Roglič na Grand Tourih z več skupnimi zmagami kot odstopi

Foto: REUTERS/Christian Hartmann via Guliverimage

Primož Roglič današnje 15. etape Dirke po Franciji ni začel. Po smoli in padcu na 5. etapi je dolgo kolesaril v bolečinah, zdaj pa se dokončno odločil, da zapusti Tour. Na deseti tritedenski dirki je to šele njegov drugi odstop.

Primož Roglič že drugo leto zapored Dirko po Franciji končuje predčasno. Obakrat zaradi istega razloga: poškodbe. Lani je padel na tretji, letos na peti etapi. Posledice so bile v obeh primerih prehude, da bi lahko konkuriral za rumeno majico, kar je bil v obeh letih njegov veliki cilj.

Kljub dvema zaporednima Touroma, ki jih je končal pred Parizom, 32-letnik dirk večinoma ne končuje predčasno. To sta edina Grand Toura, ki jih ni končal, na večetapnih dirkah pa lahko na ta seznam dodamo le še Dirko po Dofineji leta 2020, tudi takrat je padel, poškodbe pa so bile prehude za nadaljevanje dirkanja.

Od 27-ih večetapnih dirk je tako predčasno končal le tri. Kar devet jih je dobil, 17-krat pa je Roglič takšne dirke končal med najboljšo deseterico.

Rogličeve skupne zmage na večetapnih dirkah:

Vuelta: 2019, 2020, 2021
Dirka po Baskiji: 2018, 2021
Dirka po Romandiji: 2018, 2019
Dirka od Tirenskega do Jadranskega morja: 2019
Dirka Pariz-Nica: 2022
Dirka po Dofineji: 2022

Rogličevi odstopi na večetapnih dirkah:

Dirka po Franciji: 2021, 2022
Dirka po Dofineji: 2020

Statistika tako pravi, da ima slovenski šampion na Grand Tourih več skupnih zmag kot pa odstopov. Osvojil je tri Vuelte, odstopil je le dvakrat. Statistika, vredna občudovanja.

Roglič je ob odstopu dejal: “Ponosen sem na opravljeno delo in na Jonasa Vingegaarda na prvem mestu. Ekipi zaupam, da bo zadržala tako rumeno kot tudi zeleno majico.”

Zdaj bo najverjetneje napadal še četrto zaporedno zmago na Dirki po Španiji. Od desetih poizkusov je kar šestkrat največje kolesarske dirke končal med najboljšo četverico, dvakrat ni končal dirke, dvakrat pa se je uvrstil izven najboljše trideseterice (na svojih prvih dveh Grand Torih je osvojil 58. mesto na Giru (2016) in 38. mesto na Touru (2017)).