Čez balanco: Pogačar zaskrbljen zaradi okužbe v ekipi

Kolesarstvo 10. Jul 20227:00 > 9:51
Foto: Guliveirmage

Na osmi etapi letošnjega Toura je Tadej Pogačar lovil še tretjo zaporedno etapno zmago. Ta dosežek mu ni uspel, zmago je slavil Wout Van Aert, vseeno pa je nosilec rumene majice spet navdušil s tretjim mestom, s čimer je pobral štiri bonifikacijske sekunde in še povečal prednost v generalni razvrstitvi. Prav to pa je njegova velika odlika, pravi Gorazd Penko, direktor Maratona Franja. Dodaja, da lahko Pogačarja zaustavi le covid-19: prav ta pa je enega pomočnika 23-letnika že poslal domov.

“Pogačarjeva specifika je, da je tako hiter, da lahko tudi v takšnih težkih zaključkih zbira kamenčke v mozaiku in jih sestavlja v neko solidno prednost,” je po osmi etapi Dirke po Franciji, na kateri je Pogačar dosegel tretje mesto, dejal Gorazd Penko in dodal: “Začetek je bil hiter in nervozen. Verjetno je Tadej s svojimi kolegi spet šel na zmago. Kljub vsemu je bil zaključek bistveno lažji kot včeraj, zato je etapo moral “prepustiti” Van Aertu, ki je najmočnejši na takih zaključkih.”

Foto: guliverimage

23-letnega nosilca rumene majice sta po dveh zaporednih etapnih zmagah premagala le omenjeni Belgijec in Avstralec Michael Matthews, ki so jima takšni zaključki pisani na kožo. “Tretje mesto Tadeja ni nič novega oziroma presenetljivega. Pogačar in Roglič sta enostavno tako dobra, da lahko na vsaki dirki, ne glede na profil, tekmujeta z najboljšimi, največjimi specialisti za dotične dirke,” razmišlja Penko, ki se zaveda specifik dirkanja dvakratnega zmagovalca Toura: “Nekaj časa, okoli 8 kilometrov pred ciljem, je Pogačar ostal brez svojih pomočnikov. A vsak kolesar bi se moral znajti tudi sam. Sprinterski vlak gor ali dol. V preteklosti smo imeli kolesarje, ki so se samo priklapljali na najboljše vlake in so kolesarili brez klubskih kolegov, ob tem pa dosegali vrhunske rezultate.”

To je kolesarstvo, ne nogomet

Za Pogačarjem pa ni povsem miren dan. Kmalu po začetku osme etape se je namreč znašel na tleh. Penka to ni pretirano zaskrbelo: “Dostikrat se zgodi, da so kolesarji, ki padejo, tisti dan še bolj motivirani in posledično pogosto zmagujejo oziroma dosegajo odlične rezultate. Jasno, če je poškodba prehuda, ne gre. Če pa lahko nadaljuješ brez hujših posledic, je to le dobra motivacija. To je kolesarstvo, to ni nogomet.”

Foto: guliverimage

Pogačar je po etapi o padcu sicer povedal: “Zelo veliko kolesarjev se je znašlo na tleh, a zame, na srečo, ni bilo večjega pretresa. To je bil en zmernejših padcev, kar sem jih kadarkoli imel.”

Pogačar razmetaval z močmi

Ekipe Slovencev smo lahko danes gledali bolj kot ne v ospredju dirke. Bahrain – Victorious (Matej Mohorič, Jan Tratnik) je imel kolesarja v begu, na čelu glavnine pa so se izmenjevale ekipe Jumbo-Visma (Primož Roglič), UAE Team Emirates (Tadej Pogačar) in Team BikeExchange (Luka Mezgec): “Kdor je računal na današnji končni uspeh, je kolesaril na čelu glavnine. Ostale ekipe za take zaključke nimajo pravih kolesarjev. Tisti bodo poizkušali malo kasneje, ko bo možno ustvariti razliko na gorskih etapah in pa v posameznih begih. Vseh kolesarjev se takrat ne bo več lovilo in bo večja možnost za daljše pobege,” je dogajanje v glavnini pokomentiral Penko.

