Čez balanco: Prosti dan predvsem počitek za glavo

Kolesarstvo 17. Jul 202220:20 > 21:04
Pogačar z zmagovalcem današnje etape Jasperjem Philipsenom. Foto: guliverimage

Tadej Pogačar v zadnji prosti dan vstopa drugi v skupnem seštevku. Na današnji 15. etapi Toura sprememb v generalni razvrstitvi ni bilo, jo je pa močno skupil vodilni Jonas Vingegaard. Primož Roglič in Steven Kruijswijk namreč ne bosta nadaljevala letošnje Dirke po Franciji, na tleh pa se je znašla tudi rumena majica. "Zdaj bo Jumbo-Visma težje nadzorovala potek dirke," zatrjuje Tadej Valjavec.

Primož Roglič je Tour zapustil že pred začetkom današnje 202,5-kilometrske etape od Rodeza do Carcassonna. “V ekipi najbolj vedo, kako se je Primož počutil. Mogoče je bilo tako hudo, da ne bi bilo dobro, če bi nadaljeval,” razmišlja Tadej Valjavec in dodaja: “Včasih se kakšna stvar tako razboli, da je težko počakati, saj je lahko za kolesarja tudi škodljivo. Težko je biti pameten v tem položaju, a očitno je bilo preveč hudo za nadaljevanje.”

Primož Roglič. Foto: REUTERS/Christian Hartmann via Guliverimage

Etapo je sicer osvojil Jasper Philipsen, za katerega je bila to prva etapna zmaga na Dirki po Franciji. “Videlo se je, da je bil najmočnejši, čeprav je bil na zadnjem ovinku malo zaprt. Nato je prišel mimo z dvojno hitrostjo in uspel v neposrednem dvoboju premagati Van Aerta, ki je praktično nepremagljiv. Zmago si je definitivno zaslužil,” o zmagovalcu pravi Valjavec.

Mezgec v vlogi pomočnika, Tratnik in Mohorič spet brez bega

Do možnosti za etapno zmago spet ni prišel Luka Mezgec, ki je bil ponovno v vlogi pomočnika za Dylana Groenewegena. Ta je na zadnjem klancu zaostal, zato je moral loviti glavnino, pri čemer mu je pomagal tudi Slovenec. Bi lahko Mezgec v nasprotnem primeru danes napadal celo zmago? “Mislim, da v neposrednem boju s pravimi sprinterji Mezgec ne bi imel pravih možnosti. V kolesarstvu šteje samo zmaga, Luka pa je že navajen drugih mest z lanskega Toura. Pri ekipi so vse stavili na Groenewegena, ki lahko zmaga, če se mu vse poklopi, a očitno je preveč energije porabil pri lovljenju glavnine.”

Beg na današnji etapi ni bil velik, štel je le dva kolesarja, spet pa se v ubežno skupino ni uspelo prebiti Janu Tratniku in Mateju Mohoriču, še posebej slednji si je to pred etapo zelo želel. Še imata možnost za etapno zmago na letošnjem Touru? “19. etapa je priložnost za Mohoriča, a letos ne moremo zatrjevati, da bo beg kadarkoli prišel do konca. Sprinterske ekipe bodo imele glavno besedo pri tem, ali bo beg uspel. Tudi na pirenejskih etapah se nikoli ne ve,” dodaja Valjavec, ki pa se zaveda zdesetkanosti vodilne ekipe: “Ubežniki seveda imajo možnosti, saj je ekipa Jumbo-Visma izgubila dva moža; Nizozemcem bo zdaj težje kontrolirati dirko. Napadali jih bodo z leve in desne, marsikaj se še lahko zgodi.”

Za Pogačarjem miren dan

Zdi se, da je za Tadejem Pogačarjem miren dan brez pretresov. Pa je res tako? “Miren dan za nas gledalce, zanj pa je bil gotovo zelo stresen. A spet se je odlično vozil in se dobro postavljal, zato je bilo manj stresno, vseeno pa je porabil veliko energije. Včasih je bolje porabiti kakšen vat več, da si bolj miren na čelu skupine. Definitivno bo vesel jutrišnjega počitka.”

Tadej Pogačar je sicer po koncu današnjega dogajanja povedal: “Etapa je bila izjemno vroča, celo dolgočasna, lahko bi bila precej krajša. Na koncu je bilo zelo hektično, predvsem na zadnjem klancu. Do konca je šlo hitro, sem vesel z današnjo predstavo.”

“Sam sem kar zadovoljen s formo, ampak kot vidim, je tudi Jonas zelo dober. Težko bo pridobiti čas nazaj, ampak boril se bom vsako etapo. Vse sorte napadov že imam v mislih, že nekaj dni, ampak jutri je najbolj pomembno, da se spočijem,” je še dodal.

Pogačar in njegova senca Jonas Vingegaard. Foto: REUTERS/Christian Hartmann via Guliverimage

Se lahko kolesar po dolgih dneh na kolesu sploh spočije?

“Dan premora je velik počitek za glavo. Ni ga dneva na letošnjem Touru, ko bi si lahko kolesarji privoščili malo nezbranosti na kateri koli izmed etap, vedno se lahko nekaj zalomi. Glavo morajo imeti vedno 100-odstotno pripravljeno. To je težko delati 21 dni v kosu. Vsak prosti dan je najprej počitek za glavo, da ti ni treba misliti o kolesarjenju.” – Tadej Valjavec