Dauphine: Padun do druge zmage, Porte skupni zmagovalec

Gian Ehrenzeller/Keystone via AP
Gian Ehrenzeller/Keystone via AP

Zmagovalec kriterija Dauphine, generalke pred dirko po Franciji je postal avstralski kolesar Richie Porte, ki nastopa za moštvo Ineos Grenadiers.

Avstralec, ki je lani na Touru končal na tretjem mestu za Primožem Rogličem in Tadejem Pogačarjem na zadnji 147 kilometrov dolgi etapi, ki je imela cilj v središču Les Gets ni dovolil presenečenja in je zadržal 17 sekund prednosti pred Kazahstancem Aleksejem Lucenkom.

S tem je verjetno še poglobil debato v kakšni vlogi bo letos nastopal na dirki po Franciji.

“To je dirka, na kateri sem vedno užival, a je do zdaj nikoli nisem dobil. Dvakrat sem bil drugi, še enkrat sem visoko uvrstitev izgubil zaradi padca. A danes je vse poplačano. Ne obremenjujem se, kakšno vlogo bom imel na Touru. Ne bom jezen, če bom le pomočnik. Kolesarstvo je moja služba, šefi bodo določili, kaj in kako. Vsekakor pa tukaj nisem dirkal z mislijo na Tour in ne menim, da bi se moralo zaradi moje zmage kaj spremeniti v načrtih ekipe,” je z nogama na tleh ostal Porte, k je lani na Touru nastopal v dresu Trek Segafreda ter takrat dejal, da na dirki nikoli ne bo več kapetan. V Ineos je prišel predvsem zaradi vloge pomočnika.

Najboljši na zadnji etapi je bil sicer še drugi dan zapored Ukrajinec Mark Padun (Bahrain Victorious), ki je s tem prišel do šeste zmage v karieri.

“Na to, kar se je zgodilo včeraj sem poskusil pozabiti. Načrt je bil, da grem v beg, na zadnjem vzponu pa potem pomagam Jacku Haigu v boju za skupno uvrstitev. A nato so mi iz avta sporočili, da lahko grem do konca, kar mi je zagotovilo pikčasto majico,” je po fantastičnem vikendu dejal 24-letni Padun.

Na letošnji preizkušnji kriterija Dauphine ni bilo slovenskih predstavnikov.

Komentari

Vaš komentar