radijske zveze niso dovoljene.

Foto: ProCyclingStats

Med glavnimi favoriti za osvojitev evropske krone so, kot že omenjeno, najboljši sprinterji v karavani. Velike nacije so tako ekipe podredile svojim najmočnejšim posameznikom. Pri Belgijcih bo to nedvomno Tim Merlier, sicer kolesar Alpecin – Deceunincka. Arnaud Demare (FDJ) bo prva violina francoske reprezentance. Fabio Jakobsen bo po prvi etapni zmagi na Touru zdaj lovil še zmago na evropskem prvenstvu, s čimer bi še dodatno potrdil, da je po hudi poškodbi popolnoma okreval. Mads Pedersen, nekdanji svetovni prvak, bo prvi adut danske reprezentance. Na Alexandra Kristoffa največ upov polagajo Norvežani, na Sama Bennetta pa Irci. Za Nemce bosta sprintala Pascal Ackermann in Phil Bauhaus, oba znanca slovenskih cest (v svojih karierah sta že nastopala namreč na Dirki po Sloveniji). Italijani imajo močno reprezentanco okoli Mattea Trentina, Elie Vivianija in Filippa Ganne.

Slovenci računajo predvsem na Luko Mezgeca, evropskega prvenstva pa se bo udeležil tudi Jan Tratnik, ki bi znal presenetiti s kakšnim napadom od daleč. Reprezentanco sestavljajo še Tilen Finkšt, Aljaž Jarc, Domen Novak, David Per, Jaka Primožič in Matic Žumer.

Luka Mezgec je lahko več kot zadovoljen s svojo predstavo. Foto: Aleš Fevžer

Slovenska reprezentanca na EP:

Tilen Finkšt
Aljaž Jarc
Luka Mezgec
Domen Novak
David Per
Jaka Primožič
Jan Tratnik
Matic Žumer

Dirka se bo začela ob 10.15.