Čustveni Mohorič: Včasih se mi zdi, da ne spadam sem

Kolesarstvo 21. Jul 202318:11 0 komentarjev
Matej Mohorič
Foto: Guliverimage

Matej Mohorič je bil po zmagi v 19. etapi dirke po Franciji povsem izčrpan. Ne zgolj fizično, tudi psihično. V prvi izjavi za organizatorje je poudaril, kako krut šport je lahko kolesarstvo in koliko mu pomeni ta etapna zmaga.

“Veliko mi pomeni, saj je biti profesionalni kolesar težko in kruto. Med pripravami veliko trpiš, žrtvuješ svoje življenje in družino ter narediš vse, da si pripravljen. Potem pa po nekaj dneh ugotoviš, da so vsi tako neverjetno močni, da je včasih težko slediti ostalim kolesarjem. V etapi z vzponom na Col de la Loze sem bil popolnoma utrujen in prazen ter sem imel vsega dovolj. Treba je iti vse do vrha in čez do cilja, nato pa naslednji dan to ponoviti. Vidiš, da se osebje zbudi ob 6. uri zjutraj in gre na enourni tek, nato pa konča delo ob 23. uri ali ob polnoči,” je uvodoma dejal Matej Mohorič.

28-letni slovenski kolesar je prišel do tako želenega cilja na letošnji francoski pentlji, to je etapne zmage. Skupno pa je to že tretja etapna zmaga na dirki po Franciji, hkrati pa se Mohorič lahko pohvali tudi z zmago na dirki po Italiji in Španiji.

Po prihodu v cilj pa so zmagovalca 19. etape premagale tudi solze, v prvi izjavi za organizatorje je spregovoril o krutosti profesionalnega kolesarstva.

“Vsak kolesar bi si zaslužil zmago”

Ko je slovenski kolesar govoril o zadnjih kilometrih 19.etape, je spregovoril o napetem sprintu za zmago z Asgreenom.

“Da sem lahko sledil odločilnemu napadu, ko je napadel Kasper – bil je tako neverjetno močan – včeraj je šel v napad in zmagal v etapi. Danes je bilo treba imeti voljo in odločnost, da bi vse to ponovil. Včasih čutiš, da ne spadaš sem. Sledil sem mu, vedel sem, da moram narediti vse popolno – potrudil sem se po svojih najboljših močeh,” je še povedal 28-letnik.

Mohorič in Asgreen
Mohorič in Asgreen v objemu. Foto: AP Photo/Daniel Cole via Guliver

“Nekako sem našel moč, da sem mu sledil. Poskušal sem tudi prispevati k temu, da bi ostali sami v begu. V nekem trenutku mi je bilo Bena (O’Connorja, op. p) žal, ker sem vedel, da v sprintu nima nobenih možnosti, vendar je še vedno pritiskal, ker se je tudi on želel boriti za zmago. Ko je napadel, sem vedel, da se bo Kasper (Asgreen, op. p) odzval, zato sem sledil njegovemu kolesu.”

Zaradi tragične smrti moštvenega kolega Gina Mäderja je imela zmaga seveda poseben pomen tudi za Mohoriča in ekipo Bahrain Victorious. “Tukaj nisem samo zaradi sebe, ampak tudi zaradi Gina in ekipe.”

Mohorič je pogovor po dirki zaključil s filozofsko noto. “Vsak kolesar bi si zaslužil zmago – videl sem obraze na Col de la Loze – veš, kaj vsi doživljajo.”

“Vem, kako zelo lahko etapna zmaga na Touru spremeni tvoje življenje, želim si, da bi vsi lahko zmagali, vendar to preprosto ni mogoče, in to je kruto,” je sklenil Mohorič.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!