Primož Roglič je na današnji etapi zasedel 14. mesto. Penko dodaja: “Glavno za Primoža je, da je prišel v času zmagovalca. Tour je tako dolga dirka, da slej kot prej pride kriza za vsakega kolesarja. Kakšna kriza bo to za vsakega posameznika, se bo videlo pozneje. Dejstvo je, da 21 dni ne moreš prekolesariti brez težav. A bolj kot se racionalno voziš, manjša zna biti ta kriza. Pogačar včasih razmetava z močjo, očitno pa se počuti tako močnega, da si to lahko dovoli.”

“Vingegaard in Roglič sta vseeno še konkurenčna, mislim da bo to na koncu vodilna trojica na dirki.” – Gorazd Penko

Pogled naprej

Danes kolesarje čaka prva resna gorska preizkušnja: povzpeli se bodo na dva klanca prve kategorije. Lahko kdo sploh ogrozi rumeno majico Tadeja Pogačarja pred drugim prostim dnem letošnjega Toura? “Po do zdaj videnem na letošnjem Touru, ga ne more ogroziti nihče. A po do zdaj videnih preteklih Dirkah po Franciji, je več ali manj vedno bil kdo v krizi, zato ne moremo nič predvidevati v naprej. Že jutri bo marsikaj bolj jasno,” trdi Penko. “Dejstvo je, da Pogačar v gorskih etapah ne bi smel imeti velike konkurence. Vidim jo le v Vingegaardu in Rogliču. Ne vem, če lahko kdo od Ineosa direktno poseže med to trojico, niti kateri od kolesarjev drugih ekip.”

Profil 9. etape. Foto: letour.fr/en

Vseeno se zaveda, da je za zmago na Touru potrebno vse na pravem mestu ob pravem času: “Samo enkrat ješ malo narobe, dobiš malo vročine ali se slabo počutiš. Takoj si slabši in izgubiš veliko. Vsaka odpeljana etapa je mojstrski izdelek. Tudi Roglič bi bil brez padca še vedno zelo blizu Tadeju.”

Covid znova povzroča nevšečnosti

“Mislim, da je največja nevarnost Pogačarju covid-19. Enako tudi Rogliču,” je dodal Penko, ki v ostalih kolesarjih ne vidi velike nevarnosti za novo slovensko zmago na Touru.

Tudi Pogačarja virus precej skrbi. “Vsak dan ljudje na vzponih kričijo nate, kar mi je všeč. Ampak to poveča verjetnost okužbe,” je dejal Slovenec. “Covid ni tekmec. Je le virus, ki lahko vpliva na stvari in pokvari dirko,” je še dejal Pogačar in dodal, da so njegovi tekmeci predvsem dirkači ekip, kot sta Jumbo in Ineos.

V soboto je moral Pogačarjev pomočnik Vegard Stake Laengen odstopiti s francoske pentlje zaradi pozitivnega testa. “Laengen je bil sprva med rutinskim moštvenim protokolom testiranja negativen. Nato je poročal o simptomih vnetega grla. Na hitrem antigenskem testu je bil pozitiven, prav tako na današnjem testu PCR,” je v zvezi s tem dejal klubski zdravnik Pogačarjeve ekipe Adriano Rotunno.

O nadaljevanju Dirke po Franciji:

“Danci so na Vingegaarda naredili določen pritisk, postavili so ga v favoriziran položaj. Mislim, da ima v Alpah več možnosti Pogačar, saj bo bolj hladno, v Pirenejih, kjer so temperature višje, pa bi znal pasti tudi v kakšno krizo. Največje razlike med favoriti bi se znale narediti v južni Franciji, kjer velikokrat piha veter. Če pride do selekcij in padcev, je lahko tam zelo hudo. Tu ima Jumbo-Visma veliko prednost pred ekipo UAE, ker imajo dva kapetana napram Pogačarju.” – Gorazd Penko